IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испания е обхваната от „Леонормания“

31 октомври 2023 17 50

Един ден принцесата на Астурия ще бъде първата кралица на страната от 150 години насам

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Истинска „Леонормания“ завладя Испания, като държавата се готви да отбележи 18-ия рожден ден на принцесата на Астурия с голяма държавна церемония. Днес престолонаследницата на трона – Леонор официално ще се закълне във вярност към испанската конституция.

Въпреки острите политически разделения в Испания, все пак се твърди, че страната е до голяма степен обединена зад младата принцеса, която в момента преминава военно обучение като кадет Борбон.

По тази тема тя каза наскоро: „Щастлива съм, защото знам колко много испанците ценят нашите въоръжени сили... това е важен момент в живота ми и се чувствам много развълнувана и решена да продължа да уча и да давам най-доброто от себе си“.

Също така беше разкрито, че младата принцеса ще продължи да учи право в университета, след като обучението ѝ с военните приключи, въпреки че изборът ѝ на университет все още не е разкрит.

Скорошните промени в правилата за първородство означават, че можем да очакваме кралици на трона в редица европейски страни, включително Швеция, Белгия, Нидерландия (Холандия) и Норвегия. В момента единствената жена  кралица е Маргрете, която е суверен на Дания.

Законът не се е променил в Испания, където монархията все още предпочита първородното момче. Но така или иначе Леонор има по-малка сестра, а едва ли майка ѝ и баща ѝ – крал Фелипе и кралица Летисия ще я дарят някога с брат, тъй като и двамата вече са над 50-годишни.

Леонор с

Леонор с баща си крал Фелипе; Снимка: Getty Images

Когато някой ден Леонор наследи баща си и се възкачи на трона, тя ще влезе в историята като първата царуваща кралица на Испания след Изабела II (четвъртата ѝ прабаба), която е управлявала от 1833 до 1868 г. Като цяло Леонор ще бъде едва втората кралица в историята на обединена Испания.

Говорейки миналата седмица, принцесата описа клетвата си (която ще положи на рождения си ден утре) като огромна чест: „Много добре разбирам и съм наясно какъв е моят дълг и какво включват моите отговорности“, каза тя пред испанската общественост.

Леонор военна

Снимка: Getty Images

Синеоката блондинка е родена на 31 октомври 2005 г. в международната болница Ruber в Мадрид. Леонор е по-голямата от двете дъщери на крал Фелипе VI и кралица Летисия, като официално е титулувана за принцеса на Астурия. След Леонор първа в линията на наследяване на трона е нейната сестра, принцеса София, която е с две години по-млада от нея.

Принцесата изнесе първата си публична реч през 2018 г., когато беше само на 13 години, за да отбележи 40-ата годишнина от испанската конституция. През 2019 г. тя изнесе впечатляваща реч на наградите на Фондация „Принцесата на Хирона“ в Барселона на четири езика – испански, каталонски, английски и арабски.

Леонор семейство

Леонор с майка си, сестра си и баща си; Снимка: Getty Images

Освен че е наследила изтънченото чувство за стил на майка си, тя се е научила да играе тенис, да плава с яхта, да изпълнява гимнастика и да свири на виолончело.

Кралската особа направи първата си самостоятелна изява без майка си и баща си на 15 години, докато председателстваше 30-годишнината на Института „Сервантес“ в Мадрид през 2021 г.

Тя беше посрещната от тогавашния вицепремиер Кармен Калво и директора на Института „Сервантес“ Луис Гарсия Монтеро, седнали на първия ред на събитието.

За още новини от света на звездите и кралските особи последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари