IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Маски и грижи за косата

13 юли 2004 09 49

Как да се справим с досадния цъфтеж, маски за всеки тип коса, да елиминираме пърхота, как да предпазим от изсушаване косата, докато сме на море и още съвети

Маски и грижи за косата

Как да се справим с досадния цъфтеж, маски за всеки тип коса, да елиминираме пърхота, как да предпазим от изсушаване косата, докато сме на море

Цъфтеж на косата

Цъфтежът на косъма е резултат от увреждане на косата. Причина за това може да бъде използването на неподходящ шампоан, твърде много директна слънчева светлина или прекомерно изсушаване и изгаряне от сешоара, къдрене или изрусяване, или много често просто, защото връхчетата на косата са много стари.

Единственото решение за цъфтящата коса е да се подстрижат разцепените връхчета; ако останат, те могат да се разцепят нагоре по косъма и косата да изглежда безжизнена и без блясък.

Как изглежда здравата коса: Когато е във върхова форма, люспестата външна обвивка (епидермис) на всеки косъм е плоска и гладка по цялото продължение на косъма.

Третиране на цъфтяща коса:

Смесете 1 чаена лъжица мед с 2 супени лъжици зехтин, след това разбийте в получената смес 1 жълтък. Втрийте в косата с масажиране на малки секции. Загърнете главата си с найлонова шапка за душ за 30 минути. Изплакнете и измийте косата с шампоан.

Масажирайте косата и скалпа със затоплено масло от авокадо или зехтин. Загърнете добре главата си с кърпа. Оставете маслото да действа върху косата ви за 8 часа или за цяла нощ. Ако го оставите за през нощта, сложете върху кърпата найлонова шапка за душ, за да избегнете изцапването на възглавницата и завивката. Измийте косата, след което я изплакнете с оцет, разтворен във вода.

Маска с топъл зехтин
½ чаша зехтин
½ чаша топла минерална вода

Изсипете зехтина и топлата вода в голяма стъклена бутилка или буркан с капак. Може би ще трябва да увиете буркана в кърпа, за да не се изгорите. Разбивайте, докато зехтина се разнесе по водата. Масажирайте в косата, като внимавате температурата на водата да не е такава, че да изгорите главата си.  

Сложете на главата си шапка за душ или найлонова торбичка, и завийте главата си в гореща кърпа, която е била натопена в гореща вода и след това изстискана. Оставете сместа да действа върху косата ви за ½ час, след което я измийте с шампоан, както правите по принцип. За по-голям ефект може да използвате топла алкална минерална вода (Банкя, Горна Баня, Хисаря, Софийска минерална вода).

Мазна коса

Най-вече поради хормонални проблеми, мастните жлези са склонни да станат свръхактивни и да произвеждат твърде много себум.

Съвети за справяне с мазна коса:

Избягвайте да решите косата твърде много, защото това може да стимулира още повече мастните жлези, които и без това вече са свръхактивни.

Мийте косата си на всеки 3-4 дни или даже още по-често, както ви е удобно. Често най-доброто решение е един добър подхранващ шампоан.

Ако се пренебрегне, прекалената омазненост може да доведе до падане на косата. Ако обаче се вземат навременни мерки, това може да бъде предотвратено.

Носете косата си в добре подстригана и лесна за поддържане прическа. Лекото къдрене може да е от полза, тъй като то повдига косата на малко разстояние от скалпа, и по този начин прави по-трудно придвижването на себума по косъма.

Суха коса

Може да е резултат от наследствени или хормонални проблеми, следствие от увреждане, причинено от прекалена употреба на горещи ролки, сешоари, къдрене и изрусяване.

Съвети за поддържане на суха коса:

- Чрез използването на много меки шампоани и висококачествени балсами.

- Чрез редовно подстригване на връхчетата на косата.

- Чрез подлагане на третиране с горещо масло веднъж седмично.

Използвайте топъл зехтин или бадемово масло, и го масажирайте внимателно в скалпа и косата.

Оставяйте маслото да действа през цялата нощ, ако е възможно, като завивате косата си с найлонова шапка за душ и кърпа. На следващия ден измивайте маслото, като слагате разреден шампоан директно на скалпа, преди да измиете косата с вода.

Майонезен балсам

За да възстановите косата си, я мийте с домашно приготвен шампоан или шампоан от магазин за натурални продукти. Изплаквайте и бършете с кърпа.

За балсам ползвайте обикновена майонеза (а не салатен сос). Втривайте я с масажиране. Оставете я да действа за 10-15 минути, леко измийте косата с шампоан и изплакнете с ябълков оцет, разтворен във вода.

Пърхот

Пърхотът е сухо люспесто състояние на кожата на скалпа и по-рядко – на лицето и торса.

Има две разновидности:

1. Питириазис капитис – Това е обикновеният вид, състоящ се от бели сухи люспици, падащи от скалпа. Резултат е от скоростта, с която изсъхналите кожни клетки падат от скалпа, а тя на свой ред зависи от здравословното състояние и хранителния режим на индивида. Стресът също изглежда, че оказва влияние.

- Отделяне на по-голямо внимание на личната хигиена.

- Консумиране на повече пресни плодове.

- Пиене на много вода.

- Внимателно изплакване на косата след измиване с шампоан.

- Нежно разресване на косата, за да се свалят уловените в космите изсъхнали клетки.

- Леко масажиране на скалпа, за да се откъснат люспиците пърхот.

Ако тази проста ежедневна грижа не помогне, консултирайте се с дерматолог за използването на антипърхотен шампоан, който може да намали скоростта на падане на изсъхналите кожни клетки от скалпа.

2. Себореичен дерматит – Ако скалпът е много мазен, човек може да се окаже с този вид пърхот, който е плътен, мазен, люспест, покрит с кора и мокрещ.

Това състояние почти винаги има нужда от медицинска грижа и внимание, но ако е в лека форма, можете да го лекувате и в къщи, като използвате антипърхотни шампоани или пробвате домашно приготвени лекове.

Най-доброто лекарство все пак е редовно да миете косата си със шампоан, съдържащ селенови съединения или екстракти от охладен катран. Консултирайте се с дерматолог, ако проблемът е сериозен или продължителен.

Съвети за справяне с пърхот:

Възстановете здравето на скалпа си чрез позитивна промяна в хранителния си режим и начина на живот.

Лекият масаж с масло може да помогне да се откъснат съществуващите люспици пърхот. Масажирайте скалпа внимателно. Използвайте върховете на пръстите си, за да местите кожата на скалпа с малки кръгови движения.

Поддържайте скалпа си много чист. Това може да се постигне чрез миене на косата 2 пъти седмично с шампоан.

Внимание! Пърхотът може да бъде заразен. Пазете личните си вещи чисти и отделно от тези на други хора, за да елиминирате риска от инфекция. Когато миете косата си, накисвайте гребените и четките си за коса в гореща вода, съдържаща антисептичен лосион.

Лечението с билкови екстракти се смята за ефикасно. Билки като къната и индийското грозде, както и лимона имат антисептични свойства и почистват чудесно.

Променете живота си в позитивна посока, за да елиминирате стреса и да победите недостатъците на хранителния си режим.

Освен антипърхотните кремове, лосиони, масла и шампоани, предлагани на пазара, има и множество прости домашно приготвени лекове за борба с пърхота, които са описани по-долу:

Смесете 2 супени лъжици ябълков оцет и 6 супени лъжици гореща вода. Нанесете сместа върху скалпа с леки потупвания с памучен тампон, като разделяте косата с гребен, за да покриете целия скалп. За предпочитане е да правите тази процедура вечер преди лягане.

Вържете шал върху косата, за да предпазите възглавницата от изцапване. На сутринта измийте косата със шампоан. След като косата е внимателно измита, полейте я за последно със смес от 3 супени лъжици козметичен оцет и 1 чаша гореща вода. След това хубаво изсушете косата. Тази процедура трябва да се прави 2 пъти седмично в продължение на 3 месеца.

Терапията с горещо масло е друг начин за лекуване на пърхота.

Масажирайте горещо масло в скалпа преди лягане. На следващата сутрин 1 час преди къпане втрийте в скалпа лимонов сок, смесен с оцет (в съотношение 1:2). Хубаво измийте косата си с антипърхотен шампоан или най-добре с хума.

Подарете на косата си баня с гореща пара. Масажирайте горещо масло в скалпа с гореща влажна кърпа и я оставете завита около главата като тюрбан, така че парата да може да работи срещу пърхота. Може да използвате и 2 кърпи за тази цел.

Ето още един съвет да премахнете пърхота и да поддържате косата си красива.


След като я измиете много добре, сварете 5 чаени лъжици изсушени използвани чаени листа и използвайте течността за последно изплакване след шампоана. Това придава на косата блясък и същевременно я подхранва.

Ето и още начини за борба с пърхота:


Направете отвара от по 30 грама пресен или изсушен розмарин и градински чай в 2 чаши вода. Оставете я да кисне 24 часа, след което я използвайте ежедневно за изплакване на косата.

Сварете 5 супени лъжици с връх изсушена мащерка в 2 чаши вода за 10 минути. Изцедете и охладете. Излейте ½ от отварата върху измитата и още мокра коса. Масажирайте я в скалпа, и не я изплаквайте. Използвайте другата половина от отварата при следващото къпане.

Вместо да миете косата си с шампоан, масажирайте шепа готварска сода в косата и скалпа си, за да абсорбира мазнотата и да разхлаби мъртвата кожа върху скалпа. Изплакнете добре, без да използвате шампоан. В началото косата може да изглежда суха, но след няколко седмици пърхотът ще изчезне и косата ще стане гладка и блестяща.

Изплакване с мента
Сварете:
1 чаша вода
1 чаша ябълков оцет
1 шепа пресни листа от мента
Изцедете отварата и я сипете в подходящ съд. С върховете на пръстите масажирайте отварата в скалпа, а после го оставете да изсъхне, без да го изплаквате.

Използвайте процедурата с горещо масло, описана по-горе.

Успокояващо билково изплакване на косата

Смесете еднакви части розмарин, зарасличе, листа от вещерска леска и коприва, за да напълните около ½ чаша. Добавете 2 чаши вода и изсипете всичко в съд за варене с капак. Когато заври, го свалете от огъня и го оставете да кисне през нощта. Изцедете го.

Измийте косата с шампоан и я изплакнете, след което използвайте билковия чай за последно измиване, за да облекчите сърбящия, люспест скалп.

КоментариКоментари