IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тейлър Суифт се оправда за вредата от частния си самолет, предизвика още критики

3 август 2022 18 00

Тя оглавява Топ 10 на звездите с емисии от частни полети

БГНЕС

БГНЕС

Тейлър Суифт отговори на критиките, свързани с това, че тя е звездата, която най-много замърсява околната среда с вредни емисии, идващи от частния ѝ самолет. След като излязоха данни от проучването на маркетинговата компания Yard, тя оглави тяхната класация. И се опита да се защити в публичното пространство, но това предизвика още недоволство.

Според говорител на поп иконата, тя не може да бъде виновна за „повечето или всички“ пътувания, които са осъществявани с нейния самолет. Той цитира специално изявление, според което твърденията са „откровено некоректни“. Така, „измивайки си ръцете“, тя получи поредните критики.

„Самолетът на Тейлър се дава редовно назаем на други лица“, казва мъжът от екипа на певицата пред The Guardian.

Според доклада звездата е навъртяла 170 пътувания с частния си самолет. Всички те правят над 22923 минути във въздуха, което се равнява на около 16 дни. За периода летателното средство е отделило 8293, 54 метрични тона въглерод.

„Това е много шокиращо за мен, честно казано. Все повече и повече знаменитости наблягат на важността за намаляването на емисиите, но точно тези скандални свръхконсумации трябва да бъдат ограничени. Обичам Тейлър, но никога не бих взел насериозно нейно изявление за климата, особено след като видях това“, пише фен на Суифт в социалните мрежи.

Други пък коментират, че за богатите и известните е присъщо да харчат пари за какво ли не. Ето защо не се учудват, че някои певици и риалити звезди се качват на самолет за щяло и нещяло. Все пак има и такива, които ги защитават, отбелязвайки, че графикът им е натоварен и един полет е не само комфортен, а им помага да стигат по-лесно от една точка до друга.

Кои други звезди замърсяват въздуха освен Тейлър Суифт?

Общите емисии от полетите на певицата за 2022 г. са с 8 пъти повече от общите годишни емисии на средностатистическия човек. Според данните на Проучването на Yard, тя оглавява Топ 10 на знаменитостите с най-много въглеродни емисии от частния си самолет. Останалите нарушители са както следва:

2. Флойд Мейуедър
3. Джей Зи
4. Алекс Родригес
5. Блейк Шелтън
6. Стивън Спилбърг
7. Ким Кардашян
8. Марк Уолбърг
9. Опра Уинфри
10. Травис Скот

Оказва се, че 17-минутният полет на Кайли Дженър, за който тя също бе критикувана, няма нищо общо със 170-те пътувания, предприети от Тейлър Суифт. Освен риалити звездата от клана Кардашян, Дрейк също често е бил във въздуха за времето под 20 минути.

Около скандала се появи и акаунтът Celebrity Jets в Twitter, който показва актуална информация за полетите на звездите през последните дни. Той се позовава на компанията ADS-B Exchange – най-големият обществен източник в света на нефилтрирани данни за полети.

След Суифт, боксьорът Флойд Мейуедър е имал полет, който е бил с продължение от цели 10 минути. Всичките му общо са изхвърлили в атмосферата около 7076,8 тона въглерод. Следва го Джей Зи – съпругът на Бионсе, който също често лети, но по-скоро със самолета на бранда, който рекламира.

Знаменитостите натрупват повече от 3000 тона въглеродни емисии с частните самолети

Много медии писаха и за твърде краткия полет на рапъра Дрейк. Той е бил осъществен в края на юни – от Торонто до Хамилтън. Тогава певецът коментира, че не е бил на борда. И изтъкна, че самолетът е бил преместен за съхранение на друго място.

„Лесно е да се изгубиш в ослепителния живот на богатите и известните, но за съжаление те са огромна част от проблема с CO2e, който имаме в авиационната индустрия. Авиацията е отговорна за 2,4% от произведения от човека CO2e всяка година. Изследванията показват огромна разлика между супербогатите и останалите от нас по отношение на полетите, пътуванията и дори общите емисии“. Това коментира по въпроса директорът по цифрова устойчивост Крис Бътъруърт. И уточни, че проблемът с изменението на климата е едно от най-спешните и належащи предизвикателства, пред които сме изправени.

Опасенията за околната среда относно частните самолети на световноизвестните до голяма степен произтичат от това колко разпространени са станали и как се използват. Например предприемане на кратки пътувания или летене с празни самолети до по-удобни писти, обяснява пред Washington post Колин Мърфи от Калифорнийския университет в Дейвис. Той е на мнение, че потребителите на частни самолети не само пътуват много, „но го правят по принцип по по-малко ефективен начин“.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари