IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ким Кардашян спаси момичета от Афганистан

19 ноември 2021 14 50

Целият младежки отбор по женски футбол благодари на риалити звездата

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Покрай цялата история между развода ѝ с Кание Уест и потенциално новата ѝ връзка с Пийт Дейвидсън, един мил жест на Ким Кардашян остана някак си незабелязан от обществеността. А той заслужаваше много повече внимание от това, което се случва в личния живот на звездата.

По-рано през седмицата Кардашян и компанията ѝ за дрехи и бельо SKIMS са изиграли основна роля при подпомагането на група млади афганистанки да напуснат района. Историята беше разказана първо от Associated Press, където се пише, че Ким и SKIMS изцяло са финансирали частен полет, с който членовете на младежкия женски национален отбор на Афганистан и техните близки да напуснат Пакистан и да заминат за Великобритания.

Самолетът, на който е имало около 130 души, е излетял от Пакистан в сряда и е кацнал в Лондон на следващата сутрин. „Много от тези семейства напуснаха къщите си, когато талибаните поеха контрола. Къщите им бяха изгорени“, казва Халида Попал, която е бивш капитан на женския национален отбор на Афганистан. Тя допълва, че някои от членовете на семействата са били убити от талибаните. „Затова опасността и стресът бяха огромни, поради което беше изключително важно да преместим тези момичета далеч от Афганистан“, казва още Попал.

Източник, близък до ситуацията, споделя пред списание People, че именно Попал е осигурила визи за Великобритания, които е раздала на момичетата и техните семейства. Това, което обаче е липсвало на бившата капитанка, са били средства, с които да финансира полета от Пакистан до Лондон. Тя работи с Tzedek Association - неправителствена организация, която се бори с криминални престъпления и хуманитарни кризи. Попал се свързала с асоциацията преди няколко седмици, за да им разкаже, че няколко млади момичета са в Пакистан в продължение на седмици, след като са били спасени от Афганистан.

Според източника, играчите на младежкия женски футболен отбор са били изправени пред ужасен и огромен риск да бъдат върнати обратно в Афганистан, ако до няколко дни не излетят от Пакистан. Според написаното от AP, футболистките са били оставени на произвола на съдбата и е трябвало сами да търсят полет от Пакистан, защото визите им изтичали.

В същото време Tzedek Association се свързва с Ким Кардашян, с която работят по разрешаване на криминални въпроси. „Те попитаха Ким дали ще помогне и само след един час тя потвърди и плати за полета“, казва източникът. В официално съобщение президентът на Tzedek Association Раби Маргаретън заяви, че е изключително щастлив от факта, че всички от отбора и техните семейства най-накрая ще пристигнат на безопасно място.

„Като син и внук на оцелял от холокоста, време, когато праведни неевреи се заеха със задачата да помогнат за спасяването на много евреи, аз знам в сърцето си, че трябва да бъдем до другите, когато те имат нужда от нас и когато животът им е изложен на риск. Благодаря на Ким Кардашян Уест и SKIMS за великодушната им помощ, за да финансирате този полет и да го превърнете в реалност“, казва Маргаретън. Той също така благодари на Халида Попал, че им е дала възможност да станат част от тази борба за живот.

Отборът на Лийдс Юнайтед също е помогнал в спасяването на момичетата.

„Тази история наистина показва, че всички ние сме деца на Бога и трябва да се обединим, за да направим света едно по-добро място“, казва още Маргаретън.

Откакто талибаните поеха контрол над Афганистан през лятото, хиляди хора напуснаха страната. Женските атлети са едни от най-застрашените там, имайки предвид как талибаните не зачитат женските права и се опитват да репресират младите момичета. Членове на афганистанския младежки женски национален отбор по футбол избягаха в Португалия, а отборът на жените замина за Австралия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари