Напоследък се появиха все повече изследвания, които се опитват да извадят трапезната сол от черните списъци на най-опасните храни.
Ново такова, направено в Канада установи, че всъщност умереното количество сол е по-полезно за здравето от прекомерното или твърде малкото, което означава, че е по-добре все пак да консумирате някаква сол, отколкото никаква. Странно, но факт.
Известно е, че ограничаването на приема на сол понижава кръвното налягане, но все още предстои специалистите да отговорят на въпроса дали това се изразява в по-доброто здраве на населението.
Учените направили един преглед от около 150 изследвания по темата и открили, че ограничаването на солта не подобрява здравословното състояние на общото население.
Ето какво и как установили те: хората, които консумират умерени количества сол, са изложени на понижен риск от сърдечносъдови проблеми, докато за тези, които включват твърде много сол в менюто си, съществува повишена опасност от инсулт, инфаркт и други проблеми със сърцето.
Канадските специалисти са открили още, че хората, които употребяват най-малки количества сол, са изложени на повишен риск от смърт от сърдечносъдови заболявания.
Настоящето изследване е обхванало близо 30 000 души. Целта е била да открият връзка между яденето на сол и риска от сърдечносъдови заболявания.
Авторите установили, че опасност съществува както за хората, които консумират твърде големи количества сол - 7-8 грама натрий дневно, така и за тези, които употребяват по-малко от 3 грама.
Ако се чудите колко точно като количество сол е това, Една чаена лъжичка от около 5 грама съдържа приблизително 2,3 грама натрий.