IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зрението на Джуди Денч се влошава, става ѝ все по-трудно да чете сценарии

21 февруари 2023 14 50

Актрисата бавно губи едно от важните си сетива

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Джуди Денч сериозно притесни феновете с последното си откровение относно зрението си.

В края на миналата седмица легендарната актриса беше гост в предаването на Греъм Нортън, където сподели малко повече за състоянието на очите си и как то влияе върху кариерата ѝ. По думите ѝ, влошаването на зрението вече е доста сериозно, като това пречи на работата ѝ, в частност прочитането на нови сценарии.

„Превърна се в невъзможна задача. Тъй като имам фотографска памет, трябва да намеря машина, която не само ми чете репликите, но ми казва и къде точно се появяват на страницата и каква е сцената“, казва 88-годишната актриса. Допълва, че преди ѝ е било много лесно да чете и веднага да запомня репликите, но в момента нещата сериозно се променили.

Джуди Денч

Снимка: БГНЕС

Денч, която се бори с дегенерация на макулата повече от десетилетие, не позволява на диагнозата да я забави.

През декември тя забавляваше новогодишните веселяци заедно с певицата Шарлйн Спитери с импровизирано изпълнение на Waterloo на ABBA в хотел в Шотландия. Сега Денч промотира новия си филм Allelujah, който е базиран на пиесата на Алън Бенет от 2018 година, която се развива в гериатрично отделение.

Джуди Денч

Снимка: БГНЕС

Актрисата и преди е говорила за състоянието на очите си, причинено от свързвана с възрастта дегенерация на макулата, в разговор с Vision Foundation през 2021 година. Благотворителната организация, базирана в Лондон, цели да повиши осведомеността относно загубата на зрението с годините и начините за превенция на проблема.

По време на разговора, Денч разкри как е запомняла сценарии, откакто е спряла да може да чете.

„Намираш начин просто да се справиш и да преодолееш нещата, които намираш за много трудни. Трябваше да намеря друг начин за научаване на репликите“, казва тя. Допълва, че приятелите и колегите са ѝ чели отново и отново, докато запомни всяка една дума. Така Денч вече трябва да учи сценариите чрез запомняне, като се надява на хората да не им стане досадно да ѝ помагат.

Джуди Денч

Снимка: БГНЕС

И въпреки че има машини, които казват на актрисата къде точно са репликите ѝ на страницата, тя признава, че все още разчита на добротата на своите колеги. „Разчитам на хората да ми казват какво да правя и какво да кажа“, споделя Денч.

Легендарната актриса разкри тежката диагноза за зрението си през 2012 година. Тогава тя каза в интервю за Entertainment Tonight, че не иска състоянието ѝ да бъде повод за медийни сензации, защото по света има много хора, които страдат от същата болест. „Това е нещо, с което съм се научила да живея и да се адаптирам. То няма да доведе до слепота“, категорична бе Денч.

Джуди Денч се запали по TikTok

Джуди Денч е най-възрастната корица на „Vogue“

Да си на 82 и тепърва да рапираш: Джуди Денч го може

Според експерти, дегенерация на макулата е най-честата версия на проблеми със зрението при хора над 50 години, като засяга най-много възможността за четене, разпознаване на лица и следене на пътни знаци.

Джуди Денч,

Снимка: Getty Images

Миналата година Денч се появи в шоуто на Луис Теру, където каза, че не иска да се пенсионира от киното. Призна, че в момента не снима много често, защото не може да вижда, но все още не е готова да се сбогува с Холивуд. Все пак сподели, че зрението ѝ е в много лошо състояние, като е стигнала дотам да моли приятел да ѝ нареже храната, когато са вечеряли в по-затъмнена стая.

Напук на проблемите, Денч е категорична, че ще остане на сцената възможно най-дълго, стига по нея да няма предмети, в които да се спъва. Казва, че е мотивирана да не позволи на състоянието да я ограби от кариерата ѝ.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари