Останали #ОтговорниВкъщи, много от нас запретнаха ръкави и започнаха да си готвят сами всеки ден. Някои по-добри кулинари дори се научиха да си месят и пекат хляб, който е много по-вкусен и полезен за семейството от готовия в магазините. Дали с мая, квас, сода за хляб или бакпулвер, тестеното изделие ще се получи, ако вложите повече старание.
Пълнозърнестият хляб е за предпочитане по време на изолация, когато ни липсва движение и понякога прекаляваме с похапването на вредни храни. Той най-често се прави с брашно, получено от определени зърна или микс от тях.
Лимецът, например, е любимата култура, с която певицата Веси Бонева приготвя своя хляб. Той е вид жито, което има силни антиоксидантни свойства и е с минимално количество глутен. Отглежда се по начин, при който не се използват пестициди и химикали, което го прави предпочитан от мнозина, спазващи здравословен режим на хранене. Зърната са богати на фибри, ензими, витамини и минерали като магнезий, фосфор, цинк и други.
Изпълнителката, която се храни без месо и е привърженик на здравословното хранене, сподели своята рецепта за хляб с лимец, която днес ви предлагаме да опитате.
Dakov Studio
Необходими продукти:
– 500 г брашно от лимец;
– 400 мл вода;
– 1-2 супени лъжици ябълков оцет;
– половин с. л. сода за хляб;
– 1 ч. л. хималайска сол.
Как да го приготвите?
Тайната на този хляб е, че трябва да е приготвен с прясно смляно брашно от български лимец, както и с натурален ябълков оцет (разчитайте на проверена от вас марка).
Вземете подходящ съд и изсипете около 500 грама брашно от лимец и поръсете с хималайската сол.
В друг съд изсипвате водата и добавяте половин супена лъжица сода за хляб, както и оцета. Разбърквате добре докато содата се разтвори хубаво и после изливате при брашното.
Бъркате добре с лъжица до получаването на хомогенна смес. Може да се наложи да добавите още малко брашно за доомесване.
Приготвяте формичката за печене, която сте застлали с хартия. Изсипвате тестото без да ползвате мазнина, заравнявате и украсявате с вилица. Печете на 180 градуса за около 40-50 минути.
„Изключително полезен хляб за тялото и духа!“, казва Веси Бонева.
Опитайте, дано ви хареса!














"Люлин" се връща към ежедневното извозване на отпадъци
Антон Урумов от СГС ще може да разследва главния прокурор
Арестуваха шефа на Пето районно управление в София
След смъртта на Сияна: Пътят вече е ремонтиран и по-безопасен
Нова миниатюрна жаба, открита в Южна Бразилия
Рекорд: Китай изстреля три ракети в Космоса за един ден
Обясниха причината за двойната опашка на кометата 3I/ATLAS
Неизвестна болест унищожава морските таралежи от вида Diadema africanum
Стъпка напред или крачка назад за Лудогорец?
Нокдаун! В грохналия Реал капят като круши, Чаби е на дузпата
Голяма радост в Ботев: Неделев се завърна!
Льоклер защити Хамилтън след трудния сезон
Храни против деменция – какво да ядем за по-добра памет
Ритуали за привличане на пари
Психология на промяната – как да преодолеем самосаботажа
Експерт по женско здраве: 3 добавки, без които не може жената след 40
Студът променя ли менструалния цикъл?
Маслото от ший и ползите от него в студените месеци от годината
Кашлица при деца - видове и начини за справяне
Приложение на ултразвука в денталната медицина
Остави коментар