IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дали победата на Джони Деп над Амбър Хърд ще повлияе на правата на жените?

18 юни 2022 13 30

Ема Томпсън с коментар за движението #MeToo

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Ема Томпсън не смята, че победата на Джони Деп над Амбър Хърд ще повлияе по някакъв начин на движението #MeToo.

Миналата седмица актьорът спечели делото за клевета, което заведе срещу бившата си съпруга. Причината беше статия от 2018 година, която Хърд пише в Washington Post и твърди, че е жертва на домашно насилие. Въпреки че не споменава името на Деп, по-късно тя подава молба за развод и иск за ограничителна заповед срещу актьора, посочвайки че се страхува за живота си.

Хърд ще трябва да плати на Деп повече от 10 милиона долара. В официално изявление, направено след прочитането на присъдата, актрисата заяви, че решението на съда е крачка назад в борбата за женски права. Според нея, това показва на всяка жертва на домашно насилие, че думите ѝ няма да бъдат чути и по-добре да си мълчи.

Амбър Хърд

Снимка: БГНЕС

Ема Томпсън се включи в дебата, давайки интервю пред Women's Hour по радио BBC 4. Тя заяви, че не е следяла делото, което се излъчваше на живо по телевизията и в социалните мрежи, но има какво да каже относно изхода му. Според нея, решението на съда по никакъв начин няма да засегне движението #MeToo, което се стреми да осигури по-голяма защита на жените от сексуално насилие.

Според Томпсън, един от най-големите проблеми, свързани с делото, е бил наличието на известни личности и показването на различното отношение към тях. Тя допълва, че движението #MeToo няма да бъде спряно или забавено заради победата на Джони, като темата за сексуално насилие и подходящото наказание трябва да бъде продължена.

„Трябва да продължим да говорим за тези неща и да не позволим на едно дело с много известни хора да попречи на целта ни“, категорична е актрисата. Тя допълни, че #MeToo е движение, основано на човешката доброта, и не може да бъде съборено от един случай.

Ема Томпсън е един от най-големите критици на сексизма, отказвайки се от анимационния филм „Късмет“ през 2019 година. Тогава продуцентската компания Skydance Media нае бившия ръководител на Pixar Джон Ласетър. Той беше принуден да напусне гиганта Disney, след като към него бяха отправени оплаквания за нежелано докосване на работното място.

„Чувствам се много странно, че вие и вашата компания бихте обмислили да наемете някого с модел на лошо поведение, като г-н Ласетър, предвид сегашната обстановка, в която хората с някакъв вид влияние, като вас, могат да променят нещата“, написа Томпсън в писмо за Los Angeles Times.

Ема Томпсън

Снимка: БГНЕС

От компанията Skydance Media не отговориха публично на коментара ѝ.

Според изданието Deadline, след като Ласетър е бил нает начело на анимационния филм, той е направил специално обръщение към целия екип. „Дълбоко съжалявам за действията си, които несъмнено бяха грешни. Много съжалявам, че карам жените да се чувстват несигурни и неуважавани. Ще продължа да работя всеки ден до края на живота си, за да ви докажа, че съм пораснал и съм се поучил от грешките си“, казал той.

Ема Томпсън

Снимка: БГНЕС

Според Variety, главният изпълнителен директор на Skydance Дейвид Елисън изпратил бележка до персонала, в която казва, че Джон е бил откровен в поемането на отговорност за поведението си, извинил се за действията си и е прекарал последната година в отпуск, анализирайки и подобрявайки поведението си на работното място.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари