IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Обама и Джулия Робъртс в подкрепа на момичешкото образование

11 декември 2019 14 50

Двете дами посетиха Виетнам

Снимка: Reuters

Джулия Робъртс и Мишел Обама посетиха заедно Виетнам, за да подкрепят образованието сред момичетата в страната. Дамите изслушаха историята на Тей Тай Нгуен, която признава, че е искала да стане учителка още от 7-годишна, но родителите ѝ изгорили учебниците и настояли тя да работи и да издържа семейството.

Чрез програма, наречена Room to Read, обаче, Тай се противопоставя на родителите си и започва да преследва мечтата си.

„Програмата ми помогна не само във финансов, но и в емоционален аспект“, казва тя.

В момента Тай е на 28 години и е учителка в родния си град във Виетнам.

Джулия Робъртс и Мишел

Снимка: Reuters

След като чува историята, най-интересното за Мишел Обама е дали майката на Тай е успяла да види какъв успех е постигнала дъщеря ѝ. Учителката отговаря положително и казва, че най-накрая тя я е обикнала и я е разбрала. От другата страна на Тай стои Джулия Робъртс, която признава, че историята я е накарала да се разплаче.

Към влиятелната компания се присъединиха Джена Буш – дъщерята на президента Джордж У. Буш, актрисата Лана Кондор и влогърката Лиса Коши. „Наистина съм впечатлена от теб“, казва Робъртс за Тей Тай. Актрисата признава, че на 7 години не е имала същото мислене като младата учителка. „Аз по-скоро съм мечтаела за някой комикс или пък за захарен памук“.

Пред списание „People“, Робъртс споделя, че никога няма да забрави тази история.

„Много красиво нещо. Тя никога не се е отказала“. Въпреки че никога досега не се е занимавала с проблема, касаещ момичешкото обучение, актрисата признава, че веднага се е съгласила при поканата на Обама да се включи в нейната фондация.

Модни икони на BFA: Всеки може с малка черна рокля, майсторството е другаде

„Най-хубавото нещо е, че дори не се замисляш. Тръгваш и знаеш дълбоко в сърцето си, че това е правилният ход“, казва актрисата. Мишел Обама, Джулия Робъртс и другите дами прекараха няколко часа с ученичките, за да разберат какви са пречките в тяхното образование – настояване от страна на родителите да работят от малки и насилственото омъжване на крехка възраст.

Като част от урок по вдигане на самочувствието, Обама и Робъртс се включиха в рисуване на собствени портрети. „Обожавам този урок“, казва Джулия, а Мишел признава, че има нужда от него всеки ден от живота си. 

Джулия Робъртс и Мишел

Снимка: Reuters

Следващите уроци бяха свързани с отстояването на правата на момичетата пред техните родители и как младите дами трябва да кандидатстват за стипендии. „Хареса ми, че гледаше всички нас в очите“, казва Обама на едно от момичетата. 

Джулия Робъртс на 50: Защо се страхуваме да сме слаби?

Целта на визитата във Виетнам беше да се популяризират програми като Room to Read, както и организацията на Мишел Обама, която също се занимава с обучението на момичета в различни страни. 

Автор - снимка
Автор на статията:
Дарена Найденова

КоментариКоментари