IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Йео стана първата азиатска актриса, номинирана за „Оскар“ за най-добра женска роля

25 януари 2023 17 50

60-годишната актриса се подвизава в Холивуд от близо 30 години

Getty Images

Getty Images

Вчера талантливата актриса Мишел Йео беше номинирана за „Оскар“ в категорията „най-добра актриса“ за изпълнението си във филма „Всичко навсякъде и наведнъж“. Това направи Мишел първата актриса от азиатски произход, номинирана в тази категория на наградите на Академията.

„Деветдесет и пет години Оскари“, каза тя пред The New York Times, веднага след като бяха обявени номинациите. „Разбира се, аз съм невероятно щастлива, но се чувствам малко тъжна, защото зная, че е имало невероятни актриси от Азия, които са идвали преди мен, а аз стоя на раменете им.“

Мишел добави: „Надявам се, че това ще разбие този проклет стъклен таван и че в бъдеще ще видим повече лица от Азия там горе.“

В интерес на истината, 60-годишната Мишел почака доста, за да получи това признание от западния свят. Тя става филмова звезда в Хонконг много преди успешно да се прехвърли на световната сцена, но пък се подвизава в Холивуд вече близо 30 години. Тя има незабравими участия в хитове като „Мумията: Трилогия“, „Мемоарите на една Гейша“, „Тигър и дракон“ и др.

Мишел Йео е родена в Ипох, Малайзия. Тя е балерина от 4-годишна възраст, а като тийнейджърка се премества в Лондон, за да учи в Кралската танцова академия. След кратка танцова кариера печели титлата „Мис Свят Малайзия“, когато конкурсът се провежда в Мелбърн, Австралия, в началото на 80-те години. Пробивът ѝ в киното сред западната публика идва чрез ролята ѝ във филма за Джеймс Бонд „Винаги ще има утре“ (1997 г.) редом до Пиърс Броснан.

Колкото до категорията за най-добра актриса на „Оскарите“, в исторически план тя е една от най-белите и най-малко разнообразни награди, поне когато става въпрос за раса. Жените от глобалното мнозинство представляват тънко малцинство от номинираните, като чернокожата Хали Бери е единственият победител – преди повече от 20 години – за „Бала на чудовищата“.

До днес обаче нито една жена, която се идентифицира като азиатка – най-голямата расова група на планетата, не е била призната за най-добра актриса от наградите на Академията на САЩ.

Интересното е, че колегата на Мишел от „Мумията“ – Брендън Фрейзър, също най-накрая спечели признание след няколко десетилетия холивудска кариера. Брендън е на 54 години и има много запомнящи се филми зад гърба си, но едва сега получи номинация за главна мъжка роля за изпълнението си в The Whale за тазгодишните награди „Оскар“, които ще се проведат на 12 март 2023 г.

За още новини от света на звездите и лайфстайла последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари