IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 причини защо все още не сте богати

8 юли 2015 11 02

Дали ваш близък човек не ви саботира?

Снимка; outnow.ch

Снимка; outnow.ch

Да бъдеш „богат“ може да означава различни неща за различните хора, но все пак богатството е свързано и с финансовата свобода. Иначе човек не може да постигне целите си и да живее живота, който иска на 100 процента.

Независимо от възпитанието, образованието, професията или начина на живот, повечето хора искат да имат достатъчно пари, за да могат да си позволят да пътуват, да притежават различни вещи – движими и недвижими, да имат достъп до различни услуги и т. н.

Добрата новина е, че никога не е твърде късно, за да се забогатее. И все пак, ако имате следните навици, по-вероятно е никога да не натрупате солидна банкова сметка:

1. Харчите така, сякаш вече сте богати.

Всеки човек се чувства добре, когато си купува скъпи неща, независимо дали това е луксозен автомобил, дизайнерски дрехи, голяма къща или харчи пари за тропическа ваканция. Има хора, които постоянно купуват неща, от които наистина не се нуждаят. Голяма част от тези хора водят живот отвъд своите възможности. Проблемът е, че те харчат повече, отколкото печелят. Тези хронични преразходи по-скоро въвличат хората в дългове (по кредитни карти) и ги държат далече от какъвто и да е финансов успех.

2. Нямате финансов план.

Без ясно определени краткосрочни и дългосрочни цели, няма как да забогатеете. Вие или трябва да започнете да спестявате и да спрете с преразходите, или трябва да създадете свой успешен бизнес. Това са вариантите, чрез които след време може да съберете повече пари в банката.

3. Нямате спешен фонд.

Всеки човек трябва да има някакви спестявания за непланирани разходи – ремонт на кола, на дом, за медицински разходи, при неочаквана загуба на работата, при злополука и т. н. Когато тези неща се случат, ако човек няма пари настрана, той взима заеми и постепенно потъва дълбоко в дългове.

4. Предпочитате да се оплаквате от немотията.

Има хора, които обичат цял живот да повтарят „Животът е твърде скъп“, „Никога няма да се измъкна от дълговете“, „Не изкарвам достатъчно пари“,„Инвестирането е твърде рисковано“ и т. н. Този тип хора имат какви ли не извинения за това защо не спестяват пари като цяло. Така те си живеят с лошите си финансови навици, мързи ги или ги е страх да инициират нещо ново и в крайна сметка късметлиите доживяват до пенсия, която пак не им стига.

5. Живеете за днес.

Много хора отказват да мислят за старините си, те им се виждат твърде далечни. Затова, дори когато разполагат с повече пари, те ги пръскат импулсивно за храна, вещи, почивки, дрехи и т. н. Това поведение си е начин на мислене от типа „купи сега, тревожи се по-късно“. Този начин на мислене обаче няма да ви направи по-богати!

6. Разчитате на случайността.

Много хора се надяват да станат богати разчитайки на късмета си – като залагат на хазарт, играят на лотарии, рискуват всичките си пари за един определен проект, инвестиция и т. н. Обикновено този тип стратегия за забогатяване води до тежко обедняване. Всички финансови съветници казват, че човек никога не трябва да слага „всичките си яйца в една кошница“.

7. Оставяте се на лоши влияния.

В случай, че харчите повече отколкото изкарвате, замислете се дали вие самите не можете да се контролирате, или има човек от близкото ви обкръжение, който ви влияе негативно, понижавайки шансовете ви някога да станете богати. Ако половинката ви е повърхностна и материалистично настроена, тя може да ви тласка във финансови изкушения. По-добре направете съзнателен избор да избягвате този саботаж.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари

До 358 ( преди 8 години )
Радвай се и благославяй Господа,че тази "Партия" не е наскочила на твоя народ вместо на нашия! Ако това бе станало,вие щяхте да сте далеч по-бедни от това,което сме ние сега!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
358 ( преди 8 години )
8-*** причина / защо все още не сте богати / - най вероятно живеете в страна където минималната работна заплата за месец е колкото дневния надник в същия Европейски съюз в който членува държавата ви. Липсата на паричен оборот е като отсъствието на риба в реката. Рибарят и мрежата нямат значение.Но има и добра новина - в джунглите на Африка са по- бедни.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
Това е вярно! Но фактора пазарни условия, държавна политика, нагласа на потребителя и платежоспособност на населението в бизнес средата като ,че ли са определящи. Идеи много, но колко бизнеси фалираха тук последните години- останаха акули и мафия. Всички четем мотивационни и бизнес четива, н само упоритост не стига.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Анонимен ( преди 8 години )
А може би една добре позната партия от близкото и далечното минало все още да ни саботира!
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар