IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За първи път от десетилетие: Официалната роля на кралицата беше променена

8 юли 2022 10 50

Тя остава глава на държавата, но работата й е различна

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

От няколко месеца кралица Елизабет намалява публичните си изяви, а сега по-лекият ѝ график вече официално е вписан в документите на кралското семейство.

Годишният доклад на монархията, който беше публикуван след обявяването на финансовото състояние на Sovereign Grant миналата седмица, разкри, че от описанието на ролята на кралицата са премахнати цели 13 точки. Освен това задълженията, които тя трябва да изпълнява, са премахнати от списъка. Засега не е ясно точно кои ангажименти са отпаднали, но те най-вероятно са свързани с официални посещения и срещи с други държавни глави. На всички тях кралицата ще бъде замествана от други членове на фамилията.

Бъкингамският дворец не коментира историята, но източници признават, че е имало малка актуализация в част от документите.

Тихият ход – първата подобна промяна от повече от десетилетие – показва как нещата са се променили за 96-годишната кралица, която продължава да се бори с проблеми с мобилността. В края на своя платинен юбилей през юни тя подчерта, че ще продължи да служи на народа си, но ще го прави с подкрепата на семейството си. Това беше потвърдено и от двореца.

След като Елизабет се оттегли от някои от най-известните си обществени роли, други членове на короната я заместиха. Най-забележителният пример беше, когато принц Чарлз, подкрепян от принц Уилям, замести майка си по време на държавното откриване на парламента през май. 73-годишния престолонаследник представляваше кралицата и по време на събитията Trooping the Color и Royal Ascot.

Чарлз, Уилям и единствената дъщеря на Елизабет – принцеса Ан – често я заместват на церемонии, на които се връчват различни почести. В миналото принцът на Уелс също така е представлявал майка си на годишната служба по случай Деня на възпоменанието в Уайтхол.

Въпреки честото отсъствие от публични събития, кралицата зарадва феновете, когато направи серия от изяви в Единбург миналата седмица. Заедно с принц Чарлз тя присъства на събитието Royal Company of Archers Reddendo Parade в градините на замъка Холироудхаус. За изявата си Елизабет избра светлосиня рокля, комбинирана с шапка в същия цвят и перлени аксесоари.

Докладът на Sovereign Grant разделя ролята на кралицата на две. Първа е ролята на държавен глава, която е официална конституционна концепция и включва официалните задължения, които кралицата, съгласно конституционалната конвенция, трябва да изпълнява. Втората роля е на глава на нацията – много по-символична роля, включваща задължения, които не са описани от конституцията и които кралицата изпълнява, когато е подходящо или необходимо.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари