IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ваксина срещу COVID: Президентите Обама, Буш и Клинтън ще се имунизират по телевизията

9 декември 2020 10 50

Тримата искат да покажат, че тя работи

Снимка: БГНЕС

Целият свят е вперил поглед в медицината, за да разбере кога точно ще бъде измислена и пусната ваксината срещу новия коронавирус. Заразата промени живота ни през март, когато завладя света и ни затвори по домовете. Социалната дистанция, маските, провалените почивки и работата от вкъщи се превърнаха в нашата нова реалност и вече започна малко да ни омръзва.

В момента две компании са готови с ваксината. Това са Pfizer и Moderna, като техните проучвания показват над 90% положителен резултат. Част от експерименталните ваксини вече се пращат из света, като в САЩ трябва да бъдат пуснати за обществена употреба до края на годината.

Въпреки големия процент успеваемост, някои хора не са сигурни дали ваксините са безопасни. Затова трима президенти на САЩ – Барак Обама, Бил Клинтън и Джордж Буш – смятат да си бият инжекцията публично, за да докажат, че всичко ще бъде наред. Наскоро мъжете заявиха своята готовност да се покажат по телевизията и да получат ваксината.

Барак Обама заяви, че на 100% вярва на д-р Антъни Фаучи, който беше част от екипа за борба с коронавируса. Голяма част от американците обаче не бяха убедени в думите на експерта и смятаха, че той трябва да бъде уволнен. По време на едно от предизборните събития Доналд Тръмп заяви, че може да уволни Фаучи след като победи. Планът му обаче се провали, тъй като Джо Байдън спечели изборите и обеща, че докторът остава на своя пост.

„Ако Антъни Фаучи ми казва, че ваксината е безопасна и мога да се ваксинирам, за да се предпазя от COVID-19, то тогава съм абсолютно за“, казва Барак Обама в свое интервю пред SiriusXM. Той добави, че ще се подложи на имунизацията, когато ваксините са предназначени за хора с по-малък риск от заразяване. По първоначални данни, първата партида инжекции ще бъде предоставена за имунизация на възрастни хора и хора с предшестващи заболявания. „Мога дори да си я сложа по телевизията или да ми направят видео по време на имунизацията, за да видят хората, че могат да вярват в науката“, казва Обама.

Междувременно шефът на екипа на Джордж Буш – Фреди Форд, споделя пред CNN, че 43-ият президент също смята да промотира ваксината. Според него, 74-годишният Буш се е свързал с д-р Фаучи и д-р Дебора Бъркс, която също е част от състава на Белия дом за борба с коронавируса, за да разбере как може да помогне. Той е бил готов по всякакъв начин да уведоми гражданите, че ваксината е безопасна, щом това бъде доказано. „Той с радост ще се нареди на опашка и ще се ваксинира, дори ще го направи пред камера“.

Според пиара на Бил Клинтън, 42-ият президент смята да се присъедини към Обама и Буш и публично да промотира ваксината, когато тя стане достъпна. „Той със сигурност ще се имунизира, когато здравните власти кажат, че всичко е наред. Дори може да го направи пред публика, за да може да накара повече американци да се ваксинират“, казва Ейнджъл Юрена пред People.

По-рано през седмицата д-р Фаучи заяви, че голяма част от американците, които искат да се ваксинират, ще имат тази възможност през април или май 2021-а. „В момента правителството се е свързало с няколко компании за направата на 600 млн. ваксини, които ще стигнат за около 300 млн. души. Това означава, че всеки, който иска да се ваксинира, ще има тази възможност“, казва експертът пред Марк Зукърбърг.

Фаучи допълни, че първите ваксини, които се очакват до края на декември, ще бъдат раздадени на медиците на първа линия и хората, които са поставени в най-голям риск от заразяване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари