IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо сте толкова уморени почти постоянно?

11 април 2012 14 35

...дори и когато не сте в натоварен работен период

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Ако постоянно се чувствате изморени, едва ставате сутрин от леглото, спи ви се през деня, нямате енергия за каквото и да е през свободното време освен за нещо пасивно като гледането на телевизия, трябва да откриете каква е причината. Може да се окаже, че имате здравословен проблем, но също така е възможно и да страдате заради някой от следващите фактори:

Дехидратация

Оказва се, че дори умерената дехидратация може да ви накара да се чувствате мудни и разконцентрирани. Следващия път, когато ви е замаяно и изтощено, не допускайте веднага, че имате нужда от храна, а пробвайте как ще се почувствате след една-две чаши вода.

Клетъчните телефони

Използването им преди лягане повишава мозъчната активност, което пречи на заспиването. Освен това, всяка една джаджа, която излъчва синя светлина, потиска хормона мелатонин, отговорен за съня. Изключете телефона си преди лягане, за да няма вероятност да бъдете събудени по време на сладкия си сън. Според едно проучване на Националната фондация на съня в САЩ 20% от хората между 19 и 29 годишна възраст се будят от обаждане, съобщение или имейл поне няколко пъти в седмицата.

Медикаменти

Много лекарства могат да ви карат да се чувствате „гроги". Антидепресантите и облекчаващите мигрената средства са сред тях, както и някои лекарства за високо кръвно налягане. Ако предполагате, че се чувствате страшно уморени заради предписан медикамент, говорете с лекаря си дали може да бъде заменен с нещо друго.

Прекалено интензивната тренировка

Докато тренирането намалява хормона на стреса кортизол, прекалено продължителните или интензивни тренировки могат всъщност да повишат нивото на този хормон.

Ниско ниво на желязо в организма

Минералът разнася кислород из тялото и премахва отпадъчните материали от клетките. Ако не получавате около 18 мг на ден, тялото ви се затруднява да функционира както трябва и може да се чувствате изтощени. Един от възможните варианти е да имате анемия в резултат на недостиг на желязо. Това лесно може да се провери с изследване на кръвта, за да разберете дали имате нужда да взимате този минерал под формата на хранителна добавка.

Автор на статията:
Мария Димитрова

КоментариКоментари

XuZMPRYvXlQyODZvyn ( преди 11 години )
The genius store called, they're rnunnig out of you.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар