IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нещата, които плашат добрите служители

11 юни 2014 10 40

Не допускайте тези грешки, ако не искате да изплашите хората, които си заслужава да задържите

Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Намирането на добър служител е трудно, а намирането на добър шеф и работно място – още по-трудно постижимо. Понякога методите на някои ръководители, с които наемат много хора, са погрешни и именно по този начин те губят най-добрите кадри.

А всички знаем, че добрият служител е равно на по-добра работа и съответно по-успешен бизнес. Ето защо нито един шеф не трябва да допуска грешката да изплаши своите бъдещи служители.

Ето и кои са предупредителните знаци, за които умните кандидати за работа внимават:

1. Голямо текучество на кадри. Винаги, когато човек кандидатства за дадена работа, се пита какво ли се е случило с човека преди него на същата позиция. Толкова ли е зле положението, че той е искал да напусне? Това е един от вероятните въпроси, които се въртят в главата на човек по време на интервю.

Така че, ако вие сте шефът и в момента се налага да наемете много нови кадри, обяснете причините за това свое действие. Вероятно бизнесът ви се разраства и имате нужда от нови попълнения. Много лошо би говорило за вас и вашата фирма, ако много служители напускат компанията горе-долу по едно и също време. Кой човек би искал да работи във фирма без добра перспектива?

2. Стара обява за работа. Ако се опитвате да наемете човек за дадена позиция в продължение на месеци, кандидатите приемат това за лош знак. Значи определено нещо не е както трябва, след като толкова време не сте наели никого или просто никой не се е съгласил да работи за вас (дори в лошото състояние на пазара). В този случай трябва да помислите къде е проблемът или може би да промените по някакъв начин обявата.

3. Критика към служителите. Ако сте уволнили някой човек, не коментирайте пред кандидатите колко некомпетентен е бил той. Това говори единствено и само лошо за вас и за това, че сте позволили на такъв човек да работи за вас. Никога не си позволявайте да критикувате и сегашния си екип – кандидатстващите приемат и това за лош знак.

Не забравяйте да бъдете откровени за позицията, която предлагате. Изтъкнете и плюсовете, и минусите (но по-деликатно). Хората, които имат желание да работят, ще харесат и оценят честността ви.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

oparen ( преди 9 години )
ИМА ЕДИН ПОБЕДИТЕЛ В БЯГАНЕТО НА СЛУЖИТЕЛИ - ТОВА Е 3С СОТ БУРГАС. НА ТЪЛПИ НАЗНАЧАВАМЕ НА ТЪЛПИ БЯГАТ. ПО 100 ЧОВЕКА НА МЕСЕЦ, САМО ПЕЧАТАМЕ ДОГОВОРИ И ПОСЛЕ ЗАПОВЕДИ ЗА УВОЛНЕНИЕ. МЪКА ........
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 9 години )
Може би най-вече голямото текучество на кадри - това говори много са самата фирма!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар