IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да предотвратим анорексията

5 май 2005 12 56

Да предотвратим анорексията

В медицинските среди често се правят конгреси на тема „Превенция на анорексията“. Това заболяване е често срещано при момичета на възраст от 13 до 20 години, както и при жени, които са подложени на огромен стрес или чиято професия е свързано с перфектен външен вид. Следващите съвети са формулирани по време на подобна конференция на испански специалисти.

Според д-р Бернабе Галан Санчез, всички трябва да участват в предотвратяването на анорексията. Родители, учители, младежки асоциации, треньори на спортни отбори- всички, които са в кръга от познати на младежите, трябва да са нащрек и да следят за евентуалните проблеми, с които се сблъсква всеки млад човек през пубертета. Ролята на по-възрастните е да помогнат на тинейджърите да развият личните си качества, да се утвърдят като хора по начин, който не вреди на здравето.

Най-често анорексията се появява като проблем при момичета, които са били пълнички като деца. Всеки родител трябва да се грижи за физическото здраве на децата си. Не позволявайте на малките да се заседяват дълго време пред телевизора или пред компютъра. Не ги карайте да си „ изяждат всичко“. По-късно децата ви ще ви обвиняват, че не сте ги предпазили от затлъстяване.

Основното при предпазване от анорексия е информацията. Родителите трябва да знаят как да действат в случай, че забележат симптомите на анорексия у децата си, самите младежи трябва да са наясно с рисковете на непрестанните диети и лишаване от храна.

Ако вече анорексията е факт, трябва веднага да се направи консултация с лекар. Специалистът ще предпише подходящ хранителен режим, както и психологическа помощ.

Характерно за момичета, болни от анорексия, е бързата загуба на тегло, голямото значение, което отдават на фигурата си, липсата на апетит. С времето те се затварят в себе си , не са контактни. Определят себе си като личности в зависимост от външния им вид, а не от личните качества.

Момичетата, страдащи от анорексия, започват да отделят повече време за подготовка на уроците си, но са по-малко съсредоточени, променят хранителните си навици, злоупотребяват с разхлабителни.

Няма точно определени причини за поява на анорексията, но като цяло заболяването се среща в развитите страни, където идеалната фигура е издигната в култ.

Научете се да се харесвате такива каквито сте, поддържайте формата си, но заради доброто здраве, а не за да влезете в нечии представи за идеална жена. Хранете се разумно, балансирано, правете упражнения за тонус и се радвайте на живота!

КоментариКоментари