IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да приготвите: Хляб от лимец

19 април 2020 10 30

По рецепта на певицата Веси Бонева

Pixabay

Останали #ОтговорниВкъщи, много от нас запретнаха ръкави и започнаха да си готвят сами всеки ден. Някои по-добри кулинари дори се научиха да си месят и пекат хляб, който е много по-вкусен и полезен за семейството от готовия в магазините. Дали с мая, квас, сода за хляб или бакпулвер, тестеното изделие ще се получи, ако вложите повече старание.

Пълнозърнестият хляб е за предпочитане по време на изолация, когато ни липсва движение и понякога прекаляваме с похапването на вредни храни. Той най-често се прави с брашно, получено от определени зърна или микс от тях.

Лимецът, например, е любимата култура, с която певицата Веси Бонева приготвя своя хляб. Той е вид жито, което има силни антиоксидантни свойства и е с минимално количество глутен. Отглежда се по начин, при който не се използват пестициди и химикали, което го прави предпочитан от мнозина, спазващи здравословен режим на хранене. Зърната са богати на фибри, ензими, витамини и минерали като магнезий, фосфор, цинк и други.

Изпълнителката, която се храни без месо и е привърженик на здравословното хранене, сподели своята рецепта за хляб с лимец, която днес ви предлагаме да опитате.

Веси Бонева

Dakov Studio

Необходими продукти:

– 500 г брашно от лимец;

– 400 мл вода;

– 1-2 супени лъжици ябълков оцет;

– половин с. л. сода за хляб;

– 1 ч. л. хималайска сол.

Как да го приготвите?

Тайната на този хляб е, че трябва да е приготвен с прясно смляно брашно от български лимец, както и с натурален ябълков оцет (разчитайте на проверена от вас марка).

Вземете подходящ съд и изсипете около 500 грама брашно от лимец и поръсете с хималайската сол.

В друг съд изсипвате водата и добавяте половин супена лъжица сода за хляб, както и оцета. Разбърквате добре докато содата се разтвори хубаво и после изливате при брашното.

Бъркате добре с лъжица до получаването на хомогенна смес. Може да се наложи да добавите още малко брашно за доомесване.

Приготвяте формичката за печене, която сте застлали с хартия. Изсипвате тестото без да ползвате мазнина, заравнявате и украсявате с вилица. Печете на 180 градуса за около 40-50 минути.

„Изключително полезен хляб за тялото и духа!“, казва Веси Бонева.

Опитайте, дано ви хареса!

Автор - снимка
Автор на статията:
Ваня Гъркова

КоментариКоментари