IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Би Би Си: Интервюто на принцеса Даяна пред Мартин Башир е взето чрез измама

25 май 2021 09 00

В разговора от 1995 година покойната лейди Ди говори за проблемите в брака си и как никога няма да стане кралица

Снимка: Getty

Годината е 1995 и Великобритания е разтърсена от най-скандалното интервю, което член на кралското семейство е давал до онзи момент. Принцеса Даяна, която тогава все още е била омъжена за принц Чарлз, сяда срещу Мартин Башир и разкрива всяка малка подробност за живота си в двореца, брака си и защо никога няма да бъде кралица.

От разговора става ясно, че „в брака ни винаги е имало и трети човек“, с което се потвърди аферата на Чарлз с Камила Паркър-Боулс. Принцеса Даяна признава, че е страдала от булимия, която е отключена след коментар на съпруга ѝ за „по-пълната ми талия“. Лейди Ди категорично отхвърля и възможността да стане кралица някой ден, защото „не се вписвам в протокола“.

Малко по-късно след интервюто, принц Чарлз организира свое собствено, в което наистина признава за изневярата и казва, че всичко е станало, защото „обстановката в брака му е била непоносима и необратима“. Месеци по-късно съпрузите официално се развеждат, а през 1997 година принцеса Даяна загива в катастрофа в Париж.

Отзвукът от интервюто ѝ в предаването „Панорама“, взето от Мартин Башир, обаче продължава да отеква още дълги години. Според някои фенове на принцесата, тя е била убита от кралското семейство заради това, което е казала пред журналиста. Разбира се, досега доказателствата не посочват нищо такова, като официалната версия за смъртта на Даяна е превишена скорост.

Връщаме се в наши дни, когато през ноември 2020 година от Би Би Си, телевизията, по която беше показано интервюто, започна вътрешно разследване на Мартин Башир и методите, които той е използвал за получаване на ексклузивния разговор. Проверката е стартирана по молба на брата на Даяна Чарлз Спенсър, който твърди, че журналистът е използвал подправени банкови извлечения, които показвали, че двама служители на кралското семейство са получили заплащане от тайните служби на Великобритания, за да следят сестра му и да докладват за всяка нейна стъпка. Чрез измамата Башир е искал Чарлз да го запознае с Даяна, за да си осигури интервюто.

Би Би Си се задейства още по-сериозно, когато Спенсър написа в Туитър, че и телевизията е била наясно с всички действия на журналиста си. От компанията обаче отрекоха твърдението и заявиха, че започват пълно разследване на случая. Резултатите показват, че Башир наистина е използвал подправени банкови извлечения, за да си осигури разговора с Даяна.

„Той е действал, както твърди свидетелят, с цел да измами Спенсър и да го накара да организира среща с принцеса Даяна“, се казва в доклада. След като срещата вече е факт, Башир е успял да склони лейди Ди да даде интервю. От телевизията казват още, че „действайки, както е описано, г-н Башир е постъпил неадекватно и е нарушил сериозно редакционните насоки на Би Би Си“.

Преди това Би Би Си започна вътрешно разследване по въпроса през 1996 година. Съдия Джон Дайсън казва, че разследването, което изчиства името на Башир, „Панорама“ и Би Би Си от всякакви неправомерни действия, е „ужасно неадекватно“. След скорошното публикуване на резултатите от втората проверка, Башир поднесе своето извинение.

„Това е вторият път, в който с готовност оказвам пълно съдействие на разследване на събития от преди повече от 25 години“, казва той в изявление до британската преса. Извинява се за факта, че е използвал подправени банкови извлечения и определя действието си като „глупаво“ и „нещо, за което дълбоко съжалявам“.

От Би Би Си казват, че Башир е напуснал телевизията миналата седмица. Според официалната версия, той си тръгва поради продължаващи здравословни проблеми, като през последните месеци е отсъствал от работа след заразяване с COVID-19 и е претърпял операция по поставяне на четворен байпас.

Миналия ноември Башир намира бележка в дома си, която е била написана от принцеса Даяна през 1995 година. „Мартин Башир не ми е показвал каквито и да е било документи, нито ми е давал каквато и да е било информация, за която аз да не знам преди това. Направих интервюто за „Панорама“ без натиск и не съжалявам за това“, се казва в писмото. Това обаче не повлиява на решението на съдията и той категорично твърди, че разговорът е бил спечелен чрез измама.

Реакцията на принцовете Хари и Уилям

Само няколко часа след съобщаването на резултата от разследването, принцовете Хари и Уилям споделиха своето мнение.

„Искам да благодаря на съдия Дайсън и неговия екип за това решение. Според мен, измамният начин за получаване на интервюто е повлиял съществено на казаното от майка ми. Разговорът значително е допринесъл за влошаването на отношенията между родителите ми и оттогава е наранил безброй много хора“, казва Уилям в социалните мрежи.

Принцът допълва, че е тъжен от факта, че Би Би Си са допринесли за увеличаването на страха, параноята и изолацията, които майка му е чувствала до този момент. „Но това, което ме натъжава още повече е, че ако Би Би Си бяха направили по-добро разследване още през 1995 година, то тогава майка ми щеше да е наясно, че е била измамена“. Уилям казва, че Даяна е била подведена не само от безчувствен репортер, но и от лидерите на Би Би Си, които са си затворили очите, вместо да разпитат Башир.

В свое изявление принц Хари заяви, че Даяна е загубила живота си именно заради журналисти като Башир. „Пулсиращият ефект на културата на експлоатация и неетични практики в крайна сметка отне живота ѝ. На тези, които са приели някаква форма на честност, благодаря, че я притежавате. Това е първата стъпка към справедливостта и истината“, казва по-малкият син на Даяна. Той обаче се притеснява, че порочните журналистически практики съществуват и днес.

Интервюто на века

Повече от 20 млн. души гледат разговора между принцеса Даяна и Мартин Башир, който се излъчва две години преди смъртта ѝ през 1997 година. В него тя признава за аферата на принц Чарлз и Камила Паркър-Боулс, както и за свои собствени изневери. Споделя и за факта, че принцът може би няма да е подходящ за крал, както и че част от неговите служители са се опитали да я тормозят.

Всички са изненадани, когато е оповестено, че именно Мартин Башир ще направи интервюто с Даяна. До онзи момент той е прохождащ журналист, който няма никакви контакти в кралското семейство. Башир има и други съмнителни действия, като следващият му голям удар е документален филм за Майкъл Джексън. Според мениджъра на покойния изпълнител, именно това е довело до смъртта на краля на попа през 2009 година.

Мартин Башир

Мартин Башир. Снимка: Getty Images

До направата на документалния филм, който бил и като интервю с Джако, се стигнало именно заради разговора с Даяна. „Да живееш с Майкъл Джексън“ е трябвало да изчисти името на звездата от скандалите и обвиненията в педофилия, но вместо това го показва като странен самотник, който обича детски неща. Според мениджър на Джексън, пътят към смъртта му е започнал именно в нощта, когато филмът прави своята премиера.

Башир работи в телевизиите ABC, NBC и MSNBC в САЩ. През 2008 година е уволнен от новинарския екип на NBC заради груби коментари към колежка по време на официална вечеря. Пет години по-късно напуска и MSNBC заради обидни думи като „идиотка от световна класа“ към Сара Пейлин.

След този крах в кариерата си той се завръща във Великобритания през 2016 година и започва отново работа в BBC. Малко по-рано през годината окончателно напуска поради здравословни проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари