IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Даяна: Съпругът ми планира катастрофа, за да ме убие

25 юни 2021 17 40

Принц Чарлз е бил разпитван заради бележка, която покойната лейди Ди пише преди смъртта си

Снимка: Getty

Смъртта на принцеса Даяна през 1997 година шокира целия свят. Точно когато се смяташе, че тя най-накрая е подредила живота си, намерила е щастието и ще отгледа децата си на спокойствие, немислимото се случва. В опит да се избегнат нахалните папараци в Париж, колата на принцеса Даяна и тогавашния й приятел Доди ал-Файед се забива е една от колоните в тунел във френската столица и причинява смъртта на двамата влюбени. Тогава бизнесменът е на 42 години, а принцесата е на 36 години. 

Всички програми са спрени, за да бъде съобщена новината, че Даяна вече не е сред живите. Тя остави след себе си двама синове - принц Уилям и принц Хари, които по онова време са съотвено на 15 и на 13 години. Великобритания е потънала в скръб, а улицата пред Бъкингамския дворец не може да побере цветята и свещите, които хората оставят. 

принц Чарлз,

Снимка: БГНЕС

Със смъртта на Даяна идват и различните конспиративни теории, свързани с връзката на кралското семейство и катастрофата. Според някои от тях, кралицата е поръчала убийството на бившата си снаха, защото е била обидена от начина, по който тя е нарушавала протоколите и се е усмелила да напусне семейството. Според други пък, катастрофата е била причинена заради скандалното интервю на Даяна пред BBC, което тя дава през 1995 година и за първи път говори за аферата на принц Чарлз и Камила. В него тя обвинява съпруга си за тежката булимия, с която се бори през по-голямата част от живота си. Нито една от тези теории не е доказана, като официалната причина за катастрофата е висока скорост. 

Сега обаче общественото внимание беше приковано от нови разкрития около разследването на инцидента. Според Daily Mail, принц Чарлз е бил разпитван от лондонската полиция през 2005 година заради смъртта на бившата си съпруга. Срещата между принца на Уелс и властите е била част от операция Paget, която е разследвала различните конспиративни теории относно смъртта на Даяна. 

Бивш директор на Скотланд Ярд Джон Стивънс казва пред Daily Mail, че е говорил с принц Чарлз за бележка, която покойната принцеса е написала през 1995 година. "Съпругът ми планира 'инцидент' с колата ми - повредени спирачки, за да причини сериозни контузии по главата ми", пише Даяна. По този начин Чарлз е щял да има възможност да се ожени за Тиги Ледж-Бурк, която е била бавачка на принцовете Хари и Уилям. 

Даяна Getty

Снимка: Getty Images

"Да, бяха направени обвинения към принц Чарлз и други членове на кралското семейство, но трябваше да разгледаме съществуващите доказателства преди да потвърдим каквото и да е било. Не намерихме нищо, което да подкрепя теорията на принцеса Даяна", казва Стивънс. Все пак властите разпитват принц Чарлз, но не като заподозрян, а като човек, който доброволно се е съгласил да му се задават въпроси по този казус. 

"Защо смятате, че съпругата ви е написала това, сър?", е попитал Стивънс, на което принц Чарлз отговаря, че е научил за бележката от медиите и дотогава не е знаел за нейното съществуване. На въпроса дали Чарлз е знаел за тези подозрения на Даяна, той категорично отрича.  "Той много помагаше на разследването, защото нямаше какво да крие", допълва Стивънс. Баща му - принц Филип - обаче отказва да отговаря на въпроси. Когато властите са го помолили да участва в разследването, той просто е казал "Не, благодаря ви". 

Маргарет и

Снимка: Getty Images

Бележката на принцеса Даяна е била написана около момента на скандалното й интервю пред BBC през 1995 година. Тази година беше доказано, че разговорът й с Мартин Башир е бил взет чрез измама, тъй като журналистът е преправил документи, с които да подмами братът на Даяна - Чарлз - който от своя страна да убеди принцесата за интервю.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари