Лазанята е ястие, което традиционно сервират в Италия. Любителите на пастата го обожават, като тайната на вкуса му се крие в слоевете паста, между които има плънка.
Болонезе е една от най-предпочитаните лазани за обяд или вечеря. Приготвя се с кайма, домати, босилек и настърган кашкавал. Може да я намерите готова в много магазини, но насладата за небцето ви ще бъде по-голяма, ако си я приготвите сами, с пресни продукти.
Ето какво ви е необходимо за лазаня болонезе:
– пакет готови кори за лазаня;
– 2 супени лъжици брашно;
– 50 г масло;
– 200 г кашкавал;
– 500 г прясно мляко;
– 2 скилидки чесън;
– 1 ч. л. бял риган;
– 1 ч. л. босилек;
– 1 стрък суха целина;
– 1 морков;
– глава лук;
– индийско орехче;
– щипка захар;
– 1 чаша бяло вино;
– половин буркан смлени домати;
– 500 г телешка кайма;
– зехтин;
– сол и черен пипер на вкус.
Как да приготвите лазаня болонезе?
IStock
Лукът и чесънът се изчистват, измиват и нарязват много на ситно. Запържват се в предварително сгорещен зехтин за кратко.
Морковът се бели, измива и реже на кубчета, които се прибавят към лука и чесъна. Оставя се да се задуши за кратко под капак.
Когато зеленчуците вече са омекнали, се овкусяват със сол и към тях се сипва бялото вино.
След като виното се изпари наполовина, се добавя доматената смес. После наситнените целина, босилек, риган и захарта.
След като сместа се сгъсти леко, се слага каймата и се бърка докато се свари.
Сосът бешамел е важна част от лазанята. За да го приготвите, разтопявате маслото и в него запържвате 2 лъжици брашно. Бъркате енергично, за да не останат бучки. Добавяте студеното прясно мляко и овкусявате със сол, черен пипер и малко индийско орехче. Оставяте сместа да поври за около 3-4 минути, за да се сгъсти.
Намазвате с малко зехтин дъното на правоъгълна тава, Сипвате малко от соса и поставяте първата кора. Отгоре разпределяте малко плънка и поръсвате с настърган кашкавал.
При поставянето на втората кора сипвате бешамелов сос, после слагате плънка и отново кашкавал. Така редувате докато свършите всички кори.
Най-отгоре може да сипете малко сос бешамел и да поръсите обилно с кашкавал.
Лазанята болонезе печете в загрята на 180 градуса фурна. След около 30 минути (в зависимост от вашата печка), е готова за консумация. За предпочитане е да се сервира на момента и да не се претопля.
Опитайте рецептата, продуктите за която ще намерите ТУК.














Дмитрий Песков: Трябва работа по проблема с Украйна, не среща Путин-Тръмп
Защо жените са по-интелигентни от мъжете (ВИДЕО)
Пари и късмет за 6 китайски зодии на 3 ноември
Сигнал за пукнатини по сграда в "Слатина" заради строителството на метрото
„Космически океан“ край черна дупка: Откриха най-големия воден резервоар във Вселената
Магнитни бури през ноември 2025 г.: Кои са най-опасните дати
2024 г. вероятно е била най-горещата в последните 125 хил. години
Пробив в създаването на диаманти с помощта на електрони
Странният случай ЦСКА
ЦСКА вече трябва да мисли за зимната селекция
Лудогорец ще се засили, Левски трябва да увеличи аванса си
Любовен хороскоп за ноември
Възстановяване на самочувствието след раздяла – какво помага?
3 упражнения, с които да намалите мазнините около талията при перименопауза
Нумерологична прогноза за 2 ноември
Откриха нови сигнали в мозъка, чрез които се диагностицира Паркинсон
Кои храни са най-вредни за мозъка?
Как да разпознаем инфекциозна мононуклеоза в детска възраст?
Какво е козметичен фастинг и защо набира популярност?
Остави коментар
Denislav
( преди 5 години )