IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Легендарната Джуди Денч нарече „Короната“ неправилен разказ на истината

21 октомври 2022 10 30

Актрисата иска от Netflix да сложат описание, което ще направи нещата по-ясни за зрителите

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Като човек, който отдавна следи по-важните неща в кралското семейство, сериалът „Короната“ беше най-добрият телевизионен подарък, който можех да получа. Гмуркането в историята на великобританската корона беше повече от прекрасно, като видях части от историята, случили се много преди моето раждане. За тях бях само чела или слушала истории, но благодарение на Netflix, успях да видя и картина от събитията.

Разбира се, напълно съм наясно, че „Короната“ е измислен, а не документален сериал, но епизодите му разказват за случили се събития, черпейки вдъхновение от реалността. Историята със сигурност е украсена за малко повече драматизъм и привличане на зрители, но ако се разровите в архивите на кралското семейство, ще разберете, че всичко това някога се е случило.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

И докато аз съм много голям фен на „Короната“, очевидно има хора, които не споделят моето мнение. Един от тях е легендарната Дейм Джуди Денч, която се обърна специално към Netflix преди премиерата на петия сезон на сериала, която ще е на 9 ноември. Тя коментира сцена от първия предстоящ епизод, която някак си е достигнала до нея, пишейки отворено писмо в The Times.

Във въпросната сцена се вижда принц Чарлз (Доминик Уест), който се опитва да убеди бившия великобритански прмиер Джон Мейджър (Джони Лий Милър) да говори с кралица Елизабет II (Имелда Стонтън) и да я увещае да абдикира от трона. Както всички знаем, опитът му не се увенчава с успех, като майката на Чарлз остава глава на Великобритания цели 70 години до смъртта си този септември.

По думите на Денч, в новия сезон на „Короната“ трябва да очакваме няколко събития, които очевидно не са се случили в истинската история. Едно от тях е опитът на Чарлз да заговорничи срещу майка си, а другото е реч, в която той говори за нейното родителство, описвайки го толкова лошо, че сякаш Елизабет трябва да бъде вкарана в затвор.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

„Това е както жестоко несправедливо към отделните лица, така и вредно за институцията, която представляват“, пише Денч за The Times.

Притичването в защита на кралското семейство от страна на актрисата не е никаква изненада, тъй като тя е много близка приятелка с Камила Паркър-Боулс. „Колкото повече драмата се приближава до наши дни, толкова повече размива линията между исторически факти и сензация“, пише още Денч. Тя допълва, че сериалът е „невярно и болезнено разказване на историята“.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Netflix US (@netflix)

Денч призова Netflix да поставят на „Короната“ обяснение, че събитията в епизодите не са истина и са плод на въображението на сценаристите. Смята, че това трябва да бъде добавено в началото на всяка серия, за да може зрителите да знаят какво гледат и да не приемат всичко за чиста монета. В досегашните четири сезона такъв надпис никога не се е появявал в сериала.

„Дойде моментът Netflix да преразгледа политиката си в името на едно семейство и нация, толкова скоро опечалени, като знак на уважение към един суверен, който служи на своя народ толкова чинно в продължение на 70 години. Това е единственият начин платформата да запази репутацията си в очите на своите британски абонати“, категорична е актрисата.

За щастие на Джуди, тя не е сама в критиките си към сериала.

В интервю за The Mail преди дни, самият бивш министър-председател нарече предстоящия пети сезон „вредна и злонамерена измислица“ и „пълни глупости“. По думите на Джон Мейджър, разговорът между него и Чарлз никога не се е състоял, като допълва, че сцената е направена само заради засилване на драматичните събития.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Crown (@thecrownnetflix)

С критики или не, премиерата на „Короната“ ще е на 9 ноември, а аз вече нямам търпение.

Камила-Боулс се запозна с актрисата, изиграла я в „Короната“

Създателите на „Короната“ обидили принц Уилям

За още интересни новини от света на киното и културата ни последвайте в Instagram и харесайте страницата на Tialoto във Facebook.

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари