Мозъкът на онези, които хапват по-малко, остава по-млад. Този извод е в сила за мишките, установили италиански учени, чието изследване беше публикувано днес в САЩ.
Когато мишките ядат по-малко, това съхранява младостта на мозъка им, посредством освобождаването на молекула, наречена CREB1, констатирали учените от Института по обща патология към медицинския факултет на Католическия университет Свети Кръст в
Рим.
Въпросната молекула активира голям брой гени, свързани с дълголетието и доброто здраве на мозъка, разказва Джовамбатиста Пани, главен автор на изследването на италианските експерти.
"Надяваме се, че ще намерим начин да активираме CREB1 с нови медикаменти, така че да поддържаме мозъка млад и без да има нужда от намаляване на дневния прием на калориите", допълва Пани.
Изследването е публикувано в Аналите на Националната академия на науките на САЩ в броя от 19-23 декември.
Учените установили, че ефектът върху мозъка на мишките се забелязвал, когато те ядели със 70 процента по-малко от обичайното. Много опити показали, че това намаление на храната удължава живота на лабораторните гризачи.
Най-често мишките, подложени на тези опити, не затлъстявали и не развивали диабет. Освен това те показвали големи "познавателни и запаметяващи" способности.
Мишките, които похапвали по-малко, били и по-малко и не развивали при стареенето си симптомите на болестта на Алцхаймер. Ако все пак развиели това заболяване, то било в много по-лека форма, отколкото тази на поохранените животинки.
Молекулата CREB1 вече е позната заради важната си роля, която играе при регулиране на ключови функции на мозъка, като например паметта, ученето, контрола на страха.
Положителното й действие обаче се намалява в хода на стареенето.
Значимостта на молекулата за запазване на младостта на мозъка на мишките е била доказана също и от факта, че при животни, чийто ежедневен прием на калории, е бил намален, но
които са били лишени от CREB1, са преживели същото влошаване на състояние на мозъка като прекалено охранените или възрастни животинки.
БТА