IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се предпазим от простуда

29 ноември 2004 17 34

Как да се предпазим от простуда

Простудата e вирусна инфекция. Тя се характеризира с остри заболявания на дихателната система ,с възпалено гърло, главоболие, усилваща се кашлица, болки в крайниците.

Как да се предпазим от простудата?

Билков чай против простуда, който предизвиква изпотяване, се пие в къщи, където може да се преоблечете.

Смесват се равни части цветове от черен бъз, цветове от липа и листа от мента. Слага се една чаена лъжичка и се вари в 300 мл вода. 5- 10 минути се запарва и прецежда. Подслажда се с мед, или още по- добре със сладко, или сироп от малини. Изпива се веднага наведнъж на бавни глътки.На ден могат да се изпият 1-2 такива чая.

Дъвчете чесън срещу простуда в продължение на няколко минути на една прясно обелена скилидка чесън също е много полезно за хората с възпалено гърло, тъй като унищожава много от намиращите се там болестотворни микроорганизми (правето го вечер, за да предпазите хорта около вас от зловонен дъх).

Гаргари: с лайка – лекува гърлото. При наличие на болки в гърлото от полза ще бъдат гаргарите със запарка също от стръкове от мащерка или от листа от градински чай, към която са прибавени пчелен мед и лимонов сок.

Ако възпалението е слязло към дихателните пътища и бронхите и е налице кашлица, фитотерапевтите препоръчват за пиене чайове от листа от подбел, мента и живовляк, от стръкове от мащерка, риган и жълт кантарион, от цветове от лайка и слез, от корени от ружа и иглика и др. За увеличаване на лечебния ефект на тези чайове ще спомогне подслаждането им с пчелен мед, с мед от борови връхчета или от зелени борови шишарки.

Препоръчителни при бронхит са и парните инхалации със запарка от цветове от лайка, към която са прибавени няколко капки йодна тинктура. За увеличаване на противомикробната защита на организма ще спомогне приемането 2-3 пъти дневно на гладно на по 500-600 мг витамин С и на хранителни добавки, съдържащи екстракт от растението ехинацея.

През зимата, кашлица и хрема могат да не са симптоми на простудно заболяване. Те могат да са прояви на алергия.

Според американските алерголози, причината за тези грешки е разпространеното мнение, че алергиите се наблюдават само през пролетта и есента.

Домашните алергени се превръщат в сериозен проблем през зимата, когато хората прекарват продължително време в затворени помещения, чието проветряване е ограничено.

Например, домашните фурни не само са източник на алергени, но и допълнително изсушават въздуха, създавайки условия за задържане на частици във въздуха. В същото време сухите лигавици са по–податливи на въздействието на алергени.

Алергията и простудата да имат много общи симптоми, те имат и следните важни разлики:

- Температура – типична за простудата.

- Секрет от носа. Воднист секрет е характерен и за простуда и за алергия.
При простуда, обаче той е по – често жълто – зелен, а при алергии безцветен.

- Болки в гърлото. Те са резултат от простуда.

- Увеличени шийни лимфни възли. Най-често са израз на простуда или грип.
Продължителност и честота. Всички симптоми на простудата преминават обикновено в рамките на две седмици, докато симптомите на алергия продължават месец и повече и следват някаква периодичност.

Симптомите на зимната алергия са понякога различни от тези на пролетните и есенните алергии.

Размерът на раздразнените участъци са по – малки през зимата, отколкото предизвиканите от полените през пролетта и есента. През пролетта и есента типично се наблюдават симптоми на алергия от носа и очите. През зимата – повече от синусите и хрипове. През зимата има също така увеличаване на случаите на астма.

След диагностициране на алергията, лекарите подлагат на продължително лечение своите пациенти. Това включва: контрол на околната среда, лекарства и имунотерапия.

Американската медицинска асоциация препоръчва на болните от алергия да установят контрол над домашната среда за намаляване нивото на алергени чрез:

- Монтиране на филтри и климатици в дома и аспиратори над фурните.
- Почистване с прахосмукачка поне веднаж в седмицата на пода, пердетата и тапицериите.
- Пране на завивките на леглата веднъж седмично.
- Недопускане на домашните любимци в спалните помещения.
Ако тези профилактични мерки не дадат успех, се препоръчва лечение с медикаменти.

Антихистамините са много ефективни, но не трябва да се използуват от шофьори.Особено ефективни за лечение на алергии са назалните стероиди. Лечението обаче задължително трябва да бъде назначено от лекар.

Последно се прилага имунотерапия, която изгражда толеранс на организма към алергени, които не могат на бъдат елиминирани от околната среда. Това е високоефективно лечение, което се прилага само от специалисти по схеми.

Д-р Ралица Стоева е дипломиран кинезитерапевт, завършила е Национална спортна академия “Васил Левски”. Д-р Стоева е участвала в обучителни семинари за здравни специалисти в РНЕС /Pacific Health Education Center/; в гр. Бейкърсфийлд, Калифорния, САЩ. Автор на редица публикации - Stoeva,R.- Implication of remedial gymnastics for patients with chronic obstructive lung disease,Pnevmol.i ftiziatr.4,1989,p.32-36, Стоева,Р. – Кинезитерапия и здраве , Хомо Футурус 2003 и др. От близо 10 години се занимава с рехабилитация на бебета и деца.

КоментариКоментари

Sunny Girl ( преди 13 години )
за предпазване от простудни заболявания за цялото семейство ползвам капки на растителна основа Умкалор, които могат да се прилагат както като превантивна мярка, така и при първи симпотми. Напълно безвредни са и са като алтернатива на антибиотиците.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар