IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отзвукът от шамара: Уил Смит няма да присъства на Оскарите в следващите 10 години

11 април 2022 14 50

Академията за филмово изкуство взе своето решение в петък

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Близо две седмици, след като Уил Смит удари шамар на Крис Рок по време на наградите „Оскар“, Академията за филмово изкуство взе окончателно решение за наказанието на актьора.

В петък Бордът на управителите се срещна виртуално, за да обсъди ситуацията, решавайки, че от 8 април Уил Смит няма право да присъства на наградите „Оскар“ в следващите 10 години. Той също така няма право да се появява на никакви събития или програми, организирани от Академията както лично, така и виртуално. Новината беше съобщена от президента на организацията Дейвид Рубин и главния изпълнителен директор Доун Хъдсън.

„По време на нашето телевизионно излъчване, ние не реагирахме правилно на ситуацията в залата. И за това се извиняваме. Това беше възможност за нас да дадем пример на нашите гости, зрители и цялото семейство на Академията по света, но ние се провалихме. Бяхме неподготвени за този безпрецедентен момент“, пишат Рубин и Хъдсън.

Уил Смит

Снимка: Getty Images

Двамата благодариха на Крис Рок за факта, че е успял да запази самообладание след шамара и да продължи със своята задача да представи номинираните за най-добър документален филм. Те също така благодариха на водещите – Ейми Шумър, Уанда Сайкс и Реджина Хол, на номинираните, на презентиращите и на победителите, че са се държали подобаващо по време на цялата церемония.

„Действията, които взимаме срещу Уил Смит днес са стъпка към по-голяма цел за осигуряване на спокойствието на нашите гости и водещи, както и за възстановяването на доверието в Академията“, казват още Рубин и Хъдсън. Те се надяват това да е началото на един заздравителен и възстановителен процес за всички участващи в ситуацията и за тези, които са били засегнати от нея.

Малко след окончателното решение на Академията, Уил Смит излезе с изявление, в което каза, че приема и уважава наказанието си.

Уил Смит

Снимка: Getty Images

Срещата на Борда на управителите трябваше да се проведе на 18 април, но беше изтеглена, след като Смит официално напусна Академията на 1 април. След това решение, Дейвид Рубин реши да ускори процеса за възможното наказание, пишейки в официално съобщение, че това е в най-добрия интерес на всички замесени и трябва да се реши в най-кратък период.

Веднага след церемонията по раздаването на наградите „Оскар“, от Академията съобщиха, че започват официално разследване на инцидента и ще обмислят по-нататъшни последици и наказания. „Членовете трябва да се държат подобаващо и съгласно протокола за добра репутация на Академията“, гласеше официалното съобщение.

Неприемливо поведение, според протокола, включва „физически контакт, който е неканен и, в ситуацията, неподходящ и нежелан“. Стандартите за поведение също така казват, че ако се установи, че член е нарушил протокола, Академията може да предприеме всякакви дисциплинарни действия, разрешени от Устава, включително спиране на членството или изключване.

Дни след като се извини публично на Крис Рок и призна, че действията му са били грешни, Смит подаде оставка от Академията и тя беше официално приета. Актьорът каза в изявление, че ще приеме всякакви последствия за поведението си. „Моите действия по време на 94-ата церемония по връчването на наградите „Оскар“ бяха шокиращи, болезнени и непростими. Списъкът с тези, които съм наранил е дълъг и включва Крис, неговото семейство, много от моите скъпи приятели и близки, всички присъстващи и публиката по целия свят“, пише Смит.

Той се извини на всички номинирани и победители, защото е отнел възможността им да празнуват и да бъдат доволни от свършената работа през годината.

Упи Голдбърг, която е в управителния съвет на Академията, каза, че смята, че кариерата на Смит ще се възстанови след случката. „Той ще се оправи. Ще се завърне. Не се притеснявайте“, категорична бе тя в предаването си The View. Сред членовете, които са решили съдбата на Смит, са още Стивън Спилбърг, Лора Дърн и Рита Уилсън.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари