IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хлябът виновен за високата консумация на сол!

9 февруари 2012 06 40

Учените препоръчват да внимаваме с консумацията му

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Оказва се, че не прсолените чипсове и пуканки са най-отговорни за покачването на холестерола ни. По-голям виновник за приема на излишна сол били хлябът и вкусните франзели.

Според американския „Център за контрол и превенция на болестите" начело в списъка на храните, с които консумираме излишна сол, са задължителният за всяка трапеза хляб, следван от консервираните меса, пицата, пилешкото месо, пакетираните супи и снаксове, сандвичите, сиренето и пастата.

В една филия хляб не се съдържат толкова големи количества сол, но ако хапвате по няколко дневно, то нещата изглеждат различно. Една филия бял хляб съдържа до 230 милиграма сол. Това количество, прието неколкократно на ден може да покачи кръвното налягане, което от своя страна може да предизвика сърдечносъдови заболявания и дори инсулт. Препоръчителния дневен прием на сол е от 2300 милиграма, а ако страдате от високо кръвно или диабет или сте на възраст над 51 години, по-добре вашите стойности да не надвишават 1500 милиграма дневно.

Здравните експерти подозират, че и други, уж здравословни храни, като изварата и суровото месо, могат да съдържат големи количества сол без да го подозираме. За това те препоръчват да хапваме повече сурови храни като плодове и зеленчуци и внимателно да четем етикетите на хранителните продукти и да се спираме на тези, с най-ниско съдържание на сол.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари