IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиене на чай през есента: 9 доказани ползи

14 ноември 2020 13 30

Вижте колко вида има и как ни се отразяват те

Pixabay

Пиенето на повече течности е от съществено значение за състоянието на организма. Тази есен, освен да пие достатъчно вода, всеки от нас може да си приготвя отвари от любимите сезонни плодове, чайове или комбинации от двете. Освен че подобряват хидратацията на тялото, те влияят положително на голяма част от процесите в организма, тъй като са пълни с изобилие от полезни вещества.

Има чайове, с които ще подкрепите имунитета си, ще се успокоите след натоварения ден или просто ще ви накарат да бъдете по-свежи и концентрирани. Независимо от вида, всеки един от тях е пълен с вещества, които са лечебни.

Билковият чай например, е най-широко употребяваният. Доста хора използват излета си в планината, за да си наберат най-различни ароматни билки, които да варят през есента и зимата. Стига да познават отделните видове и да знаят как да ги приготвят, такъв чай може да се пие и всеки ден, зависи от количеството. Сред най-големите му полезни качества са тези, че подсилва имунната система, спомага за детоксикация, действа релаксиращо на мозъка и намалява риска от сърдечносъдови заболявания.

Зеленият и черният чай например имат способността да ободряват. Подобно на кафето, с тях не бива да се прекалява, защото са доста силни. Освен кофеин, в тях има танини, етерични масла, витамини и минерали.

Ако разполагате с чай у дома, не го забравяйте в шкафа. Може да си го приготвяте сутрин, вместо вода през деня или за следобед, вместо кафето. Ако той е билков, набран и изсушен наскоро, още по-добре за вас.

закуска, бисквитки,

 Pixabay

Ето 9 доказани ползи от пиенето на чай през есента: 

1. Ускорява метаболизма

Много хора обичат да пият кафе, за да нямат проблеми в тоалетната по-късно. Може да се каже, че някои видове чай също имат слабителен ефект и затова лекарите ги препоръчват.

Доказано е, че полифенолите на черния, зеления  и улонг чай, увеличават горенето на калории и намаляват телесните мазнини. Говорим най-вече за кафявите, които са метаболитно активни и съдържат повече митохондрии.

Според данните на 15 проучвания, цитирани от MbgHealth, консумирането на две до шест чаши зелен чай за над 12 седмици помага за ускоряване на метаболизма. Участниците, които са го пили, имат по-ниско ниво на телесни мазнини и тежат по-малко в сравнение с тези, които не са.

2. Действа противовъзпалително

Възпалението в тялото е свързано с появата на доста проблеми – от диабет до нарушение на паметта, почти всички хронични заболявания, както и хващането на вируси.

Според някои изследвания, антиоксидантите в зеления чай са много по-силни от тези на витамин С. Ето защо чаят може да се пие при възпалителни заболявания или просто превантивно.

чай, чай

 Pixabay

3. Помага при инсулинова резистентност

Много хора имат по-висока кръвна захар и са предразположени към развитие на диабет. В тези случаи могат да си помогнат с хранителен режим, лекарства, двигателна активност, но и с пиенето на някои видове чай.

Проучвания показват, че някои видове чай намаляват инсулиновата резистентност на организма и предпазват клетките на панкреаса от увреждане. Същевременно намаляват възпалението, което е повишено при тези с инсулинова резистентност и диабет.

4. Предпазва мозъка

Редовната консумация на чай може да намали риска от болестта на Алцхаймер и други невродегенеративни заболявания. Така например пиенето на зелен и черен чай подобрява паметта при хората с подобни проблеми.

Консумацията на чай може да засили паметта и да увеличи способността за продължителна концентрация на вниманието, като предотврати спад на когнитивните способности. Според информация на Mindbodygreen.com, комбинацията от кофеин и L-теанин в чая подобрява времето за реакция, визуалната обработка, паметта и концентрацията. Освен това променя начина, по който мозъкът обработва информацията.

есен, чай,

5. Грижи се за оралното здраве

Овкусяването на водата с лимон се препоръчва за подобряване работата на метаболизма. Но от друга страна тя е вредна з оралното здраве. Докато за пиенето на чай не може да се каже същото.

Някои видове чай съдържат известно количество флуорид и подобряват нивото на добрите бактерии в устата. Това намалява риска от пародонтоза, кариес и дори рак на устната кухина.

6. Хидратира и подобрява кожата

Много изследвания показват, че чаят и кафето действат като диуретик и карат тялото да губи повече течности, но зависи в какво количество се приемат.

Пиенето на шест до осем чаши чай на ден (не бива да е от най-силните) е също толкова хидратиращо за тялото, колкото и същото количество вода. А когато организмът получава достатъчно вода и други течности, състоянието на кожата също се променя в положителна насока.

7. Помага и на чревната флора

Освен фибри и пробиотици, нашите черва имат нужда от полифеноли. Те са „добри приятели“ на полезните бактерии и ги откриваме в различните видове чай.

Проучвания показват, че полифенолите в чайовете трансформират благоприятно чревните бактерии. Това води до по-лесно придвижване на храната през червата, загуба на тегло и понижаване на кръвната захар в тялото.

8. Повишава плодовитостта

Според някои изследвания, част от безплодието при мъжете и жените се дължи на оксидативен стрес, който нарушава репродуктивните тъкани. Това може да се промени при консумация на определени видове чай. Полифенолите в него имат доказани противовъзпалителни и силни антиоксидантни свойства, които подобряват плодовитостта в определени случаи.

чай, джинджифил,

9. Намалява риска от смърт от хронични болести

Данните от проучване, проведено сред 40 000 възрастни, показват, че редовната консумация на чай намалява риска от смърт от сърдечни заболявания, инсулт и някои видове рак. Участниците, които са пили по пет или повече чаши зелен или друг вид чай, са били с 16% по-нисък риск от сърдечносъдова смърт в сравнение с тези, които приемали по-малко количество.

Кои са страничните ефекти от консумацията на чай? 

Всеки един чай е полезен за организма, стига да не се прекалява с количеството му. Ако не знаете как да го приготвяте и смесвате с други, по-добре се обърнете към фитотерапевт. Той ще ви даде ценни насоки.

Някои билки съдържат алергени, които може да са вредни за много от хората, които ги пият. Винаги когато купувате готов, пакетиран чай, четете инструкциите на опаковката му. Ако сварите твърде много, при това на висока температура, може да си навредите или да загубите част от полезните му свойства.

чай с

Pixabay

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари