IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След смъртта на Матю Пери – основаха фондация за зависими на негово име

6 ноември 2023 16 30

Актьорът е имал планове за подобна организация, но така и не ги осъществява

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Близките на Матю Пери правят всичко възможно, за да се уверят, че наследството му ще бъде продължено. 

Преди преждевременната си смърт на 28 октомври, едва на 54 години, звездата от „Приятели“ е планувал да създаде организация, с която да помага на зависимите като него. Пери дълго време се бори с различни пристрастявания, включително към опиати, наркотици и алкохол. В биографията си „Приятели, любовници и голямото ужасно нещо“ той пише, че не помни цели три сезона от „Приятели“ заради злоупотребата си с опиати

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Сега близките на Матю ще се постараят името му и целите му да не бъдат забравени, като основаха фондация в негова чест. Тя ще носи името „Фондацията на Матю Пери“ и започна работа в петък, като в същото време бе създаден и специален уебсайт. Според официалното съобщение, мисията ѝ е реализация на трайния ангажимент на Матю да помага на другите, борещи се с болестта на пристрастяването. „Тя ще почете наследството му и ще се ръководи от неговите собствени думи и опит и ще бъде основана на страстта му да прави разлика във възможно най-много животи“, се казва още в описанието. 

Уебсайтът на фондацията включва и черно-бяла снимка на Пери заедно с вдъхновяващ негов цитат относно желанието му да помага на другите.

„Когато умра, не искам „Приятели“ да бъде първото нещо, което се свързва с мен. Искам първото нещо, за което хората се сещат, да бъде помощта ми към другите. И ще изживея остатъка от живота си, доказвайки това. Пристрастеността е твърде силна, за да се бориш с нея сам. Но заедно, стъпка по стъпка, ще я сразим“, казва Пери през ноември 2022 година. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Това не е първата фондация, която актьорът създава. През 2013 година той основава „Къщата на Пери“дом за възстановяващи се алкохолици, който съществуваше две години в стария му имот в Малибу. По думите на Матю, е можело да помогне на 100 000 души за уикенд, но също така да се занимава двата дни само с един човек. Удоволствието от спечелената битка обаче е било едно и също. 

„Няма значение кога точно ще видиш онази светлина в очите на човек, борещ се с алкохола или наркотиците в продължение на 10 години. Когато това стане, сърцето ти сякаш расте. И това е прекрасно чувство“, казва Пери пред списание People. 

Допълва, че може да помага на толкова много хора, защото самият той е преминал през всички тези ужасни неща. „Хубаво е тези хора да видят човек, който някога се е борил с всичко това и после е преминал от другата страна“

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

През целия си живот Пери е говорил открито за борбата си със зависимостта. 

През 2013 година той казва за злоупотребата с алкохол и викодин, като последното му е предписано от лекар през 1997 година след инцидент с водни ски. „Имах голям проблем с алкохола и хапчетата, от който не можех да се откажа. В крайна сметка нещата станаха толкова зле, че не можех да се скрия и тогава всички разбраха“, признава актьорът. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

След като „Домът на Пери“ затваря врати, Матю е почетен за работата си от рехабилитационния център Phoenix House, който работи в десет щата със 150 програми. „Не можеш да очакваш да решиш 30-годишен проблем с 28-дневна програма“, категоричен е той. 

Преди публикуването на мемоарите си миналата година, Пери разказа още малко за трудностите в живота си и разкри, че за малко да умре на 49 години заради ескалация на зависимостта му към наркотиците. Казва, че е прекарал две седмици в кома, борейки се за живота си, последвани от петмесечен престой в болница и година използване на колостомна торбичка, след като дебелото му черво се пука от свръхдоза с опиати. 

Колегите на Матю Пери от „Приятели“ проговориха за смъртта му

Матю Пери – трагичният живот на човека, който ни караше да се смеем от сърце

Почина звездата от „Приятели“ Матю Пери

Когато Пери е приет за първи път в болницата, лекарите казват на семейството му, че той има само 2% шанс за живот. Спомня си, че е бил поставен на ЕКМО, като медиците наричат машината „Път към отвъдното“, защото никой не оживява след нея. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Matthew Perry (@mattyperry4)

Актьорът, който влиза 15 пъти в рехабилитационна клиника и инвестира близо 9 милиона долара във възстановяването си, си спомня за ужасния момент по време на снимките на „Приятели“, когато е пиел по 55 викодина на ден и е бил отслабнал до 58 килограма. 

„Не знаех как да спра. Ако полицията беше дошла у дома и ми каже, че ако изпия още нещо за вечерта, ще отида в затвора, щях да си събера багажа. Не можех да спра, защото болестта и зависимостта са прогресиращи. Така че нещата стават по-зле и по-зле с напредване на времето“, разказва Пери. 

Миналата година, в интервю за списание People, той признава, че иска да сподели всичко това с феновете, за да може да помогне на милионите хора по света, борещи се със зависимост. Все пак е искал да изчака правилния момент, за да бъде напълно трезвен и далеч от наркотиците, алкохола и опиатите, за да напише книгата си. „Основното нещо беше, че бях напълно сигурен, че ще помогна на много хора по света“

@dailymail Friends stars console each other after saying their final goodbyes to Matthew Perry at private funeral service for the actor in Los Angeles cemetery Music by Brent Morgan: I’ll Be There For You #fyp #matthewperry #chandlerbing #friends #jenniferaniston #courtneycox #davidschwimmer #lisakudrow #matleblanc ♬ Ill Be There For You by Brent Morgan - Daily Mail

Матю Пери беше намерен мъртъв в дома си в Лос Анджелис на 28 октомври. През уикенда се състоя погребението му, на което присъстваха Мат Лебланк, Лиса Кудроу, Дейвид Шуимър, Дженифър Анистън и Кортни Кокс. Снимки в социалните мрежи показват звездите от „Приятели“ в черни костюми, влизайки заедно в погребалния дом. 

За още новини от света на звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари