IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меган Маркъл получава само долар за спечелено дело

7 януари 2022 17 50

Херцогинята успя да победи таблоида Mail on Sunday

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Меган Маркъл ще получи символичната сума от 1,36 долара от медийната компания Mail on Sunday, след като спечели делото между двете страни. Херцогинята съдеше таблоида за публикуването на писмо, което е изпратила до баща си през 2018 година.

Освен това британският вестник ще плати неуточнена сума за отделния случай на нарушаване на авторските права на Меган, като публикува части от писмото от пет страници, което тя е написала до баща си малко след кралската сватба с принц Хари през 2018 година. Още със започването на делото Маркъл обеща, че ако спечели сумата, ще я дари на благотворителна организация. Символичният долар пък беше поискан лично от нея като обезщетение.

Меган Маркъл

Снимка: БГНЕС

Победата на бившата актриса в съда не беше толкова за финансова облага, а повече за това какво носи решението. В изявление от 2 декември тя казва, че това е победа не само за нея, но и за всеки, който някога се е чувствал уплашен да отстоява това, което е правилно. „Въпреки че тази победа е прецедент, най-важното е, че сега заедно сме достатъчно смели, за да прекроим една таблоидна индустрия, която обуславя хората да бъдат жестоки и печели от лъжите и болката, които създава“, продължава Маркъл.

Допълва, че от първия ден е третирала процеса като важна мярка за правилно срещу грешно. Ответникът обаче го третирал като игра без правила. „Колкото по-дълго проточваха делото, толкова повече можеха да изкривяват фактите и да манипулират публиката, умишлено правейки случая по-заплетен, за да генерират повече заглавия и да продават повече вестници – модел, който възнаграждава хаоса над истината“, пише още актрисата. Тя е категорична, че през всичките три години, през които трае делото, е била търпелива пред лицето на измамата, сплашването и пресметнатите атаки.

Меган -

Снимка: БГНЕС

Това не е първият случай, в който известна личност печели само долар от съда. През 2017 година Тейлър Суифт получи подобно символично изплащане, след като радио диджей я опипа по време на снимки. Дейвид Мюлер съдеше изпълнителката, твърдейки, че тя лъжливо го е обвинила в посегателство. Той поиска обезщетение от 3 милиона долара. Когато Суифт заведе контрадело, журито в Денвър, Колорадо, се произнесе в нейна полза.

През март 2021 година беше постановено, че издателят на Daily Mail и Mail on Sunday трябва да плати 90% от очакваните 1,88 милиона долара съдебни разноски на Меган за водене на 18-месечния спор. Миналия месец Апелативният съд в Лондон потвърди предишното решение, взето от съдия Марк Уорби от Върховния съд, че Меган има разумни очаквания, че съдържанието на писмото ще остане скрито от публиката. Според съда, статиите във вестниците са пречели на това очакване.

Меган -

Снимка: Getty Images

На 26 декември сякаш Mail on Sunday най-накрая прие поражението, след като отпечата публично извинение към Меган на първата си страница.

„Херцогинята на Съсекс печели съдебното си дело за нарушаване на авторските права срещу Associated Newspapers за статии, публикувани в The Mail on Sunday и Mail Online“, пише в съобщението. Допълва се, че изслушванията са били на 19 и 20 януари 2021, както и на 5 май същата година. Съдът е взел решение, че таблоидите са нарушили авторските права чрез публикуване на части от писмото ѝ към Томас Маркъл.

Засега не е ясно точно каква сума ще бъде изплатена на Меган, която по-късно ще бъде дарена на благотворителна организация.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари