IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Различната годишнина на кралица Елизабет II

9 февруари 2021 17 50

На 6 февруари монархът отбеляза 69 години на трона

Снимка: БГНЕС

На 6 февруари кралица Елизабет II отбеляза 69 години от възкачването си на трона на Великобритания.

Тазгодишните празненства обаче са доста по-различни от миналогодишните и причината е само една – пандемията. Кралицата сяда на трона на 6 февруари 1952 година, ден, след като баща ѝ – крал Джордж VI – умира. 94-годишният монарх обикновено прекарва празника в имението в Сандрингам, където баща ѝ е починал. По традиция Елизабет празнува Коледа там със семейството си, след което се прибира в Лондон.

Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

Здравната криза във Великобритания обаче промени всички традиционни празненства в двореца. Плановете за коледно семейно събиране в Сандрингам бяха отменени, като кралицата и принц Филип останаха в замъка Уиндзор, където се изолираха още през март 2020 година. Именно там тя е прекарала и годишнината от смъртта на баща си в компанията само на съпруга си и членовете на техния екип. Кралицата е посетила гробницата на крал Джордж, която се намира в църквата „Свети Георги“ в замъка Уиндзор.

В речта си пред Съвета за присъединяване през 1952 година кралицата казва: „С внезапната смърт на моя скъп баща, аз съм призована да поема задълженията и отговорностите на суверенитета. Сърцето ми е свито днес и мога да ви кажа, че винаги ще работя както баща ми е работил през цялото си управление, за да подобря щастието и просперитета на моите народи, разпръснати по целия свят“.

Тогавашната принцеса Елизабет II е в Кения с принц Филип, когато научава за смъртта на крал Джордж VI. Няколко месеца по-късно, през юни 1953 година, тя е коронясана в Уесминстърското абатство. Сега кралица Елизабет II е най-дълго управляващият монарх в британската история, надминавайки продължителността на управлението на кралица Виктория.

Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

Монархът не се е връщал в Бъкингамския дворец в Лондон от март. Напускането на замъка Уиндзор е станало само през лятото, когато Елизабет и Филип са посетили замъка Сандрингам и Балморал в Шотландия. Според източник, пандемията от коронавирус осигури една неочаквана почивка за кралицата. „Сигурен съм, че на нейните години е прекрасно да не чувстваш натиск от препълнен календар с публични събития“, казва той пред списание People.

Той добавя, че е напълно възможно това да е единствената пълноценна почивка, която кралицата е имала през целия си живот. Източникът отхвърли слуховете, че Елизабет II е готова да предаде трона в ръцете на сина си принц Чарлз. Според него, тя е в цветущо здраве и все още има възможност да изпълнява задълженията си.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари