IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сбогом, Хагрид: Роби Колтрейн почина на 76 години

17 октомври 2022 15 00

Колегите му от „Хари Потър“ изразиха своите съболезнования

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

„Няма Хогуортс без теб, Хагрид“.

Това са думи на младия Даниел Радклиф в ролята на Хари Потър към добрия великан Хагрид, след като той се завръща в училището по магия и вълшебство след незаслужен престой в затвора Азкабан. За съжаление обаче ще трябва да живеем в свят без Роби Колтрейн, след като актьорът ни напусна на 14 октомври на 76 години.

Тъжната новина беше съобщена от агента му Белинда Райт, която заяви, че Колтрейн е починал в болница в Шотландия. Засега не е известна причината за смъртта, като според различни източници, той е страдал от болест, която рязко се влошила. Райт описа актьора като „уникален талант“, допълвайки че ролята на Хагрид е донесла радост на възрастни и деца по целия свят.

„Аз винаги ще го помня като невероятно лоялен клиент. Освен че беше прекрасен актьор, той беше невероятно интелигентен, много остроумен и след 40 години съм горда, че мога да се нарека негов агент“, казва още Белинда. Допълва, че Колтрейн оставя след себе си сестра Ани, съпруга Рона и двете им деца Спенсър и Алис.

След новината за смъртта на Роби, фенове и колеги изразиха своите съболезнования в социалните мрежи или с официални съобщения. Магическият свят се събра отново, за да почете своя пазител на ключовете в Хогуортс, включително Даниел Радклиф, Ема Уотсън (Хърмаяни Грейнджър), Том Фелтън (Драко Малфой), близнаците Джеймс и Оливър Фелпс (Фред и Джордж Уизли), Дейвид Тюлис (Ремус Лупин), Уоруик Дейвис (Гоблин).

„Роби беше един от най-забавните хора, които познавах и постоянно ме караше да се смея като дете на снимачната площадка. Помня как ни повдигаше духа по време на „Затворникът от Азкабан“, когато всички се криехме от силен дъжд часове наред в колибата на Хагрид. Тогава ни разказваше забавни истории и ни вдигаше настроението“, казва Даниел Радклиф.

Ема Уотсън заяви, че Колтрейн е бил най-забавният „чичо, когото съм имала“, но по-важното е, че той е бил много грижовен и състрадателен към нея както когато е била дете, така и след това. Актрисата обеща, че ще се опита да бъде също толкова мила към света в чест на Роби. „Знай, че ми липсва твоята милост, прякорите, топлотата, смеха и прегръдките. Ти ни направи семейство. Знай, че беше семейство за нас. Няма по-добър Хагрид. Превърна Хърмаяни в радост за мен“.

Рупърт Гринт, който влиза в ролята на Рон Уизли, заяви, че сърцето му се счупило след новината за смъртта на Колтрейн. „Никой друг на тази планета не можеше да изиграе Хагрид, само Роби. Както Хагрид беше в книгите и филмите, Роби беше в истинския живот – мил, състрадателен и забавен. Голям човек с огромно сърце, който се грижеше за нас, дори десетилетия по-късно“.

Том Фелтън пък си спомни за един от незабравимите си моменти от снимките на „Хари Потър“, когато е трябвало да снима през нощта в Забранената гора. Тогава е бил едва на 12 и е бил доста изплашен, но Роби е бил до него и е накарал страха да изчезне. По думите на Фелтън, Колтрейн е карал всеки около него да се смее безспирно и да забрави за всички проблеми и неприятности.

Дж. К. Роулинг сподели снимка с Колтрейн, върху която написа, че никога няма да познава човек като него. „Той беше невероятен талант, единствен по рода си, и имах огромния късмет да го познавам, да работя с него и да се смея с него“, написа създателката на магическата поредица.

Освен в „Хари Потър“, Колтрейн се появява във филмите за Джеймс Бонд, играе криминалния психолог д-р Еди Фитцджералд в сериала Cracker. Печели БАФТА за ролята си три последователни години от 1994 до 1996-а. Също така можем да го видим в Alfresco с Ема Томпсън, Стивън Фрай и Хю Лори, в сериала Play for Today, както и в комедийния сериал A Kick Up the Eighties.

През 2006 година Колтрейн получава рицарския орден на Британската империя за приноса му към изкуството, а пет години по-късно е възнаграден с Bafta Scotland за невероятните си постижения в киното.

През 2016 година Роби се появява в драмата National Treasure с дейм Джули Уолтърс. Сериалът разказва за телевизионен водещ, обвинен в сексуално насилие от жена. Миналата година пък видяхме актьора в специалния епизод на „Хари Потър“ по случай 20 години от излизането на първия филм от поредицата.

„Наследството на филмите е, че поколения деца ще го показват на своите деца. Така че ще може да ги гледате и след 50 години. Аз няма да бъда тук, за съжаление, но Хагрид ще бъде“, каза тогава Колтрейн.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари