IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почетоха принцеса Даяна с плакет пред дома ѝ в Лондон

5 октомври 2021 08 40

Там тя живееше преди да се омъжи за принц Чарлз

Снимка: Getty Images

Ако вървите из лондонските улици и искате да намерите сградата, в която принцеса Даяна е живяла преди да се омъжи за принц Чарлз, задачата ви вече е много по-лесна. Трябва само да се оглеждате за плакет в чест на покойната лейди Ди, който беше поставен преди дни пред мястото, където тя беше просто Даяна.

През април брат ѝ Чарлз Спенсър разкри пред обществото, че плакетът е в процес на изработка и трябва да е готов до края на лятото. „Развълнуван съм от тези снимки, показващи синия плакет, правен за улица Coleherne Court, където Даяна беше толкова щастлива със своите съквартирантки в късните си тийнейджърски години“, написа той в социалните мрежи.

Плакетът е дело на English Heritage, а директорът Ана Еавис каза в официално съобщение, че Даяна „е била вдъхновение и културна икона за толкова много хора, насочвайки вниманието на обществото към важни теми, включително наземните мини и бездомността, както и е помагала за премахването на стигмата около болести като ХИВ, проказа и депресия“. Еавис допълва, че е напълно разбираемо Даяна да бъде почетена с плакет, който да отбелязва работата ѝ и влиянието, което е оказала върху света.

Надписът пред апартамента на принцесата в Лондон е един от 950-те официални плакета из целия град, които отбелязват локации, където важни исторически личности са живели или творили. Преди да се омъжи за принц Чарлз, Даяна е живяла в сградата заедно със своите съквартирантки, докато е работила като бавачка и учителка в детска градина.

Двойката се жени през 1981 година на церемония, гледана от 750 млн. души по цял свят. Имат две деца – принц Уилям и принц Хари. Чарлз и Даяна се разделят през 1992 година, но официалният развод идва през 1996-а. Година по-късно принцесата загива в автомобилна катастрофа в Париж, когато е едва на 36 години.

Синият плакет е част от опита на English Heritage да почете важни жени в историята, включително британската модна дизайнерка Джийн Муир, ирландската кристалографка и противничка на войната Катлийн Лонсдейл, бившата робиня Елън Крафт и адвокатката Хелена Нормантън.

Миналия ноември Чарлз Спенсър сподели снимка от детството, на която позира със сестра си. Двамата позират пред камерата, като Даяна е поставила ръката си около раменете на брат си. През юни, на 60-ия рожден ден на принцесата, той разкри и как държи духа на Даяна жив. „Всеки важен ден, като рожден ден или Деня на майката, аз ѝ нося цветя. Ходя на гроба ѝ често, защото там се чувствам спокоен“, казва Чарлз пред Good Morning Britain.

По случай 60-ия рожден ден на Даяна синовете ѝ Уилям и Хари откриха нейна статуя в градината на замъка Кенсингтън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари