IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Елизабет Хърли в розово срещу рака на гърдата

4 октомври 2022 14 50

Актрисата обеща, че работи за подобряване на изследванията за болестта

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Елизабет Хърли говори откровено за опитите си да победи рака на гърдата по време на последното си интервю в предаването Today.

В разговор с Хода Котб и Джена Буш, актрисата сподели, че от 27 години работи с козметичния гигант Estee Lauder, за да насочи вниманието към рака на гърдата и неговото потенциално лечение. Хърли също така разкри, че марката е обещала да дари 15 милиона долара през следващите пет години, за да се справи с неравенството при изследванията за болестта.

Според организацията BreastCancer, около една от осем жени в САЩ са диагностицирани с напреднал и агресивен рак на гърдата поне веднъж в живота си. Именно затова Хърли иска да насочи вниманието на всички към болестта, като кара жените да си правят ежегодните мамографии. Тя се присъедини към кампанията на Estee Lauder за изследване на рака на гърдата, след като баба ѝ умира от злокачествения тумор.

„Тя беше диагностицирана по време, когато никой не говореше за това. В продължение на година криеше от нас, че е болна“, казва актрисата. Допълва, че по това време баба ѝ дори се е срамувала да говори за болестта и с лекаря си, защото тогава е било табу.

57-годишната Хърли започва да си прави ежегодна мамография след навършване на 40 години, когато Евелин Лаудър, снахата на Есте Лаудър, ѝ подарява безплатен преглед за рождения ѝ ден. „Тя ме накара да обещая, че ще правя това всяка година и винаги да мисля за нея през юни, месеца на раждането ми“, обяснява актрисата. По думите ѝ, всички жени трябва да разберат още през пубертета, че е важно да бъдат преглеждани всеки месец.

Елизабет Хърли

Снимка: Getty Images

Изискването за минимална възраст за мамографии се превърна в тема за дебат, но Американското онкологично дружество казва, че жените на възраст от 40 до 44 години трябва да имат избор да започнат редовен скрининг, тези между 45 и 51 трябва да се подлагат на мамографии всяка година, а жените над 55 може да избират да бъдат преглеждани на всеки две години или да се придържат към годишни прегледи.

Тъй като ракът на гърдата се среща в семейството на Хърли, тя е обещала, че всяка година ще си прави мамографии, като се е заела да повиши осведомеността относно изследванията за рака.

„Някои хора все още смятат, че ракът на гърдата е смъртна присъда, докато всъщност знаем, че е 90% лечим, ако бъде открит навреме. Хората трябва да знаят това. Те също трябва да знаят, че, ако го игнорират, ако не се преглеждат, ако нямат редовни мамографии, когато са на подходяща възраст, ситуацията може да стане много лоша“, казва актрисата.

Благотворителната фондация Estee Lauder Companies е дарила повече от 108 милиона долара за изследване на рака на гърдата и Хърли се надява, че усилията са стъпка към излекуването му завинаги. „Смъртността е спаднала с повече от 40% от 1989 година насам, но жените продължават да умират и затова все още се борим. Ракът на гърдата не подбира. Така че зависи от нас да помогнем за намирането на този лек“, категорична е звездата.

Думите на Хърли идват само седмици след като Оливия Нютън-Джон почина от усложнения от болестта.

Месец октомври се приема като Месецът за борба с рака на гърдата, като 2,3 милиона души по целия свят са диагностицирани с болестта.

КоментариКоментари