IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са ползите от фитнеса?

29 януари 2016 13 00

Страхил Иванов разкрива плюсове, за които не подозираме

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за който всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Всички сме наясно, че когато посещаваме редовно фитнеса или се отбиваме в парка за поредната доза спорт, подобряваме здравето и развиваме мускулатурата си.

Разбира се, като бонус за всичките ни усилия получаваме и изваяното и стегнато тяло, за което всички ни завиждат.

Въпреки това много от нас не подозират за скритите ползи, които черпим през редовните тренировки.

Пред последните десетилетия множество учени опитват да открият отговора на въпросите как и защо спортът подобрява не само физическото, но и психическото ни здраве.

Независимо от това, дали сме на 20 или 50 години и без значение дали се задъхваме на втория километър или схрускваме маратони за закуска, изследванията категорично сочат, че всички, които отделят време за спорт и упражнения черпят видими ползи за здравето си.

В рамките на тази статия ще разберем как времето, което прекарваме над фитнес уредите или в парка оказва пряко влияние върху менталното ни здраве, взаимоотношенията ни с другите и качеството ни на живот като цяло.

Надяваме се следващите 8 скрити ползи от фитнеса да ви послужат като вдъхновение и мотивация за следващата тренировка.

1. Справяйте се по-лесно със стреса

Лош ден на работа? Чувствате се неспокойни? Няма проблем. Просто излезте навън за кратка разходка или се отправете към най-близката фитнес зала. Една от най-често пренебрегваните ползи за здравето ни от спортуването е понижаването на нивата на физически и психически стрес. Освен това, когато сме активни, стимулираме производството на норепинефрин, вещество, което ни позволява да се справяме по-ефективно със стреса. Затова следващият път, когато ви се доспортува, дори не се замисляйте! Тренировките не само ще намалят стреса, на който сте подложени, но и едновременно ще подобрят способността на тялото да се справя с напрежението.

2. Чувствайте се по-щастливи

Времето, прекарано на пътеката за бягане, може да ви се струва доста мъчително, но си заслужава усилията! Тренировките стимулират отделянето на ендорфини – химикали, които създават чувство на щастие и еуфория. Множество изследвания сочат, че редовната физическа активност значително помага на хората, страдащи от депресия. В някои случаи дори упражненията са толкова ефикасни, колкото и антидепресантите. Ето защо следващият път, когато сте в мрачно настроение, планирайте отбиване до фитнеса. Не се притеснявайте, ако времето винаги ви притиска. За да подобрите моментално настроението си е достатъчно да прекарвате в залата едва 30 минути няколко пъти в седмицата.

3. Подобрете самочувствието си

Тренирайте редовно и не само ще се чувствате, но и ще изглеждате значително по-уверени. Усъвършенствайки тялото си, ще започнете да гледате по съвсем друг начин на себе си. Независимо от това колко тежите, какви са размерите, полът или възрастта ви, тренировките могат бързо да ви накарат да обикнете отново тялото си и да се почувствате значими. Може би усилията си заслужават.

4. Научете се да прекарвате повече време сред природата

За да почерпите още повече ползи от тренировките, поне веднъж в седмицата избирайте да спортувате на открито. Когато прекарваме повече време сред природата, можем значително да подобрим менталното си здраве. Важното е да откриете заниманието, което е най-подходящо за вас: катерене, тичане в парка, каране на колело или просто набиране на лоста пред блока. Защо да даваме пари за спа и масажи, щом малко свеж въздух и слънце могат да направят чудеса за нас и начина, по който се чувстваме?

5. Подобрете паметта си

Изследвания сочат, че физическа активност няколко пъти в седмицата значително подобрява паметта и способността ни да научаваме нови неща. Докато се потим над уредите в залата, стимулираме производството на клетки в хипокампуса, частта от мозъка, отговорна за дълготрайната памет и ученето. Дори и понякога да ни се струват скучни, тренировките имат силата да подобряват паметта ни.

6. Контролирайте зависимостите си

Мозъците ни произвеждат веществото допамин, хормон, който ни кара да чувстваме наслада, когато се докопаме до нещо, което силно желаем било то секс, алкохол, наркотици или храна. За съжаление, някои хора развиват зависимост към допамина и към веществата, които водят до отделянето му – като наркотици или алкохол. От друга страна, спортуването може пряко да въздейства на този процес и да помогне на пристрастените да преодолеят зависимостта си, тъй като кратките тренировъчни сесии отнемат вниманието и мислите им от желанието за консумация.

7. Подобрете качеството на съня си

Много от нас имат напълно или частично нарушен режим на съня. Затова и за много от нас заспиването е един дълъг и отегчителен процес. Кога бе последният път, в който заспахте без да се въртите в продължение на няколко часа? А кога бе последният път, в който спахте непробудно? Ако не можете да отговорите на тези въпроси, може би се нуждаете от повече физическа активност. Чрез тренировките ще накарате тялото ви да рестартира вътрешния биологичен часовник, като по този начин ще си възвърнете способността да спите спокойно и непробудно.

8. Бъдете по-креативни

Повечето от нас приключват тренировката си с горещ душ, но последните проучвания сочат, че може би е по-разумно след фитнес да се съсредоточим над по-творчески дейности. Разгорещената сесия в залата може да стимулира креативността ви до над 2 часа след това. Вдъхновението, което ще получите, ще е още по-силно, ако тренирате навън сред природата. Следващия път, когато отчаяно се нуждаете от иновативно решение, просто излезте на дълга разходка или потичайте, за да освежите тялото и ума си. Няма да съжалявате.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари