IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кърито бори възпаленията

11 август 2011 05 30

Ключова съставка, съдържаща се в индийската подправка къри, има силен антивъзпалителен ефект

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ключова съставка, съдържаща се в индийската подправка къри, има силен антивъзпалителен ефект и може да пребори тендовагинита, пише изданието Journal of Biological Chemistry.

Съвместно проучване на екипи от Мюнхенския и Нотингамския университет стигнало до извода, че новото откритие може да доведе до създаването на успешно лекарство срещу възпалението на сухожилията.

Веществото куркумин, което придава характерния жълт цвят на подправката, ефикасно възпира биологичните механизми, които причиняват тендовагинита. То "изключва" възпалителния цикъл на засегнатите клетки.

Ако бъдат разработени лекарства на базата на куркумина и на неговите химично модифицирани версии, те ще заменят нестероидните противовъзпалителни медикаменти, които в момента са широко използвани в лечението на тендинитите и различните форми на артрити.

Но тяхната употреба води до нежелателни странични ефекти, като язви на стомаха, гадене, повръщане, главоболие, диария, пресъхнала уста и умора.

Според авторите на проучването медицината силно се нужда е от заместители на нестероидните противовъзпалителни и кърито и неговите производни могат да се окажат крайно полезни в това отношение.

Но учените предупреждават, че е трудно да се доставят в организма достатъчни количества куркумин единствено чрез подправката. Пациентът трябва да погълне 100 грама къри, за да
достигне до лечебната медицинска доза куркумин - 3,6 грама.

БТА

 

Автор - снимка

КоментариКоментари