IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хъркането – опасно и смъртоносно

28 май 2012 13 38

Подценяваме го, а то крие редица рискове

Снимка: Dreamstime

Снимка: Dreamstime

Хъркането е сериозен проблем, който повечето хора подценяват, считайки го за нещо съвсем нормално. В интерес на истината хъркане се наблюдава при повечето мъже и по-рядко при някои жени.

Според ново проучване на американските учени хората, които хъркат и страдат от смущения в съня, са изложени на повишен риск от развитие на злокачествено образование.

Хъркането е един от основните симптоми на нарушенията на дишането по време на сън (SDB), които авторите на настоящото проучване свързват с повишения риск от смърт вследствие на злокачествено образование.

Терминът нарушения на дишането по време на сън (SDB) покрива редица проблемни състояния, най-разпространеното от които е обструктивна сънна апнея. Нарушението се свързва с редица здравословни проблеми като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт.

Настоящото проучване обаче е първото по рода си, което открива зависимост между нарушенията на дишането по време на сън и повишения риск от смъртност от рак, обяснява д-р Хавиер Нието от изследователския екип от Колежа по обществено здравеопазване към университета на Уисконсин.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари