IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каква вековна традиция ще наруши Чарлз III при коронацията?

11 април 2023 17 40

Монархът ще отдаде почит към покойната си майка Елизабет Втора

Снимка: БГНЕС

Чарлз III ще наруши вековната кралска традиция при коронацията си следващия месец, за да отдаде почит на покойната си майка. Появиха се подробности за 2-километровия му маршрут от Бъкингамския дворец до Уестминстърското абатство. Както се оказва, кралят е отказал да пътува от Бъкингамския дворец в 260-годишната златна държавна карета, която е била използвана при всяка коронация след Уилям IV през 1831 г.

Вместо това той избра по-модерната Diamond Jubilee Parade Carriage, построена за честването на 60-годишнината от управлението на кралица Елизабет II през 2012 г.

„Диамантеният юбилей“ изглежда по-скромен от златната карета, но осигурява много по-комфортни условия, тъй като е оборудван с амортисьори, отопление и климатик.

Покойната кралица описа неравното пътуване в златната карета в деня на нейната коронация като „ужасно“, а придворните завързаха нагревателна подложка под седалката ѝ, за да може Нейно Величество да се стопли в необичайно студеното и влажно време през юни 1953 г. Кралица Виктория също се оплака от „обезпокоителното колебание“ на кортежа.

От Уестминстърското абатство до Бъкингамския дворец, Чарлз III и кралицата – Камила все още вероятно ще използват златна карета, за да отдадат поне частично почит на традицията.

Според кралския писател Робърт Джобсън, Елизабет II веднъж се скарала с принц Уилям, защото той постоянно нарушавал едно от най-важните правила на семейството.

В новата си книга „Нашият крал“ Джобсън си спомня как внукът на кралицата завел най-големия си син, престолонаследника принц Джордж, на обиколка с хеликоптер.

„Заради този инцидент тя имаше остър разговор с Уилям, защото той пренебрегна молбите ѝ и отлетя за Норфолк с хеликоптер заедно с цялото си семейство. Елизабет II го предупреди да не лети с Джордж, защото в случай на инцидент двама наследници на трона могат да станат жертви наведнъж, а това не може да се допусне, като се има предвид наследството.

Заслужава да се отбележи, че принц Уилям многократно е летял със съпругата и децата си на частни самолети. Кралицата беше ужасена от такова безгрижие. Самият принц отговори, че използва хеликоптери, изключително за да оптимизира времето, прекарано в натоварен работен график, доколкото е възможно.

Също така малко преди коронацията се заговори и за отношенията между крал Чарлз III и принцеса Ан.

В кралското семейство има много тайни, отчасти защото много от членовете му пазят личното си пространство. Най-голям интерес представляват децата на Елизабет II, по-специално най-големият от тях – крал Чарлз и принцеса Ан, тъй като и двамата са били още много малки, когато майка им се е възкачила на трона.

Днес между по-големите деца на кралицата рядко възникват конфликти, но в детството те постоянно са се карали заради различните си характери. Един епизод е имал особено силно въздействие върху отношенията на кралските особи.

Принцеса Ан била бясна, когато по-големият ѝ брат казал, че Елизабет II и принц Филип са „студени и дистанцирани“ родители. Тогава най-голямата дъщеря на монарсите се застъпила в защита на майка си. Сестрата на принц Чарлз твърди обратното, настоявайки, че критиките към майка им Елизабет са несправедливи.

„Когато бяхме деца, може би не сме искали твърде много – в смисъл, че разбирахме как кралицата е ограничена във времето и какви задължения са ѝ възложени като монарх, задължен да изпълнява функциите си и да пътува много. Не вярвам нито за секунда, че някой може да си помисли, че тя не се е грижила за нас по същия начин, по който би се грижила всяка друга майка. Много е странно, че някой може да мисли по друг начин“, обясни кралският коментатор Том Куин в документалния филм на Канал 5 „Кралицата: Задължение пред семейството?“.

Според бившия кралски секретар Дики Арбитър принцът на Уелс трябвало да се покае за казаното и да се опита да изкупи вината си. Сега връзката на по-големите деца на покойната кралица, кралските експерти определят като по-скоро добра.

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари