IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Напук на „Мегзит“, принц Хари си остава любимият внук на кралицата

27 юни 2022 14 30

Вижте и как принцът продължава наследството на майка си Даяна

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Принц Хари може и да се е отказал от кралските си задължения и да се е преместил в САЩ, но връзката му с кралица Елизабет II остава непокътната.

По време на драмите с напускането на кралското семейство и дрязгите между Хари и принц Уилям, херцогът на Съсекс е положил всички усилия да остане близък с баба си и да поддържа статута си на любим неин внук. Той постоянно я информира относно живота в Америка, както и за ежедневието с двете си деца – Лилибет, която кръщава именно на нея, и Арчи. Баба и внук се чуват и виждат чрез видео разговори, а през април Хари и Меган посетиха изненадващо Уиндзор, за да се срещнат с Елизабет.

Хари и

Снимка: Getty Images

Едногодишната Лилибет пък бе запозната със своята съименница по време на празненствата по случай платинения юбилей на кралицата миналия месец. Въпреки че Хари и Меган не се качиха на балкона на Бъкингамския дворец, те са успели да разменят няколко думи с Елизабет и най-накрая да ѝ покажат поредната ѝ правнучка.

От своя страна, кралицата трябваше да поддържа трудна хармония между симпатията си към двойката и твърдата си позиция относно напускането им. По този начин тя успява да не наруши отношението си с принц Хари, но и да покаже на обществеността, че монархията идва на първо място и всеки трябва да я уважава.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

„Трудното за нея е, че тя много добре знае, че е баба, но също така е наясно и как цялата тази ситуация се отразява на институцията“, казва кралски вътрешен човек пред People.

Няколко публични момента илюстрират връзката на Хари с баба му, като времето, когато тя се присъедини към внука си, за да рекламира Invictus Games през 2016 година. Седнали на дивана с цветя в замъка Уиндзор, Хари се навежда към Елизабет и ѝ показва кратко видео на телефона си. На него са тогавашният президент Барак Обама и първата дама Мишел, които се шегуват с него относно предстоящите игри. Те казват, че САЩ ще спечелят състезанията в параолимпийски стил, които принцът стартира преди години за членове на армията.

Но принцът и баба му бяха на съвсем друго мнение. След като клипчето със семейство Обама приключва, Елизабет само свива рамене и казва: „Така ли? Моля ти се!“.

Шест години по-късно е ясно, че има много малко, ако въобще има такива, членове на кралското семейство, които притежават увереността да помолят кралицата да участва в подобно забавно видео. Това, което Хари направи, подчерта както уважението между него и баба му, така и нейната готовност да покаже своя различна страна пред света само заради внука си. „Ако Хари я попита, кралицата ще се съгласи. Тя го обожава“, казва приятел на семейството.

Принц Хари продължава делото на принцеса Даяна

И докато Хари остава много близък с баба си, той не забравя и за покойната си майка. Принцът продължава наследството на принцеса Даяна, грижейки се за по-уязвимите общности, децата и поставяйки семейството си на първо място.

„Има моменти, в които си казвам, че единствено искам да направя така, че майка ми да се гордее с мен. Винаги съм искал това от себе си“, казва Хари пред списание People преди шест години.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

Сега, когато Хари е само година по-възрастен от майка си, когато тя умира в Париж през 1997 година, вижда как животът му се е променил драстично. Заедно със съпругата си Меган и двете им деца живеят в Монтесито, Калифорния, далеч от кралското семейство и британските таблоиди, които не ги оставяха на мира.

Това, което не се е променило, е връзката му с хората в нужда и желанието му да им помага.

„Той носи тази радост на живота и това свързващо докосване“, казва биографът Ингрид Сюард, която познавала добре майка му Даяна. Тази дарба на Хари е очевидна, когато той посещава благотворителната организация WellChild, която помага на болни деца и техните семейства. Според бившия главен изпълнителен директор на организацията – Колин Дайър, принцът има огромно търпение и умее да слуша с разбиране.

Той също така продължава делото на майка си относно разширяването на осведомеността както за забраната на противопехотните мини, така и за подпомагането на жертвите на стрелба с оръжия. „Той стъпва на мястото на Даяна“, казва активистът Кен Ръдърфорд.

принц Хари,

Снимка: БГНЕС

Хари, разбира се, не е единственият, който следва примера на майка си. Преди седмица 40-годишният му брат Уилям обясни как той се справя с продължаващия проблем с бездомността, който му е бил представен именно от Даяна. Принцът обеща, че един ден ще запознае и децата си с тази кауза по елиминиране на бездомността в Англия.

За Хари работата ще продължи още десетилетия. „Не правя неща, защото майка ми би искала така. Ако има припокриване между дейностите ни, което през повечето време се случва, е чудесно. Знам, че нося много от нейния характер в мен“, казва принцът през 2016 година.

Даяна, Хари

Снимка: Getty Images

По-малкият син на Даяна я почита не само чрез физически дейности. Той също така кръсти детето си на нея. Първото име на Лилибет може да почита кралицата, но второто – Даяна – показва колко много Хари обича покойната си майка.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари