IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принц Хари и принц Уилям почетоха Даяна в Световния ден за борба със СПИН

2 декември 2021 18 00

Покойната им майка беше първата високопоставена личност, която се ръкува с човек, страдащ от болестта

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Покойната принцеса Даяна ще бъде запомнена с много неща. Не само с връзката между нея и синовете ѝ и безупречния ѝ моден стил, но и филантропските ѝ дейности и благотворителни действия, както и безстрашното ѝ отношение към важни теми.

Много от нас помнят как Даяна се разходи през наземни мини в Ангола – действие, което беше повторено от принц Хари преди няколко години – или пък как принцесата успокояваше пациенти, болни от проказа. Друга тема, с която Даяна се справи по чудесен начин, беше защитата на гей правата и прекратяването на стигмата около СПИН.

През април 1987 година, в разгара на епидемията от СПИН, Даяна отвори първото отделение за борба с ХИВ и СПИН в болница в Лондон. Мястото беше отредено специално за хора, инфектирани с тогава все още непознатия вирус. Снимки, показващи Даяна на събитието, станаха синоним на нейната доброта и любов към народа. Именно чрез здрависването си с болните, без да носи ръкавици, принцесата показа, че те не са заразни и не трябва да бъдат отхвърляни от обществото.

„Принцеса Даяна беше истински шампион в борбата със СПИН и разпространяването на информация относно болестта. Тя донесе страст на каузата и направи неща, които бяха наистина забележителни. Тя беше първият човек от висок ранг, който се престраши да докосне човек, болен от СПИН, което по онова време се приемаше като сериозен риск. Действието напълно промени реакцията на обществото към СПИН и как той се предава от човек на човек“, казва Йън Грийн в интервю през 1997 година.

Даяна продължава да се бори със стигмата около ХИВ и СПИН през целия си живот, като се превръща в официален патрон на Националния тръст за борба с болестта и беше редовен говорител на организираните събития. През 1993 година тя говори за въздействието върху майките и децата, като допълнително разсея мита, че това е чисто проблем за гей общността. „За тези майки и деца, които вече живеят под сянката на СПИН, ние трябва да помогнем да ги върнем обратно в обществото, за да подкрепим и успокоим техните нужди. И може би ще се научим от тях как да живеем собствения си живот по-пълноценно, колкото и дълъг да е той“, казва принцесата.

Нейната кауза беше подета от следващото кралско поколение, като синовете ѝ – принц Уилям и принц Хари – продължават да помагат в борбата със стигмата около ХИВ/СПИН, както и с лекуването на проблемите с психичното здраве, появили се при ЛГБТИ хората. Докато Хари си направи тест за ХИВ на живо по телевизията, за да покаже колко е лесно, Уилям се появи на корицата на списание Attitude, за да обсъди проблемите на психичното здраве, пред които са изправени жертвите на хомофобия и трансфобия.

„Нищо не ми носи повече щастие от това да се опитвам да помогна на най-уязвимите хора в обществото. Това е цел и съществена част от живота ми, един вид съдба“, казва Даяна пред Мартин Башир през 1995 година.

Принц Хари и принц Уилям – продължават мисията на мама

Всяка година на 1 декември се отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Тогава е прието да се закачат розови панделки в подкрепа на хората, борещи се с болестта и като знак на съпричастност към всички, загубили тази битка. Този ден е повод и за всички нас да си спомним точно какво е правила Даяна по времето, когато ХИВ и СПИН са били приемани като дефиниция на прокаженост и са разделяли обществото.

Благодарение на принцесата на Уелс, стигмата около болестта постепенно се премахва и всички разбираме, че няма нищо страшно да се ръкуваш, да се прегръщаш или да общуваш с човек, болен от СПИН. Заветът на Даяна беше, че трябва да бъдем единни в болките си и да помагаме на уязвимите с каквото можем. Да не оставяме болните на произвола на съдбата и за малко да забравим за собствените си нужди, като насочим вниманието си към по-голямата картинка.

Синовете ѝ Уилям и Хари продължават този път, като всяка година на 1 декември те организират различни срещи с хора, преборили или болни от СПИН, както и раздават награди на името на Даяна. Тази година те направиха отделни събития, тъй като се намират на различни континенти – Уилям е във Великобритания, а Хари в Америка.

В замъка Кенсингтън принц Уилям се срещна с десетима британски реципиенти на наградата „Даяна“. Самата церемония по раздаването на статуетките ще се състои другата седмица в родния дом на принцесата в Алтроп.

От своя страна, Хари направи видео разговор с още десетима победители от целия свят. Сред тях бяха 23-годишната Даян Чао, която ръководи Letters to Strangers. Друг победител в тазгодишните награди е 18-годишната Джахин Рахман, която е създала неправителствената организация Efforts in Yout Development of Bangladesh.

Тазгодишните победители ще бъдат почетени специално, защото ще получат наградата си от Чарлз Спенсър – братът на принцеса Даяна. Младежите също така ще имат достъп до двугодишна програма, която цели да им осигури възможността да усъвършенстват своите умения в четири важни сфери – лидерство, обществено развитие, социално ръководство и технологии.

Преди срещата си с победителите принц Хари написа писмо и озвучи филм, за да помогне за увеличаването на вниманието към борбата с ХИВ и СПИН. Той заяви, че на 1 декември почитаме тези, чийто живот е приключил твърде рано и потвърждаваме отдадеността си към научната общност, която прави всичко възможно, за да пребори болестта.

„Майка ми щеше да бъде изключително благодарна за всичко, за което се борите и сте постигнали. Всички ние сме благодарни, затова ви благодаря“, каза още Хари.

Принцът насърчи хората да се тестват за СПИН и ХИВ, уверявайки ги, че не е страшно.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари