IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Братът на принцеса Даяна със специална снимка за рождения ѝ ден

2 юли 2021 18 00

На 1 юли лейди Ди щеше да навърши 60 години

Снимка: Getty

Паметта на принцеса Даяна продължава да живее чрез нейните приятели и семейство.

На 1 юли кралското семейство отбеляза 60-ия рожден ден на покойната лейди Ди, разкривайки нейна статуя в градината на замъка Кенсингтън. За специалното събитие принц Хари долетя от САЩ, където в момента живее с Меган Маркъл и двете им деца – Арчи и Лилибет Даяна.

На церемонията присъстваха и близки на Даяна, включително и брат ѝ – Чарлз Спенсър. Преди това обаче той почете сестра си по свой начин, публикувайки непоказвана досега снимка от детството ѝ. „Днес е 60-ият рожден ден на Даяна, принцесата на Уелс. 1 юи 1961 година беше невероятно топъл ден в Англия, който родителите на Даяна винаги ще помнят. Тя беше родена на територията на кралското имение в Сандрингам“, пише Чарлз в социалните мрежи. Той допълва, че мястото, в което е родена Даяна, се вижда на заден фон на снимката, заснета от баща ѝ.

Преди рождения ден на принцесата, Чарлз заяви пред Good Morning Britain, че очаква денят да е изпълнен с много емоции. „Помня как баща ми винаги говореше за деня, в който тя се е родила и как е било изключително горещо и изведнъж тази прекрасна дъщеря се появява. Странно е да си помисля как тя щеше да стане на 60“, казва той в предаването. Допълва, че 1 юли винаги ще си остане един емоционален ден, в който всеки отдава почит на многообичаната майка, сестра и жена.

„Винаги оставям цветя на гроба ѝ. Често ходя там, защото е спокойно място и е много приятно“, признава Чарлз. Гробът на Даяна се намира на малък остров в имението на семейство Спенсър. Принцесата беше погребана там седмица след катастрофата в Париж на 31 август 1997 година. По това време Чарлз Спенсър посади 36 дъбови дръвчета по пътеката към гроба, които символизират всяка една година от живота на сестра му.

На 1 юли Уилям и Хари споделиха общо съобщение по повод рождения ден на Даяна. „Помним любовта, силата и невероятните качества, които я направиха добрата сила в света, опитваща се да промени безброй животи. Всеки ден тъгуваме за нея и се надяваме статуята да е вечен символ на нейния живот и наследство“.

Статуята, поставена в градината на замъка Кенсингтън, е заобиколена от 4000 цветя, включително рози, лалета, лавандулови растения, далии, сладък грах и незабравки. Фигурата на Даяна е придружена от три деца, които символизират универсалността и въздействието върху поколенията от работата на принцесата. Портретът и стилът на роклята са вдъхновени от последния период от живота на Даяна, когато тя добива самоувереност и се впуска в работата си като посланик на хуманитарни каузи и подпомагане на хората в нужда.

Под статуята се намира пиедестал, гравиран с името на принцесата на Уелс и датата на откриването. В предната част има и камък, върху който е павиран откъс от поемата The Measure of A Man, която беше включена в програмата за панихидата на 10-годишнината от смъртта на Даяна. Откъсът гласи:

„Това са мерките за измерване на стойността
На тази жена като жена, независимо от нейното раждане.
Не какъв беше нейният статус?
А дали имаше сърце?
Как изигра ролята, която Бог ѝ беше отредил?“

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари