IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

6 причини, освен коронавирус, за загуба на вкус и обоняние

3 декември 2020 08 30

Някои лекарства също оказват влияние на обонянието ни

IStockphoto

Букет с червени рози, прясно отсечената елха в хола, току-що изпечени сладки, бидонът с кисело зеле на терасата, скара с цвърчащо месо... Само като чуете изброените неща, на момента си представяте тяхното ухание. Но ако сте насреща им, а имате загуба на вкус и мирис, то това със сигурност ще ви притесни. Дори понякога да ни се иска да нямахме обоняние, по време на тази пандемия това е основен симптом за заразяване с коронавирус.

До 80% от хората с положителен тест за COVID-19 имат субективни оплаквания за загуба на усещане на мирис или вкус. Този процент се повишава, когато тези пациенти се тестват чрез специални методи, които измерват функцията на обонянието. Това показват данни от изследване на медицинския център към университета Vanderbilt.

Каква е връзката между обонянието и вкуса? 

Когато обонянието ви изчезва, усещането за вкус „го последва“. Причината е, че една и съща област в носа контролира и двете. При дъвченето на храната, молекулите на миризмата навлизат в задната част на носа и така вие усещате какво имате в устата.

Благодарение на вкусовите рецептори, човек разбира дали дадена храна е сладка, солена, кисела или горчива. Носът пък отговаря за спецификата на онова, което сте погълнали – дали сладкото нещо е грозде, ябълка или шоколадова торта. Когато запушите носа си или сте болни, храната няма същия вкус, защото не можете да я помиришете както трябва.

обоняние, жена,

IStock

Коронавирусът може да доведе до загуба на вкус и обоняние, но има още няколко причини за липсата на усещане за мирис. Ето кои са те: 

1. Грип или някаква инфекция

Всичко, което дразни и възпалява вътрешната лигавица на носа, го кара да се запушва или тече в определени моменти. Това може да включва обикновена настинка, инфекции на синусите, алергии, кихане, грип и други. В повечето случаи, ако не става въпрос за коронавирус, сетивата се нормализират след като човек се излекува. Ако обаче това не стане до седмица, е добре болният да се консултира с лекар.

настинка, запушен

2. Недостиг на витамини

Загубата за усещане на вкус и мирис може да е начинът, по който тялото сигнализира, че с него нещо не е наред. Например че му липсват важни витамини, които поддържат различни процеси в него и най-вече имунитета.

Определени състояния и лекарства, които се предписват при тях, водят до понижаване нивото на дадени витамини. Например А, В6, В12 и минералът цинк са свързани с вкусовите рецептори.

Ако имате отрицателен тест за коронавирус, се посъветвайте с личния лекар какви изследвания да направите, за да проверите имате ли недостиг на витамини.

хапчета

Pixabay

3. Напредване на възрастта

С остаряването човек може да загуби част от нервните влакна в носа си, свързани с обонянието. Затова е нормално понякога да не усеща някои аромати и да смята, че храната няма вкус.

Над 60 години хората имат все още някои вкусови рецептори, но те вече не са толкова остри както преди. Това се отразява на способността им да различават сладко от солено и така понякога пресоляват манджата си в чинията.

4. Преграда в носа

Ако имате затруднения с дишането с носа и усещанията, но не сте болни от коронавирус, то е много вероятно да имате преграда в носа, за която не знаете. Тя може да ви пречи и да ви кара да поемате въздух и да издишвате през устата.

жена, голям

Pixabay

Така наречените назални полипи са коварни, защото растат в лигавицата на носа и синусите, като причиняват затруднения с дишането и липса на обоняние. Така човек може да си мисли, че има синузит и затова носът му винаги е запушен.

Най-доброто нещо, което трябва да направите в този случай, е да отидете на лекар, който да уточни дали да ползвате назални спрейове, лекарства или е необходима хирургическа намеса за отстраняване на преградата.

тютюнопушене, цигари,

5. Тютюнопушене, употреба на наркотици и контакт с химикали

Тютюневият дим не само причинява рак, но и уврежда клетките, които помагат на мозъка ви да класифицира миризмите и да определи различните вкусове. При пушене тялото отделя повече слуз, което намалява броя на вкусовите рецептори.

Употребата на кокаин, например, има разрушителен ефект върху сензорните клетки в носа. Затова хората, които употребяват наркотици, могат да имат проблеми с носа и загуба на обоняние и вкус. Същото причинява и контактът с опасни химикали като хлор, разтворители на бои и формалдехид.

6. Лекарства

Някои медикаменти, взимани без рецепта (по време на пандемията все повече хора се лекуват сами и купуват какво ли не), могат да променят сетивата ви до такава степен, че в един момент да има развалено яйце пред вас и вие да не го усетите. Това важи особено за антибиотици и лекарства за кръвно налягане.

Лекарства за дадени заболявания променят както слюнката, така и вкусовите рецептори на болния. Някои от тях се изписват при химиотерапии и на болни от рак.

Тази публикация може да ви даде насоки какво причинява загуба на обоняние и вкус, освен коронавирус, но не може да замени консултация с вашия личен лекар. Ако вашето обоняние не се появи и получите други симптоми като повишена температура, отпадналост и болки в ставите, веднага потърсете спешна медицинска помощ или се тествайте за COVID-19! 

грип, жена,

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари