IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Братът на принцеса Даяна с нови обвинения към Би Би Си

28 юли 2022 10 50

Миналата седмица бавачка на Хари и Уилям получи парично обезщетение

Снимка: БГНЕС/Getty

Снимка: БГНЕС/Getty

Сагата с прословутото интервю на принцеса Даяна пред Би Би Си продължава. Всичко се случва през 1995 година, но отзвукът от него става все по-голям, когато се разбра, че всъщност журналистът Мартин Башир е използвал неетични методи, за да се срещне с принцесата.

Сега, братът на Даяна – Чарлз Спенсър – отново реши да проговори относно похватите на журналиста, с които той е успял да го излъже и да го накара да убеди принцесата да даде интервюто. След разговора между Башир и Даяна става ясно, че принц Чарлз има дългогодишна афера с Камила Паркър Боулс, принцесата никога не е мислила, че ще стане кралица и се ражда известната и до днес реплика „В този брак има трима души“.

Даяна Гети

Снимка: Getty Images

След като миналата седмица стана ясно, че Би Би Си ще плати обезщетение на бавачката на Уилям и Хари заради напълно неоснователни твърдения от страна на Башир за нея, които били използвани за осигуряване на интервюто с принцеса Даяна, Чарлз Спенсър призова полицията да продължи да разследва случая. Официалното разследване на телевизията установи, че в опит да получи разговор с Даяна, Мартин Башир е изманипулирал покойната кралска особа да повярва, че бавачката е забременяла от принц Чарлз и е предоставил фалшиви банкови извлечения като доказателство. Журналистът също така е изманипулирал Чарлз Спенсър в опит да се доближи до Даяна.

„Чувствам, че бях измамен... показаха ми фалшиви банкови извлечения, казаха ми за подмолни плащания, за шпиониране и за ужасна измама. Но през цялото време аз бях този, който беше измамен, за да може г-н Башир да стигне до моята покойна сестра“, казва 58-годишният Спенсър пред The Mail of Sunday. Той допълва, че Даяна е била много уязвима по това време, тъй като информация, която е споделила само с най-близките си хора, е била публикувана във вестниците.

„Тя обяснимо беше ядосана заради това. Гледайки назад, подозирам, че е била много ранна жертва на хакването на телефон от незнайни хищници, но никой не знаеше за тази криминална практика преди 1995 година, така че тя смяташе, че има намесена черна сила“, казва още Спенсър.

Братът на Даяна пише в статията, че много хора постоянно го питат защо полицията не продължава разследването на всички, замесени в изготвянето на интервюто. По думите му, няколко адвокати са му казали, че поведението е престъпно и незаконно. „Надявам се, че полицията ще преразгледа отговорностите си по този въпрос. Само тя има силата да стигне до дъното на този ужасен скандал, който накара Даяна да се почувства още по-изложена и сама, като я измами да се откаже от онези, които се грижеха за нея и искаха да я защитят“.

Чарлз допълва, че лъжите, които са казани на Даяна, са я накарали да говори по начин, който я поставил в ситуация, в която е била без необходимата защита, когато е имала най-голяма нужда от нея. „Всички виновници трябва да понесат отговорност“, завърши той.

Братът на Даяна използва социалната мрежа Туитър, за да изрази мнението си, след като стана ясно, че Би Би Си се извинява на бившата бавачка Александра Петифър. Той написа, че е щастлив от факта, че друга невинна жертва на скандала е получила заслуженото, но все още е изненадан, че полицията не е повдигнала криминални обвинения на телевизията.

В миналото Чарлз каза, че Би Би Си са му изпратили писмено извинение за стореното от Башир. Според него обаче, телевизията не се е извинила за основната си грешка, а именно фалшифицирането на банкови извлечения от техен журналист. По думите на Чарлз, именно тези документи са го накарали да убеди Даяна да се срещне с Башир на 19 септември 1995 година, след което да се съгласи на интервюто.

Директорът на Би Би Си вече се извини на принцовете Уилям, Хари и Чарлз, както и на Петифър заради начина, по който Даяна е била подведена и ефекта, който интервюто е имал върху техните животи. Той твърди, че досега не е знаел за похватите, които Башир е използвал, като обеща, че телевизията никога повече няма да излъчва разговора. Също така интервюто няма да бъде предоставяно на други програми.

Мартин Башир напусна поста си в Би Би Си, след като от телевизията започнаха официално разследване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари