IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Етикетът при хранене в различни точки на света

3 декември 2012 13 40

Етикеция от девет страни

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Всяка страна има своите различни обичаи и култура, като темата с храната също не прави изключение. Съществуват много различни правила на хранене и пиене в различните точки по света. Добре е да ги знаете, в случай, че пътувате в някоя от страните. Ето и някои от най-важните правила на етикеция при хранене в другите страни:

1. Португалия

Готвачите са на особена почит в Португалия, ето защо е признак на неуважение да попитате за сол или черен пипер, ако няма на вашата маса. Ако искате каквато и да е подправка, това обижда готвача, защото излиза, че не е се е справил добре с ястието.

2. Франция

Във Франция е много важно да не се дискутира темата за пари по време на вечеря. Това се счита за грубо и разделянето на сметката никога не трябва да се обсъжда. Също така е важно да държите ръцете си на масата, а не в скута, например. Хлябът винаги трябва да бъде разкъсан на малки парченца преди хранене, тъй като отхапването от филия хляб е неучтиво.

3. Германия

Ако се случи да сте на гости на германци, задължително изчакайте домакините да ви кажат къде точно да седнете преди да го направите. Изчакайте домакинът да дойде на масата и тогава започнете да се храните. Никога не слагайте лактите си на масата.

4. Япония

Етикетът на хранене в Япония е много интересен и включва редица правила. На първо място никога не прехвърляйте храна на някого посредством пръчици, защото това се асоциира с обичай, извършван по време на погребения в Страната на изгряващото слънце и би било меко казано неудобно. Има специален етикет как да се използват пръчиците, който включва много неща, но главното е, че не трябва да ги насочвате или пък размахвате към другите хора.

5. Саудитска Арабия

Правилата при хранене в Саудитска Арабия, както и на други места в Близкия изток са тясно свързани с принципите на исляма. Там не се счита за необичайно хората да седят върху възглавници на пода, докато се хранят или пък да имат отделни помещения за хранене.

Ако няма прибори за хранене, не питайте за такива, защото това означава, че трябва да се храните с ръка. Особено важно е това да бъде дясната ръка, тъй като лявата се счита за нечиста и трябва да се държи далече от масата.

6. Етиопия

Обикновено храната в Етиопия се поднася в една чиния и без прибори. Смята се за разточително всеки човек да има отделна чиния. Важно е също така никой да не изяжда повече, отколкото му се полага. Етиопците винаги оставят местните ястия за накрая.

7. САЩ

В случай, че някой поиска от вас сол и тя върви заедно с друга подправка, задължително подайте и двете. Винаги опитвайте храната преди да поискате подправки, за да я овкусите, защото иначе се счита за обида към готвача. Не говорете с пълна уста и винаги, когато подавате храна, я поставяйте на масата, а не я разменяйте от ръка на ръка.

8. Русия

В Русия поставят китките на ръба на масата, а не в скута си. Вилицата трябва да бъде в лявата ръка, а ножът в дясната. Водката е един от емблемачините символи на Русия, така че и при нея има няколко важни неща. На първо място никога не я разреждайте. Водката често се използва за вдигане на тостове, а не просто за пиене. Когато бутилката е празна, винаги я оставяйте на земята, а не върху масата.

9. Мексико

Учтиво е Мексико е, когато очите на двама души се срещнат по време на хранене, те да си кажат „provecho“. Това означава „наслада“ и се счита за добро възпитание да се произнася, когато се чувствате добре и храната ви харесва.

Автор на статията:
Милена Алексиева

КоментариКоментари

Аз пък най-харесвам, ( преди 11 години )
Някой си ( преди 11 години )
Най ми хареса руския обичай да не се оставят празните бутилки на масата.Така техния брой не се натрапва а и после когато паднеш под масата изглеждаш доста живописно в тяхната компания като истински паднал герой след битка насред сразените врагове.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар