IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите крал и кралица – официални портрети на Чарлз и Камила след коронацията

10 май 2023 12 30

Принц Уилям и Кейт Мидълтън също бяха включени в семейните снимки

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Коронацията на крал Чарлз и кралица Камила вече официално е завършена, след като се появиха и първите им портрети като монарси на Великобритания.

След коронясването в събота, кралската двойка позира за снимките, които е чакала цял живот, направени в Бъкингамския дворец. Фотографът Хюго Бърнард е бил натоварен с отговорността да застане зад камерата и да направи историческите снимки, като преди това снима Чарлз и Камила на сватбата им през 2005 година. Очевидно Бърнард е любимец на кралското семейство, тъй като е избран отново за сватбени снимки, но този път от принц Уилям и Кейт Мидълтън през 2011 година.

Преди няколко дни от Бъкингамския дворец споделиха официалните портрети на новите крал и кралица на Великобритания.

За самостоятелната си снимка Чарлз е в пълна кралска регалия в Тронната зала, носейки императорската държавна корона и роба, докато държи кълбото и скиптъра на суверена. За портрета той седи на един от двата тронни стола от 1902 година, които били направени за бъдещия крал Джордж V и кралица Мери за използване при коронацията на крал Едуард VII.

На друг портрет Камила и Чарлз позират заедно в Тронната зала на Бъкингамския дворец. Кралицата също получава собствена фотосесия, но местоположението ѝ е различно. Тя позира в Зелената стая, носейки короната на кралица Мери и нейната роба на суверена.

Групова снимка показва краля и кралицата с работещите членове на кралското семейство, включително принц Уилям и Кейт Мидълтън. Пред обектива застават още херцогът на Кент, херцогинята и херцогът на Глаучестър, вицеадмирал сър Тим Лорънс, принцеса Ан, Софи, херцогиня на Единбург, принцеса Александра и принц Едуард, херцог на Единбург.

За да завърши уикенда на коронацията, крал Чарлз написа и специално съобщение, което допълни към официалните портрети.

„След края на коронацията със съпругата ми искаме да изразим най-искрените си и прочувствени благодарности на всички, които ни помогнаха да направим този момент толкова специален. Изключително сме благодарни на стотиците хора, които отделиха от времето си, за да празнуват с нас в Лондон, Уиндзор и навсякъде по света“, написа монархът.

Той също така благодари на всеки, който е гледал по телевизията или е излязъл по улиците на Лондон, за да види на живо новите крал и кралица. „Да знаем, че имаме вашата подкрепа и насърчение, да виждаме вашето милосърдие, изразено по толкова много начини, е най-големият подарък, който получаваме. Ние ще посветим живота си на хората на Великобритания и Британската общност“, завърши кралят.

Докато официалният портрет на крал Чарлз го показва с Имперската държавна корона, той носеше две корони в деня на коронацията си. По време на церемонията монархът встъпи официално в новата си длъжност с короната на свети Едуард, която тежи повече от 2 килограма и е направена за крал Чарлз II през 1661 година. Чарлз III излезе от Уестминстърското абатство с Имперската държавна корона, която е малко по-лека, но също толкова зашеметяваща със своите 2868 диаманта и цветни камъка, включително 17 сапфира, 11 изумруда и 269 перли.

Въпреки малкото дъжд в Лондон, тържествата по случай коронацията преминаха безпроблемно. Феновете се наредиха по улиците още от предните дни, за да зърнат коронационната процесия след церемонията в Уестминстърското абатство. След това всички се отправиха към Бъкингамския дворец, за да видят кралското семейство на балкона.

Фотографът Крис Джаксън сподели няколко снимки от балкона, включително и една, на която Чарлз и Камила са снимани в гръб, показваща цялата тълпа пред двореца. „За мен беше чест да снимам всичко, като сега споделям невиждан кадър от днешната историческа коронация“, написа Джаксън под снимката.

Лудориите на малките: Принц Луи и принцеса Шарлот на коронацията

Принц Хари – лишен от привилегии на коронацията, а Меган Маркъл със скромно парти за Арчи

Принц Уилям и принц Хари отказаха да общуват на коронацията на Чарлз III

Това е първата коронация на британски монарх през 21 век, но това не е единственото нещо, което я прави историческа. На 6 май Камила и Чарлз се превърнаха в най-старите крал и кралица в британската история. До този момент рекордът се държеше от крал Уилям IV, който е коронясан на 64 години през 1830 година, а след него се нареждат крал Едуард VII на 59 и крал Джордж IV на 57 години.

Камила счупи рекорд, който преди това се държеше от кралица Александра, която на 58 години става монарх през 1902 година.

За още новини от коронацията на Чарлз последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook.

КоментариКоментари