IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юлиан Вергов, Дария Симеонова и Йоанна Темелкова отрязаха косите си в подкрепа на протестите в Иран

8 ноември 2022 16 30

В трогателния жест се включиха Алек Алексиев, Яна Титова и двете им деца

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Солидарността е едно от човешките качества, които вече все по-рядко се вижда. Изолацията през последните две години сякаш ни накара да се затворим буквално и преносно, да останем в малкия си свят от четири стени и да затворим очи за случващото се по света. С бърз преглед в социалните мрежи можем да видим какво е отношението към различната сексуална ориентация, войната в Украйна, протестите за правата на жените и срещу насилието. Всяко нещо е прието с насмешка или недоволство, че се затварят улици и се променя удобството на ежедневния живот.

Коментарите под такива публикации са почти едни и същи, насочени не към по-голямата и висша цел за добър и справедлив свят, а принизени до битовото и личното. В последно време все по-често виждаме хората да затварят очите си за истинските проблеми, защото не могат да решат своите и това ги плаши и изнервя. И тъй като не искат да се обърнат към себе си, за да потърсят решение на ситуацията, те изливат гнева си върху хора, които все пак намират сили да се борят за нещо по-висше.

Понякога обаче дори гневът и омразните коментари не могат да заглушат мнозинството. Понякога едно действие е толкова силно, че завладява целия свят, побеждава културни, географски, полови и политически граници, за да може да достигне целта – да обедини всички ни. Действие, пред което не можеш да затвориш очи и искаш само да се включиш в него, за да бъдеш част от промяната, защото си сигурен, че тя рано или късно ще дойде.

В такова действие се превърнаха протестите в Иран, които вече повече от месец разтърсват страната. Причината е смъртта на 22-годишната Махса Амини, за която се твърди, че е била бита в ареста. Тя е задържана от Моралната полиция на Иран, защото е носила хиджаба си твърде отпуснат и от него се виждал кичур коса.

Протестите се превърнаха в централна тема по всички емисии новини, а действията в подкрепа на жените в Иран не закъсняха. В социалните мрежи се появи тенденция мъже и жени да режат част от косата си в знак на солидарност. Марион Котияр, Изабел Юпер, Жулиет Бинош и още много други френски актриси направиха видео, в което отрязват част от косата си.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @marioncotillard

„Махса Амини беше 22-годишна млада жена. На 13 септември тя беше арестувана и малтретирана от полицията до нейната смърт. Беше обвинена, че носи хиджаба си неправилно. Умря, защото остави няколко кичура коса да се покажат. Смъртта ѝ вбеси и събуди Иран и света“, написа Котияр под видеото. Тя допълни, че действието е в подкрепа на смелите мъже и жени в Иран, които променят света в този момент, борейки се за свободата си.

Примерът им бе последван от множество неизвестни мъже и жени по света, а сега достигна и България. В призива за солидарност се включиха известни имена от българския екран и сцена, за да покажат, че и тук не сме безразлични към несправедливостта и потъпкването на правата.

Видео, публикувано в социалните мрежи събира на едно място Йоанна Темелкова, Дария Симеонова, Юлиян Вергов, Ирмена Чичикова, както и известната двойка Яна Титова и Алек Алексиев заедно с двете им дъщери – Ая (8) и Хана (3).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by YANA TITOVA (@yanatitova3)

„На 16 септември 2022 г. младата иранка Махса Амини бе убита в ареста от моралната полиция, заради неправилно носене на задължителния хиджаб с подаващ се кичур коса“, пише Титова под споделеното видео. Тя припомня, че Иран е залят от протести, в които вече стотици са убити от полицията, а хиляди са арестувани, като им се нарушават човешките права. Видеото е направено на фона на песента Baraye от иранския певец Шървин Хаджипур, която се превърна в своеобразен химн на протестите.

Иранският модел Негзия – 148 удара с камшик, че следва мечтата си

Цензурираха тоалета на Чарлийз Терон на Оскарите по иранска телевизия

„Дали това е исторически момент, който би довел до отдавна чакана свобода в Иран, не знаем?! Но знаем, че не можем да бъдем безразлични към страданието, репресията, убийствата на невинни жени и мъже в Иран пред очите на целия свят“, пише още Титова. Тя призова последователите си да споделят това видео в знак на солидарност и ги покани да се присъединят към мирния граждански протест под наслов „България е с теб, Иран“, който е планиран на 12 ноември.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари