IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да спрете да викате на децата си

22 януари 2015 09 45

5 основателни причини

Крисчън Бейл; Снимка; GQ

Крисчън Бейл; Снимка; GQ

Много родители смятат, че трябва да викат на децата си, за да имат те респект към тях и за да ги слушат. Разбира се, това е груба грешка – децата са респектирани, но и много разстроени, след като техният родител им е крещял, уж поучително.

Понякога майките и бащите наистина се уморяват да повтарят едно и също нещо с благ тон, а децата изобщо да не ги чуват. Затова те започват да повишават тон, за да привлекат вниманието им. В началото подходът им има ефект, но след известно време, децата спират да се подчиняват и на крясъците.

В действителност, колкото и да сте ядосани, внимавайте да не придобиете този лош навик, защото полека-лека ще започнете да губите самоконтрол. А ето и пет причини защо няма смисъл да викате на децата си:

1. Викането прави децата „по-глухи“

Всяко обяснение на висок глас е безсмислено, защото децата се разстройват и/или започват да плачат. Тоест, те спират да чуват виковете на своя родител и всякакво положително взаимодействие се губи. Те може и да чуват, но го правят с невнимание и нежелание.

2. Викането не ви помага да управлявате емоциите си

Родителите моделират поведението на своите деца. Когато те губят самоконтрол и крещят, те учат наследниците си, че гневът се изразява чрез агресия. Тийнейджърите и без това са пълни с ярост и крещят за какво ли не, ако и родителите им го правят, те могат наистина да загубят контрол над емоциите си. Научете своите деца да говорят спокойно за своите проблеми и да изразяват гнева си ясно, но без викове.

3. Крещенето плаши децата

Виковете плашат децата и ги карат да се чувстват безпомощни. Ако крещите на децата си, за да ги накарате да ви се подчиняват, вие ще искате да спечелите тяхното уважение, но чрез страх. Уважението е нещо, което трябва да се заслужи с търпение, добро поведение и усилия.

Снимка: outnow.ch

4. Викането ще ви отдалечи емоционално от децата

Всеки път, когато крещите на децата си, вие ще издигате каменна стена между вас и тях, която ще ви дели. Постепенно вие може съвсем да изгубите връзката си с тях, губейки добрата си градивна комуникация. Така крясъците ви ще направят отношенията ви студени и делови, а всяко общуване по между ви, ще води до емоционален стрес и на двете страни.

5. Родителите, които викат на децата си, са отговорни за ниската им самооценка

Ако се надявате да поучите децата си чрез викове, то няма да го направите. Крясъците имат отрицателен ефект върху самочувствието на подрастващите. Ако им повишавате тон редовно, те няма да имат усещането, че се гордеете с техните постижения и усилия. По-скоро ще смятат, че не са достатъчно добри, за да ви угодят.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари