IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тъжният костюм – историята на розовия тоалет на Джаки Кенеди, който тя носи при убийството на съпруга ѝ

29 ноември 2023 18 00

Защо двуредният костюм ще бъде под ключ до 2103 година

Снимка: Getty Images

Снимка: Getty Images

Розовият костюм на Джаки Кенеди е много повече от обикновено облекло – той е символ на американската история. 

Комплектът от две части – понякога описван като „розова диня“ или „малиноворозово“ – е това, което тогавашната първа дама носи на 22 ноември 1963 година – съдбоносният ден, когато нейният съпруг, президентът Джон Ф. Кенеди, е убит по време на атентат, докато се вози в лимузина в Далас, Тексас. 

Това е и облеклото, в което Джаки Кенеди е снимана до Линдън Б. Джонсън непосредствено след смъртта на съпруга ѝ. „Те всъщност носеха друга рокля, която тя да облече, но тя отказа“, казва историкът Стив Гилън пред списание People миналата година. 

„Тя излезе в окървавения си костюм и застана до Линдън Джонсън. Въпреки тези ужасни обстоятелства, тя беше готова да застане за снимка, защото разбираше какво означава за нацията да има приемственост в правителството“, допълва той. 

Гилън казва още, че Джаки Кенеди напълно е разбирала ролята, която е трябвало да изиграе в подпомагането на прехода на нацията към новия президент

Натали Портман, която носеше реплика на костюма, докато играе бившата първа дама в биографичния филм „Джаки“ от 2016 година, говори пред USA Today за значението му. „Лудост е, когато дрехите се превръщат в символи и когато видите нещо толкова разпознаваемо и емблематично. Един костюм разказва цяла история. И разбира се, кръвта по него... той съдържа част от историята на Америка в себе си“

Тази година се навършиха 60 години от убийството на Джон Ф. Кенеди и окървавеният костюм на Джаки все още служи като трогателно напомняне за опустошителния ден, въпреки че дрехата никога не е била показвана пред обществото след това

От произхода на дизайна до това как се превърна в едно от най-важните облекла в американската история, ето всичко, което трябва да знаете за розовия костюм на Джаки Кенеди – включително защо ще се държи под ключ до 2103 година. 

Джон Ф. Кенеди участвал в избора на костюма

Според книгата „Смъртта на един президент“ на Уилям Манчестър от 2013 година, пътуването на двойката е накарало президента да попита какво точно ще носи съпругата му за предстоящото им съвместно появяване в Далас, за да ѝ помогне и да ѝ даде съвет. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BruceWayne (@bruce_wayne11)

Според Vanity Fair, Кенеди казал на Джаки „Ще присъстват много богати републиканци на този обяд, носещи палта от норка и диамантени гривни. И ти трябва да изглеждаш толкова прекрасно, колкото всеки от тях. Бъди неповторима – покажи на тези тексасци какво всъщност е добър вкус“.

Джаки е носила костюма и преди

Преди да сложи розовия костюм в куфара за Тексас, Джаки го е обличала поне още шест пъти и дори е била снимана с него. Ето откъде започва устойчивата мода, по която всички кралски особи и известни личности луднаха в последно време. 

Джаки носи костюма в момента, в който Кенеди е застрелян

Джаки носи розовия костюм, заедно с подходяща розова шапка, чифт бели ръкавици и чорапогащник в момента, когато президентът Кенеди е прострелян смъртоносно, докато двамата се возят на задната седалка на лимузина с отворен покрив. 

Тогавашната първа дама покрива тялото на съпруга си със своето, за да се опита да го предпази. Лейди Бърд Джонсън описва сцената в дневника си така „Когато спряхме, ние все още бяхме трета кола... Хвърлих последен поглед през рамо и видях в колата на президента снопче розово, точно като цвете, лежащо на задната седалка. Беше г-жа Кенеди, която лежеше над тялото на президента“

По този начин перфектният костюм на Джаки остава измачкан и окървавен. „Тоалетът на г-жа Кенеди беше изцапан с кръв. Единият ѝ крак беше почти изцяло покрит с кръв, а дясната ѝ ръкавица беше направо напоена с кръвта на съпруга й“, добавя Бърд. 

Джаки отказва да съблече костюма след стрелбата

Джаки остава облечена с костюма от 12:30 часа на обяд местно време, когато Джон Кенеди е застрелян, до следващата сутрин, включително по време на полагането на клетвата на новия президент Джонсън. 

Както лейди Бърд си спомня в дневника си, тя предложила да накара някой да помогне на Джаки да се преоблече, но първата дама отказала. „И тогава, с почти елемент на ярост – ако може да се каже, че човек, който е толкова нежен, толкова достоен, притежава такова качество – тя каза, че иска страната да види какво са причинили“, пише тя. 

Ефектът върху останалите е бил мигновен и Бърд си спомня, че по някакъв начин това е била една от най-трогателните гледки, на която е ставала свидетел. „Тази безупречна жена, изящно облечена и опръскана в кръв“

В документалната поредица „JFK: Един ден в Америка“, присъстващ по това време журналист повтори настояването на Джаки да остане в окървавения тоалет. „Нека видят какво са направили“, казала тя на хората около себе си. 

На фона на изборите в САЩ: Сватба в рода на Джон Кенеди

Сравниха Кейт Мидълтън с Жаклин Кенеди

Уроци по стил от Джаки Кенеди

Джаки никога не почиства костюма

В деня след убийството Джаки се връща в Белия дом и най-накрая сваля костюма, за да се изкъпе. Според Los Angeles Times, нейната прислужница, Провиденсия Паредес, поставя тоалета в чанта, но не го почиства. 

Въпреки че не е ясно точно къде отива костюмът след това, той в крайна сметка се озовава в окървавеното си състояние в Националния архив преди юли 1964 година, където остава и до днес. Той е придружен от неподписана бележка, на която пише „Костюмът и чантата на Джаки – носени на 22 ноември 1963 година“.

Костюмът е бил одобрено копие на Chanel

Въпреки че костюмът е показан за първи път в есенно-зимната колекция на Коко Шанел през 1961 година, модната къща не създава точната визия, която Джаки носи в онзи съдбовен ден. По-скоро тоалетът е бил копие от нюйоркския магазин Chez Ninon, което е одобрено от Chanel във Франция, според биографията на Chanel от Жюстин Пикарди. 

Магазинът използва тъкани, копчета и детайли, изпратени директно от Chanel в Париж, за да пресъздаде външния вид. 

„Облеклата не бяха фалшиви или крадени, а направени по поръчка с материали, доставени от Chanel в Париж. Така стана, че Джаки облече розов костюм на Chanel на 22 ноември 1963 година, придружавайки съпруга си до Далас“, пише Пикарди. 

Костюмът остава под ключ и до днес

Днес костюмът се съхранява в Националната администрация по архивите в College Park, където стои в изработена по поръчка кутия без киселина с контрол на температурата и влажността. Въпреки че се намира в Националния архив от 1964 година, той остана законна собственост на дъщерята на Джаки и единственият оцелял наследник, Каролайн Кенеди, до 2003 година, когато беше дарен с няколко уговорки. 

По искане на Каролайн, костюмът няма да бъде достъпен за обществеността поне до 2103 година, когато, според Националния архив, семейство Кенеди ще преосмисли дали някога ще позволи на хората да го видят отблизо. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ella?? (@ella_thehistorian)

„Семейството също така желае да се увери, че материалите никога не са били обект на публично показване, изследване или каквато и да е друга употреба, която по някакъв начин би опозорила паметта на г-жа Кенеди или президента Кенеди, или би причинила скръб и страдание на членовете на тяхното семейство“, гласи молбата на Каролайн.

За още новини от света на модата и звездите последвайте Tialoto в Instagram и харесайте страницата ни във Facebook

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари