IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майкъл Джей Фокс за счупените кости и загубата на майка си

27 октомври 2022 14 50

Актьорът все пак се опитва да остане оптимист

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Майкъл Джей Фокс, станал световноизвестен с поредицата „Завръщане в бъдещето“, от години се бори с болестта на Паркинсон. Последната му година изобщо не е от хубавите, след като актьорът чупи част от костите си и губи майка си. Въпреки това, Фокс се опитва да остане позитивен и продължава с мисията си да увеличава осведомеността около болестта си, която засяга все повече хора по целия свят.

На фона на тежката година на възстановяване, блясъкът в очите на Майкъл не изчезва. Това се видя и по време на участието му на Comic-Con в Ню Йорк, където се събра с колегата си Кристофър Лойд. Двамата отговаряха на въпроси от публиката, спомняйки си за най-прекрасните моменти от снимките на „Завръщане в бъдещето“ преди 37 години.

„Крис е прекрасен човек. Той се превърна от мой колега, от когото се учех, премина през превръщането в мой брат и сега е като бащина фигура за мен“, казва Фокс пред Entertainment Tonight. Общата им поредица, която е съставена от три филма, не само изстрелва актьорите до висините на славата, но също така се превръща във вдъхновение за създаване на тематичен увеселителен парк и множество артикули за продажба.

След като се оттегля от киното заради болестта на Паркинсон, Майкъл Джей Фокс се заема да увеличи осведомеността около заболяването и да помогне на хората като него. Получава диагнозата през 1991 година и тогава основава благотворителна организация, чрез която вече е събрал повече от 1 млрд. долара за различни проучвания. Съвсем скоро той ще получи наградата Jean Hersholt – почетен „Оскар“ за филантропските му постижения.

Докато целият свят знае как Фокс се бори с паркинсон, той се е опитвал да се справи с друга лична болка далеч от публичното пространство. Майка му Филис умира през септември на 92-годишна възраст, като това е само едно от травмиращите събития в годината на Майкъл. В допълнение към тъгата му се случват и няколко контузии, в резултат на които актьорът чупи кости.

Звездата е преживявала трудни периоди и преди. В мемоарите си, пуснати преди две години, той нарича 2018 година „най-лошата година в живота си“. Тогава се подлага на рискована операция на гръбначния мозък за отстраняване на тумор. Процедурата бе последвана от болезнено счупване на лявата ръка. Всичко завършва с възстановяване и африканско сафари със съпругата му Трейси Полан и четирите им деца – 33-годишния Сам, 27-годишните близначки Акуина и Шуйлър и 21-годишната Есме.

Но изминалата година донася нови препятствия за Фокс. По думите му, ситуацията е станала още по-тежка. „Счупих бузата си, ръката, рамото, пак ръката и накрая лакътя. На 61 години съм и възстановяването е по-тежко“, казва той.

Докато болестта на Паркинсон засяга мобилността на Фокс, хората около него казват, че нараняванията не означават непременно, че състоянието му се влошава. Получава инфекция след операция за счупената си ръка и това го ограничава в използването ѝ, което в последствие води до проблеми с равновесието и падания. Актьорът признава, че болезнените инциденти са нарушили слънчевия му характер.

„Никога не съм бил капризен човек, но станах раздразнителен и агресивен към хората. Опитвам се да прекратя това държание още в зародиш. Винаги мисля за помощниците, които работят за мен. И често им казвам, че в момента не съм на себе си и им се извинявам“, споделя Фокс.

Възстановяването му обаче осигурява емоционален подем. В момента нараняванията му заздравяват и чувства ръката си все по-добре. Сега единствената му мисия е да не пада повече, така че е готов да разчита на всичко за повече стабилност – бастун, проходилка, инвалидна количка или човек, който да го придържа.

Преди седмица-две обаче Фокс доказа, че няма да се предаде на болестта, като се появи без помощ на Comic-Con в Ню Йорк. „Тъкмо стигам до момента, когато мога да вървя стабилно. Мисля, че е готино да вървя сам. Така е. Фантастично е“, споделя той.

Дори и в най-трудните моменти, 62-годишната Трейси Полан казва, че съпругът ѝ е един от най-милите хора, които някога е срещала. Описва го като мъж, който винаги поставя другите на първо място и рядко мисли за себе си. Двамата са семейство повече от 34 години и се справят заедно с болестта на актьора.

„Отне ми доста време, за да разбера, че не става въпрос само за мен“, казва Фокс. През последната година Полан е трябвало да полага допълнителни грижи за съпруга си, след като той преминава през множеството счупвания и трудности с мобилността. Трейси обаче се опитва да намира позитивното във всяка ситуация, като с Фокс се фокусират върху развитието на децата си.

„Най-малките ми деца никога не са ме виждали без паркинсон. Сам беше на две или на три, когато ми поставиха диагнозата. Така че те не ме познават в друга светлина“, казва актьорът. Допълва, че децата му показват огромна съпричастност и са най-голямата му подкрепа.

Паркинсонът може да бъде открит по почерка

Влажните стаи с мухъл увеличават риска от паркинсон?

Фокс официално слага край на кариерата си в киното през 2020 година, оставяйки след себе си богато наследство. Решава да се оттегли, след като му става все по-трудно да си научи репликите. Това не се е случвало в началото на кариерата му, но с напредването на болестта, която влияе на познавателните способности, ситуацията се променя.

Докато оставя тази трудна година зад гърба си, Фокс е по-решен от всякога да се съсредоточи върху нова глава от живота си. „Беше истинска борба, но съм щастлив. Казвам това, защото се надявам хората да могат да намерят щастието, независимо от това, през което преминават“, казва актьорът.

Още новини от света на звездите четете в Tialoto и в нашите социални канали в Instagram и Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари