IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Принцеса Амалия стартира своя студентски живот

8 септември 2022 10 40

Дъщерята на кралица Максима посети първите си лекции

БГНЕС

БГНЕС

Не е лесно да си известна личност, камо ли ако си дете на някоя кралска особа. Да вземем например принц Хари, който винаги е в медийното пространство и всяка негова крачка се следи изкъсо. Сходно е и положението на принцеса Амалия, която една година си почива и се чуди какво да учи. Но ето че дойде време да седне на студентската скамейка.

Най-голямата дъщеря на краля и кралицата на Холандия отвори нова страница от живота си, тръгвайки на лекции в Университета на Амстердам.

Катарина-Амалия ще следва интердисциплинарна бакалавърска степен по политика, психология, право и икономика.

Облечена семпло – с бели дънки, шарена блуза и дълъг шлифер с цвят слонова кост, усмихнатата принцеса е забелязана да пристига за първия си ден във висшето учебно заведение. Макар да отказала да даде интервюта за местните медии, тя споделила набързо, че ще заляга над ученето и много се вълнува за новата учебна година.

Вместо да заложи на обувки на висок ток, щерката на кралица Максима и крал Вилем-Александър, е обула удобни маратонки. А на рамото ѝ се вижда удобна торба, в която тя най-вероятно носи няколко тетрадки за записки.

По данни на правителствената информационна служба на Холандия, първокурсничката със синя кръв няма да може да членува в студентската общност. Причината са сексистки коментари, свързани с нея, разпространени по-рано в публичното пространство.

Друг любопитен факт, свързан с нейното обучение, е че тя няма да използва полагащата ѝ се надбавка за университета. В тази връзка тя обяви, че не иска да я приеме, докато не започне да работи като кралска особа.

Принцеса Амалия ще отиде на първа официална обиколка

След като навърши 18, наследничката на престола в Нидерландия не пожела да започне работа веднага. И близо година нямаше никакви кралски задължения. Ето че няколко месеца след старта на учебната година в университета, тя ще тръгне на своята първа официална обиколка в чужбина.

В началото на другата година, заедно с нейните многоуважавани родители, принцесата ще посети карибските територии на кралство Холандия.

За момента обиколката е планувана за месец февруари и включва цели 6 спирки.

От пресцентъра на двора обявиха, че по време на пътуването Катарина-Амалия също няма да получи надбавка. За нея тя написа специално писмо до министър-председателя на страната, посочвайки, че иска да бъде обикновена студентка.

От 18-ия си рожден ден кралската наследничка има право на място в Държавния съвет и Консултативния отдел на Холандия. Тя може да управлява без регент, ако баща ѝ не може да изпълнява задълженията си на монарх.

[sc: image id:8658 filename:193bbc45cb2496daa85a653f30e417f6-9366399.jpg desc:кралица_Максима, крал Вилем Александър, БГНЕС /

БГНЕС

Според уебсайта на холандското кралско семейство, през следващите месеци Амалия ще се фокусира върху висшето си образование. „Ако обучението ѝ позволява, в качеството си на принцеса на Ориндж, тя ще участва в събитието Prinsjesdag, посещения и приеми, които допринасят за бъдещата ѝ роля на държавен глава“.

По-рано младото момиче, което през годините бе критикувано заради своите килограми, обяви, че не бърза да става кралица. Освен това посочи, че още не е готова за ролята и се надява нейният обичан татко да е в отлично здраве, за да бъде на престола още дълги години.

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари