IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кашлица – 8 домашни рецепти, с които да я победим

11 ноември 2020 15 00

Лекарите разкриват научно доказани решения

Снимка: iStock

Сезонът на настинките вече е тук. Въпреки че лекарите казват, че грипът все още не е ударил с пълната си сила, то пандемията от коронавирус е достатъчно притеснение. Сезонните настинки обаче ще ни ударят и трябва да бъдем готови за тях. Един от най-неприятните симптоми е кашлицата, която понякога може да се окаже толкова упорита, че да ни повали.

Кашлицата е естествен рефлекс, който се проявява, когато нещо дразни гърлото или дихателните пътища. Случайните кашлици са нормални и дори здравословни, тъй като помагат на тялото да изхвърли натрупана слуз и остатъци. Това обаче не ги прави по-малко болезнени или по-малко изтощителни.

грип -

Снимка: iStock

Най-честите причини за кашлица са дразнене от външни източници като цигарен дим или замърсители; бактериални инфекции като бронхит или синузит; алергии; астма; вирусни заболявания като настинка или грип.

Кашлицата, причинена от астма, инфекции или алергии, трябва да се лекува от специалист. Ако обаче тя е остатък от вирус или е резултат от дразнене на гърлото, има осем рецепти, които могат да помогнат за лечението у дома.

Ето кои са те

1. Мед

Медът е силно вискозен и действа подобно на сироп за кашлица. Когато се консумира, покрива лигавицата на гърлото, облекчавайки болезнеността и надраскването. Повечето видове мед, които се препоръчват за употреба при кашлица, са тъмни, като тъмен мед от елда.

Изследване от 2007 година установява, че медът е по-ефективен за лечение на кашлица през нощта, отколкото някои лекарства, които обикновено се препоръчват на деца. Проучването включва 105 деца на възраст от две до 18 години. Тридесет минути преди децата да заспят, родителите им са прилагали доза мед, лекарство или никакво лечение. Резултатите са показали, че медът е бил най-ефективното средство за намаляване тежестта на кашлицата и подобрява съня на детето.

мед Pixabay

Снимка: Pixabay

Медът има противовъзпалителни, антиоксидантни и антибактериални свойства, което може да допринесе за неговия облекчаващ ефект. Те помагат за борба с инфекциите и могат да засилят имунитета. Въпреки че консумацията на пчелен мед е препоръчителна, прибавянето му към топъл чай може да увеличи успокояващия му ефект върху гърлото.

Деца под една година обаче не трябва да приемат мед, тъй като той може да съдържа бактерии, които причиняват детски ботулизъм.

2. Солена вода

Гаргарата със солена вода може да помогне за унищожаването на бактерии и да намали слузта по гърлото ви. Това ще ви послужи за изчистване на синусите и да се отървете от кашлицата по-бързо. Този метод може да помогне и за намаляване на отока и дразненето, причинени от постоянна кашлица. За най-добри резултати, добавете 1/4 до 1/2 чаена лъжица сол към 200 мл вода.

вода, пиене

Снимка: iStock

Въпреки че повечето хора предпочитат да правят гаргара с топла солена вода, студеният вариант може да има същия облекчаващ ефект върху кашлицата. „Изборът зависи изцяло от вас и това, което на вас ви е по-добре“, казва д-р Джейсън Макнайт пред Insider. Все пак, имайте предвид, че топлата вода може да помогне на солта да се разтвори по-бързо.

3. Джинджифил

Джинджифилът е тропическо растение, често използвано като хранителна добавка. Той може да помогне за лечение на различни здравословни проблеми, включително гадене, настинка или симптоми поради химиотерапия.

Подобно на меда, биоактивните съединения в джинджифила имат антиоксиданти, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Растението притежава пикантен вкус, който стимулира производството на слюнка и може да помогне за борбата със сухота в устата или гърлото. Макнайт казва, че реакциите при консумация на подправки, билки и пикантни храни може да варира при хора, които имат кашлица. За някои може да е полезно, но при други да предизвика допълнително дразнене и да влоши състоянието.

лимон и

Снимка: iStock

Повечето хора консумират джинджифил в пресен или сух вариант, но може да го употребявате като добавка, в капсула или под формата на тинктура. За допълнителни възможности за облекчаване на кашлицата, опитайте да добавите растението към чая си.

4. Пара

Вдишването на пара помага да се разхлаби назалната конгестия. Това ще улесни издухването на носа и освобождаването на натрупана слуз по гърлото. Тъй като парата може да овлажни сухото гърло, това може да помогне и с болките в него.

За временно облекчение опитайте да дишате пара от вряща тенджера с вода. След като водата започне да произвежда пара, свалете я от печката и поставете лицето си над нея. Покрийте главата си с кърпа, за да помогнете за по-доброто навлизане на парата в носа ви. Внимавайте да не се приближите твърде много, защото може да се изгорите. Ако не ви се стои над вряща тенджера, може да си вземете един горещ душ.

лице istock

Снимка: iStock

Овлажнителите за въздух също може да са добър вариант, за да запазите синусите си чисти през зимата. Тези уреди доставят влага във въздуха, като излъчват водни пари в помещението. Размерът на вашия овлажнител ще определи колко площ ще покрие. Д-р Макнайт казва, че те обикновено добавят влага само за една стая, така че е най-добре да ги държите на място, където прекарвате най-много време.

Ако все пак използвате овлажнител, не забравяйте да сменяте често водата и да я поддържате чиста, за да не разнесете плесен или бактерии в дома си.

5. Пречиствател на въздуха

Пречиствателите на въздуха помагат за премахването на алергени от дома ви, които предизвикват кихане, кашлица и хрема. Те работят като прекарват въздуха през поредица от филтри, които изчистват плесента, бактериите или праха. Според Маккнайт, тези уреди са особено полезни за хора, които страдат от сезонни алергии.

Подобно на овлажнителите, пречиствателите са ефективни само в едно помещение. Също така е важно редовно да почиствате филтрите, за да им осигурите оптимална работа.

6. Бяла ружа

Коренът от бяла ружа е билкова добавка, за която се смята, че успокоява раздразнените лигавици в гърлото и устата. Корените и листата на растението съдържат плътно вещество, наречено слуз. Когато тя се смеси с вода, се образува гелообразна текстура, с която може да покриете гърлото си, подобно на меда.

бяла ружа

Снимка: Pixabay

Според изследване от 2018 година, таблетките за смучене и екстрактът от корен от бяла ружа помагат за лечение на суха кашлица. Повечето участници наблюдават подобрение на симптомите в рамките на 10 минути след приема. Екстрактът от бяла ружа се предлага под формата на сушени листа, чайове, тинктури и капсули.

7. Мащерка

Мащерката е билка, за която се смята, че успокоява спазмите на гладката мускулатура, включително и тези, причинени от кашлица. Комбинираното лечение от мащерка и бръшлян подобрява кашлицата и други симптоми на остър бронхит. Освен това, може да консумирате билката като тинктура, билков чай или под формата на хапчета.

8. Вода

Един от най-лесните и безопасни начини за подобряване на кашлицата е да останете хидратирани. Пиенето на вода помага за разреждането на слузта, позволявайки ѝ да напусне тялото през носа или устата. Също така тя помага на болните да попълнят загубените количества течност, които се отделят при изпотяване или хрема.

Кога да посетите лекар?

Макнайт препоръчва посещение при лекар, ако имате някой от следните симптоми при кашлица:

♦ Проблем с дишането.

♦ Кашляне на кръв.

♦ Треска.

♦ Главоболие.

Не е необичайно кашлицата да продължи дори след като престанете да се чувствате зле. Ако тя обаче продължава няколко седмици, трябва задължително да се консултирате с лекар, тъй като това може да е резултат от по-сериозно здравословно състояние.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари