IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не трябва да спорите чрез текстови съобщения

5 април 2015 07 00

4 основателни причини

Снимка:outnow.ch

Снимка:outnow.ch

Никога не си позволявайте да водите спор/скандал чрез текстови съобщения, имейли, чат и т. н. Конфликтите трябва да се водят очи в очи, иначе разговорът може да излезе извън всякакъв контрол.

Когато човек е разгневен, той може да реагира глупаво и после да съжалява за нещата, които е наговорил, а какво да кажем, ако ги е написал и ги има черно на бяло!

Независимо дали водите спор с половинката си, със свой колега, роднина или приятел – правете го на живо.

Просто текстовите съобщения, написани под емоционален афект, рядко са добра идея. Когато сте в състояние на фрустрация, вие може и да не намерите точните думи, за да се изразите писмено. Може да не успеете да обясните как точно се чувствате и какъв е проблемът според вас.

Ето и пет причини защо не трябва да се карате с хората чрез текстови съобщения:

1. Защото няма да имате време да се успокоите.

Ако сте се ядосали много на свой близък, но той не е пред вас и затова вие сте решили да се скарате с него чрез текстови съобщения, вие няма да имате време да се успокоите. Много по-разумно е да изчакате малко преди да реагирате. Първосигналната реакция в пристъп на гняв и безсилие обикновено е твърде взривоопасна.

2. Защото можете да напишете нещо, за което после да съжалявате.

Едно е да изречете някаква тежка дума на глас, съвсем друго е да я напишете черно на бяло. После ще трябва да положите много повече усилия, за да обясните на другата страна в конфликта, че всъщност не заставате зад написаното, защото не смятате така. Изобщо драмата, която може да се развихри след написана обида е много по-сериозна, отколкото ако тя е казана.

3. Защото губите обективната си преценка.

Не забравяйте, че когато сте ядосани или разстроени, вие сте по-тесногръди и проблемът ви се вижда много по-голям, отколкото е всъщност. Това е още една причина защо не трябва да реагирате веднага чрез негативни текстови излияния.

4. Няма да успеете да предложите решение на проблема.

Когато човек води ожесточен спор, обикновено той заема защитна позиция спрямо себе си и започва да се оправдава/защитава пред своя опонент, особено ако е обвинен в нещо. Това може да стане много по-трудно чрез текстови съобщения. Ще забележите, че всеки път, когато се опитвате да решите дадена сложна ситуация чрез есемес, имейл или чат, нещата са мисия невъзможна. Проблемът е именно в начина на комуникация. Много по-лесно ще ви бъде да се разберете с някой, ако сте очи в очи и се изслушвате един друг.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари