IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Журито реши: Джони Деп печели срещу Амбър Хърд

2 юни 2022 12 30

Двете страни с полярни мнения относно присъдата

Снимки: БГНЕС

Снимки: БГНЕС

След шест години на продължителни съдебни битки и размяна на удари в медиите, делото между Амбър Хърд и Джони Деп приключи с победа за актьора.

На 1 юни, жури от седем души взе решение в полза на Деп, който съдеше бившата си съпруга за клевета. Той искаше от нея да му изплати 50 милиона долара за това, че е „провалила бъдещи актьорски възможности“ и е „накърнила достойнството му“. В отговор на това, Хърд заведе контраиск, с който искаше 100 милиона от Джони заради публичните речи на адвокатите му, в които те я наричат „лъжкиня“ и „измамница“.

Деп спечели и трите иска за клевета по делото му, заведено срещу Хърд заради нейна публикация от 2018 година, в която твърди, че е жертва на домашно насилие. Журито присъди на Деп 15 милиона долара обезщетение, но Хърд ще трябва да плати само 10,35 милиона поради ограничението на закона във Вирджиния за наказателни щети.

Джони Деп,

Победната прегръдка на екипа на Джони Деп. Снимка: БГНЕС

По отношение на насрещния иск на Хърд, заведен срещу Деп, беше установено, че той я клеветил по един от трите иска. Тя ще получи обезщетение от 2 милиона долара.

След като заключителните аргументи и от двете страни бяха направени миналия петък, журито започна обсъждане, което беше прекъснато за ден заради Деня на паметта. Във вторник сутринта обсъждането продължи, а в сряда следобед, след общо 12 часа разисквания при закрити врата, присъдата беше единодушно взета и прочетена на глас в съдебната зала на окръг Феърфакс, Вирджиния.

58-годишният Деп не присъстваше на решението, а вместо това гледаше на живо от Обединеното кралство, където изнася рок концерти с Джеф Бек от неделя вечер. 36-годишната Хърд се яви лично в съда.

Амбър Хърд

Снимка: БГНЕС

Журито от седем души, чиито имена ще останат запечатани най-малко една година, се състоеше от петима мъже и две жени. Очакваше се присъдата да бъде прочетена точно в 15 часа местно време, но съдията забеляза, че журито е забравило да попълни във формулярите какви ще бъдат обезщетенията. Членовете бяха изпратени обратно в стаята, за да довършат тази част, което доведе до забавяне на производството.

Дело, достойно за Холивуд

В своята публикация за Washington Post, направена през декември 2018 година, Хърд не споменава Деп по име, но пише „Преди две години станах публична фигура, представляваща домашното насилие, и усетих цялата сила на гнева на нашата култура към жените, които имат смелостта да говорят“.

Хърд и Деп се женят през 2015 година, след като се срещат на снимачната площадка на филма „Дневникът на едно пиянде“ четири години по-рано. През 2016 година Амбър подава молба за развод и иск за ограничителна заповед заради страх от домашно насилие.

Джони Деп

Снимка: БГНЕС

„Имах рядката възможност да видя от първо лице как институциите защитават мъже, обвинени в малтретиране. Това трябва да се промени“, пише още Хърд.

Когато двамата постигат споразумение за развод през есента на 2016 година, те се съгласяват да публикуват съвместно изявление до медиите. „Връзката ни беше силно страстна и на моменти непостоянна, но винаги обвързана с любов. Нито една от страните не е отправяла фалшиви обвинения с цел финансова печалба. Никога не е имало намерение за физическа или емоционална вреда. Амбър желае най-доброто за Джони в бъдеще. Амбър ще дари финансовите приходи от развода на благотворителни организации“, гласеше съобщението.

Хърд публично обяви, че ще дари всичките си 7 милиона долара от развода за две организации. Половината трябваше да отиде към Американския съюз за граждански свободи, а другата за Детската болница в Лос Анджелис. В съда обаче стана ясно, че актрисата все още не е изпълнила тези обещания. От свидетелската скамейка Хърд заяви, че възнамерява да извърши даренията.

„Бих искала той да спре да ме съди, за да имам тази възможност“, каза актрисата по повод изплащането на благотворителните средства.

Амбър Хърд,

Снимка: БГНЕС

По време на показанията си, Деп свидетелства, че е бил физически малтретиран от Хърд и многократно заяви, че никога не е удрял нея или която и да е жена. Звездата категорично отрече „безумните“ показания на бившата си съпруга.

„Нито едно човешко същество не е съвършено, със сигурност не. Никой от нас. Но никога през живота си не съм извършвал сексуално насилие, физическо насилие или всички тези скандални истории, които се казаха за мен. Живея с това в продължение на шест години и искам истината да излезе наяве“, каза Деп. Той допълни, че е напълно наясно, че процесът не е лесен за нито една от страните.

Актьорът каза, че неговата цел е да изчисти името си, като спомена, че заради твърденията на Хърд е загубил „нищо друго освен всичко“, включително репутацията и възможностите си за кариера.

Джони Деп

Снимка: БГНЕС

Междувременно Хърд свидетелства, че Деп я е насилвал сексуално и очерта цикъл от домашно насилие по време на бурната им връзка. Тя каза, че се е страхувала за живота си, но актьорът я бил заплашил, че ако го напусне, ще я „съсипе“.

„Джони ми обеща, че ще ме съсипе, че ще съсипе кариерата ми и ще ми отнеме всичко. Смъртта беше единственият изход. Каза ми, че ако го напусна, ще ме накара да мисля за него всеки ден. Обеща ми глобално унижение“, каза актрисата през сълзи.

Преди няколко дни Хърд свидетелства за „мъчението“ от преживяването на травмата си отново пред милиони зрители по време на процеса, предаван на живо. Тя твърди, че е получавала смъртни заплахи и всеки неин ход е бил осмиван в социалните мрежи.

Амбър Хърд

Снимка: БГНЕС

Присъдата идва 19 месеца, след като Деп загуби делото си за клевета в Обединеното кралство през ноември 2020 година. Той съдеше британския таблоид The Sun за това, че го нарече „бияч на жени“. Хърд свидетелства в подкрепа на изданието, а лондонски съдия потвърди, че думите са „по същество верни“. През март 2021 година опитът на актьора да отмени решението беше отхвърлен.

„Журито ми върна живота обратно“

Малко след решението на журито в полза на Джони Деп, актьорът даде първото си изявление.

58-годишният актьор не присъстваше в залата заради професионални ангажименти, които го изпратиха във Великобритания. Той все пак благодари на журито чрез изявление, споделяйки, че „отново си върнах живота“.

„Преди шест години, животът ми, този на децата ми, на най-близките ми хора, както и животът на хората, които ме подкрепяха в продължение на много, много години, се промени завинаги. Само за секунда. Чрез медиите ми бяха повдигнати фалшиви, много сериозни и престъпни обвинения, което предизвика безкраен поток от омразно съдържание“, казва Деп. Той допълва, че името му не е било споменавано, но това не е попречило да бъдат провалени животът и кариерата му.

Джони Деп

Снимка: БГНЕС

Сега, шест години по-късно, Деп чувства, че животът му най-накрая се връща към нормалното и затова е благодарен на журито. Той също така заяви, че е поразен от любовта и колосалната подкрепа, която усеща от целия свят. Актьорът се надява, че действията му ще насърчат други да споделят истината си в бъдеще.

„От самото начало целта на завеждането на това дело беше да се разкрие истината, независимо от изхода. Истината беше нещо, което дължах на децата си и на всички онези, които останаха непоколебими в подкрепата си към мен. Чувствам се спокоен като знам, че най-накрая постигнах това“.

Джони Деп

Снимка: БГНЕС

Деп благодари на целия си екип за „невероятната работа“ в съда, както и на съдията, журито и шерифите, които са присъствали в залата. Той заяви, че най-доброто тепърва предстои и отваря нова глава в живота си.

„Надявам се стремежът ми да кажа истината да е помогнал на други – мъже или жени – които са се озовали в моето положение“, завърши Джони.

„Това е крачка назад за жените“

Съвсем на другия полюс беше загубилата Амбър Хърд. Актрисата ще трябва да плати 10 милиона долара на бившия си съпруг заради клевета.

„Разочарованието, което чувствам днес, не може да се опише с думи. Сърцето ми е разбито от факта, че планината от доказателства все пак не беше достатъчна, за да победи непропорционалната сила и влияние на бившия ми съпруг“, каза актрисата. Тя допълни, че е разочарована от присъдата и това, което ще означава за жените по света.

Амбър Хърд,

Снимка: БГНЕС

„Това е крачка назад. Решението върна часовника назад към времето, когато жена, която споделя своята истина, може да бъде публично засрамена и унижена. Това връща назад идеята, че насилието срещу жени трябва да се приема сериозно“.

Според Хърд, адвокатите на Деп са спечелили делото, като са успели да убедят журито да пренебрегне ключовия въпрос за свободата на словото и са накарали заседателите да игнорират доказателства, които са спечелили дело в Обединеното кралство.

„Тъжна съм, че загубих това дело. Но съм още по-тъжна, че загубих право, което си мислех, че имам като американка – да говоря свободно и честно“, заключи Хърд.

Кейт Мос на концерт на Джони Деп

Докато журито четеше своята присъда, Джони Деп беше във Великобритания, подготвяйки се за поредното си излизане на сцената. В момента той свири с Джеф Бек, като във вторник актьорът имаше специален гост в лицето на Кейт Мос.

Кейт Мос

Снимка: БГНЕС

Мос, която е бивша приятелка на Деп и свидетелства в негова полза, е била забелязана на концерта в Royal Albert Hall, след което е прекарала няколко минути зад сцената и си е тръгнала сама.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари